Шта утиче на то да деца имају ‘бржи’ мозак

17 новембра, 2016

Недавно је, у низу нових студија, потврђено како вежбање није само добро за дечја тела која се још обликују, него и за дечје мозгове…
21329690 - two small boys standing arguing and fighting over who will get to ride a scooter in the skate parkНаучници са Универзитета у Илиноису објавили су како деветогодишњаци и десетогодишњаци, који су у доброј телесној форми захваљујући трчању и ходању, имају компактнију белу твар у мозгу. Белу твар чине снопови аксона који преносе живчане сигнале из једног дела мозга у други – што су они компактнији, бржа је и њихова активност.

Научница Лаура Хеyман тврди да је физичка активност додатни начин помоћу којега деца могу надмашити своје вршњаке у решавању когнитивних задатака. Једно финско истраживање открило је да виша разина физичке активности код деце у прве три године школовања побољшава њихове способности у читању и аритметичким задацима.

Резултати су били видљиви посебно код дечака који су пешице или бициклом стизали до школе. У другој студији показало се да су једанаестогодишње девојчице које су биле физички активне имале боље резултате у предметима попут природе и друштва.

Најбоље вежбе: Децу млађу од 12 година треба подстицати на све врсте физичке активности током дана: ходање, вожња бицикла, играње кошарке или фудбала око сат времена дневно. Препоручљиве су и забавне игре попут пењања, бацања или скакања на трамполину.

Извор:The Interview People

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама