12 кључних вештина које деца треба да савладају да би израсли у срећне људе

Да ли су данашњи млади људи све мање су вични основним животним вештинама? Судећи по вапајима универзитета и послодаваца, то је нажалост истина. Данас смо постали толико усредсређени на учење и академска знања, да заборављамо децу да научимо најосновнијим знањима, попут прања веша, баратања новцем или припреме јела.
srecno-dete
А управо те основне вештине деци дају самопоуздање, и чине их спремним да се уклопе у друштво и мудро воде свој живот.
Које вештина деца треба да науче и у ком узрасту? Свеопште узев, деца треба да науче како да брину о домаћинству, дворишту и својим стварима. Млађој деци задатке треба поделити на мање делове и постепено им повећавати задужења како би постајала одговорнија.
Лична безбедност
Дете треба да научи своје пуно име и презиме, адресу и број телефона. Треба да знају и како да своје личне податке заштите на друштвеним мрежама.
Брига о себи
Деца треба да умеју сама да се умију, оперу зубе, обуку се, окупају се и исеку нокте још на почетку основне школе. Такође, научите их да воде рачуна о чистоћи своје одеће и да редовно мењају веш и чарапе.
Брига о другима
Дете које креће у школу морало би да уме да се брине о другом, рецимо о кућном љубимцу. Нека његова обавеза буде да мачки сипа свежу воду и храну, а кад мало порасте, може мењати и њен песак.
Причање са странцима
Деца треба да умеју правилно да воде разговор, гледајући саговорника у очи. Добре прилике за вежбу су наручивање хране у ресторану, плаћање на каси у продавници или позајмљивање књиге из библиотеке.
Бити сам код куће
Треба почети са кратким периодима самоће, па трајање постепено продужавати док се дете сасвим не навикне. Посаветујте дете како да се понаша у непредвиђеним ситуацијама, научите га напамет важним бројевима телефона и будите сигурни да је довољно озбиљно да неће отворити врата непознатој особи.
Сналажење у кухињи
Деца у старијим разредима основне школе треба да знају да користе шпорет и ножеве, као и да спреме неколико једноставнијих јела. Одредите једно вече у недељи када ће дете припремати вечеру за све вас и тако стицати искусво у кухињи.
Читање ознака
Дете треба да научи да чита са разумевањем етикете на одећи, упутства за лекове, декларације на намирницама. Користите сваку прилику да заједно ишчитате ознаке и прокоментаришете њихово значење.
Друштвене вештине
Подучите дете како да се снађе када први пут упозна неког – да се рукује и насмеши, постави саговорнику неколико питања, нпр. о школи, породици, интересовањима, и затим каже нешто о себи.
Управљање новцем
Давање детету џепарца је добар начин да га учите располагању новцем. Како су деца старија, тако им дајте више одговорности у управљању кућним буџетом. Пустите их да сами пробају да економично распореде новац намењен за њихову нову одећу, пошаљите их у самопослугу и замолите да потраже производе на попусту или им поставите изазов да за што мање новца напуне фрижидер.
Располагање временом
Деца се лако могу наћи у вртлогу школских и ваншколских обавеза и лоша организација може им створити пуно проблема. Помозите им да постану свесни активности које им краду време, научите их да планирају свој дан и поштују рокове. Нека стекну навику да свугде пођу на време и да, како не би закаснили на важне обавезе, морају оставити и мало “луфта” за непредвиђене догађаје.
Извор: Детињарије