12 razloga zbog kojih su baka i deka nezamenljivi u životu deteta

7 septembra, 2021

Važnost prisustva baka i deka u dečijem odrastanju je neporeciva. Svima je dobro poznata važnost pozitivnog, toplog odnosa roditelj-dete.

Neophodni su za pravilan socijalni i emotivni razvoj deteta. Brojne studije potkrepljene statističkim podacima stavljaju akcenat na mnoge koristi od jake veze na relaciji roditelj-dete.

Foto: Canva

Međutim, da li, koliko i na koji način blizak odnos sa bakom i dekom utiče na pravilan razvoj deteta? Da li je ovo odnos koji doprinosi sreći i blagostanju čitave familije?

Imati baku i deku u svom okruženju je dobro i ima brojne prednosti za sve. Ovaj blizak odnos koristan je za decu, roditelje i bake i deke. Iz njega svi dobijaju. Evo 12 razloga zašto su baba i deda važni u životu dece.

Poklanjaju deci beskrajnu ljubav

Dok roditelji bdiju do kasno i ustaju rano, balansirajući između poslovnih obaveza i roditeljstva, bake i deke imaju više vremena i strpljenja. Oni se unučićima posvećuju sa puno ljubavi i pažnje. Oni imaju vremena da se fokusiraju samo na igru, da se valjaju po podu, da izmišljaju zabavne igre, čitaju priče ili prosto šetaju i pričaju.

Vreme koje babe i dede provode sa unučićima namenjeno je samo njima. Takođe, nepisano je pravilo da se sa njima mogu, donekle, prekršiti pravila s vremena na vreme.

Na primer, može se dobiti dodatni slatkiš, odložiti odlazak u krevet zbog još jedne ispričane priče. Bake i deke prosto dozvoljavaju deci da budu deca.

Ovo je dah osveženja i dobrodošla promena u svakodnevnoj rutini sa roditeljima pritisnutim obavezama.

Oaza mira u porodici

Babe i dede imaju posebnu ulogu u životu dece. Ovo se posebno odnosi na one porodice u kojima su bake i dede već penzionisani i slobodni od obaveza. Vreme koje provedu sa svojim unucima je oslobođeno stresa, žurbe, namenjeno samo njima.

Zajednički trenuci nisu obaveza već zadovoljstvo. Deca to osećaju i prija im taj mir i posvećenost bez discipline, pravila i žurbe. Kroz zabavne aktivnosti, oni decu nežno vode kroz nove razvojne faze, pomažu im da sami otkriju rešenja i osećaju se dobro.

Oni su rame za plakanje i uho koje pažljivo sluša posebno za stariju decu koja nekada imaju problem da otvoreno razgovaraju sa roditeljima.

Vreme provedeno sa bakom i dedom je period opuštenog mira. Oni uče unučiće brojnim veštinama i strpljivi su učitelji.

Ima li išta slađe od pomaganja baki da ispeče kolač ili učenja kao se štrika šal? Dečaci će biti srećni u popravci kosilice za travu, dodavanju šrafova za sitnu kućnu popravku ili u učenju tako ozbiljne igre kao što je šah sa dedom.

Ovo nije učenje pod pritiskom jer je deo obaveze, to se jednostavno dešava i u tome uživaju obe strane. Upravo zbog odsustva pritiska, deca radije uče sa bakom i dekom. Njihove zajedničke aktivnosti su tako zabavne da čak i ne shvate da su iz njih izašli sa nekim novim znanjem.

Mladi roditelji uče od njih o odgajanju dece

Roditeljstvo je veština koja se ne da unapred naučiti. Kada beba dođe u kuću mladim očevima i majkama nije jednostavno da ostanu sami sa njom bar prvih dana i nedelja.

Danas se mnogo roditelja oslanja na razne vidove onlajn pomoći, saveta i konsultacija. I to nije loše. Ipak, imati babu i dedu u okruženju koji su sve to prošli jednom ili više puta, pruža osećaj sigurnosti.

Na primer, temenjača na bebinoj glavi. Kada se pojavi mladim roditeljima može izgledati zaista grozno.

Baka će biti ta koja će odmah znati, pre svega da je to sasvim normalna faza u razvoju i da je bezopasna. I još važnije znaće iz prve, šta pomaže protiv temenjače. Jer iako je uobičajena i bezopasna, mora se ukloniti. Ovo je samo jedan primer, a ima ih puno. Pelenski ojed, osip od vrućine, prve temperature i svi ostali događaji vezani za odrastanje bebe. Dok dete ne ojača, baka i deda su sigurna ruka koja roditelje vodi kroz ovu zahtevnu fazu.

Deca su uz njih srećnija

Istraživanja dokazuju da su deca koja su bliska sa bakama i dekama srećnija. Jedna studija Oksfordskog univerziteta otkriva da babe i dede igraju ključnu ulogu u dečijem blagostanju. U ovoj studiji posmatrano je 1500 dece. Ona koja su imala bliske odnose sa roditeljima svojih roditelja imala su manje emocionalnih problema od dece koja su bila lišena ove vrste familijarnih veza.

I ova podrška istrajava i tokom turbulentnih tinejdžerskih godina. Studija je pokazala da učešće baka i deka u odrastanju tinejdžera pozitivno utiče na srećnije i lagodnije prevazilaženje ove ključne razvojne faze mladih.

Ovaj familijarni odnos je dragocen. On živote svih učesnika, i dece i starijih članova familije, čini bogatijim, srećnijim i boljim na mnogo načina. Naime, stariji članovi familije se često osećaju usamljeno i nepotrebno. Pritisnuti zgusnutim rasporedima radno sposobni očevi i majke jedva da imaju vremena za svoje roditelje. Penzionisanjem, po pravilu ti ljudi svode društvene kontakte svedu na minimum.

Prisustvo unučića u njihovim životima jako je važno za njihov osećaj sreće. Deca u njihovom okruženju brišu osećaj usamljenosti. Najzad, bake i deke se osećaju korisnijim jer pomažu u podizanju dece.

Oni su čuvari porodične istorije i tradicije

Ima li lepšeg prizora od unuka koji odlazi sa dedom u crkvu uoči krsne slave a potom mu pomaže da preseče kolač i upali sveću. Babe i dede su čuvari tradicije.

Oni čuvaju od zaborava prošla vremena, običaje. Svojim postupcima i pričama, bake i dede uče unuke porodičnoj i nacionalnoj tradiciji. Oni čuvaju od zaborava porodična stabla, poreklo i daleke srodnike. Zahvaljujući njima deca uče o svom poreklu, slavnim ličnostima iz porodične istorije.

Na taj način deca stiču familijarni identitet, osećaj pripadnosti.

“Deci su najpotrebniji bezuslovna ljubav, strpljenje, dobrota, humor, lekcije o životu, humor, udobnost i kolači, a to bake i deke pružaju” Tvrdio je bivši gradonačelnik Njujorka Rudy Giuliani i bio je u pravu.

Jedni druge podstiču na učenje

Kada bake i deke provode vreme sa unucima obe strane stiču nova znanja i veštine. Deca dobijaju važne životne lekcije, uče nove veštine poput već zaboravljenih društvenih igara, šaha, kuvanja, sitnih majstorija, ručnih radova.

S druge strane, deca babama i dedama pomažu da održe korak sa vremenom učeći ih kako da koriste savremene tehnologije.

Jači imuni sistem starijih

Deca su u kontaktu sa drugom decom u svojim kolektivima. U svoju porodicu često donose mikrobe, viruse i bakterije.

Zvuči čudno, ali oni ovim zapravo podstiču imunitet baki i deki, čine i zdravijim te im je tako neophodno manje nege i pomoći. Uz to, briga o najmlađima, osećaj sreće i korisnosti uz unuke inače pozitivno deluje na niz zdravstvenih faktora starijih. Smanjuje pojavu depresije, snižava krvni pritisak, jača kondiciju.

Naime, mnogi stari se osećaju srećnije u društvu unuka. Ipak to nije samo dobar osećaj već zaista ima pozitivan uticaj na zdravlje.

Bake i deke imaju snažan uticaj na unučiće

Studije koje su se bavile izučavanjem ove materije donose podatak da 9 od 10 odraslih unučadi osećaju da su baka i deda ili samo jedno od njih snažno uticali na formiranje njihovih uverenja i sistema vrednosti.

Dečija perspektiva od čega se sastoji zdrav, normalan odnos se izoštrava odnosom koji on ili ona imaju sa bakom i dedom. Kroz redovne kontakte, osjećaj emocionalne bliskosti i nepokolebljive podrške, deca uče kako treba da izgleda istinski, pozitivan, dobar i pun ljubavi odnos.

Baba i deda nežno redukuju porodični stres

Studija bostonskog koledža iz 2014. godine otkriva da postoji veza između emotivne bliskosti unuka i baka i deka sa ređom pojavom simptoma depresije kod obe generacije.

Deca koja odrastaju u okruženju sa bakom i dedom imaju uvek druga za igru, zabavu, čitanje priča. Babe i dede su najbolji partneri kada treba upotrebiti kreativnost, imaginaciju u otkrivanju čudesnih novih strana života.

Većina baka i deka zaista uživa u ovoj ulozi. Deca sa svoje strane, osećaju ovu posvećenost. Naime, deke i bake istinski veruju da je ova njihova nova uloga jedna od najvažnijih njihovih životnih uloga.

Oni su riznica životnog iskustva

Odrasli često nisu raspoloženi za priče svojih roditelja. Nemaju ni vremena ni strpljenja. Ipak, bake i deke imaju bogato životno iskustvo. Na život gledaju iz malo drugačije perspektive. Život ih je naučio šta su prave vrednosti i njihova lista prioriteta se razlikuje od one koju imaju roditelji.

Deca vrlo rado slušaju priče iz života svojih baka i deka. Vezano za slušanje, dešava se i da su deca poslušnija sa njima nego sa roditeljima. Ovde je najčešće reč o pristupu koji je blaži, bez tenzije, strpljiviji.

Stariji prosto taktički izvuku od unuka željeno ponašanje. Roditelji obično nemaju ni vremena ni strpljenja. Oni prosto zahtevaju da se poštuju pravila, a deci to nije uvek lako.

Pružaju osećaj sigurnosti

Dodatna podrška je neobično važna posebno u teškim periodima kroz koje porodica može prolaziti.

Bilo da je reč samo o zahtevnom životnom razdoblju deteta, finansijskim ili emotivnim problemima u porodici, bake i dede mogu biti svojevrsna tampon zona koja dete štiti od većih emotivnih stresova. Oni su dodatno uho za slušanje, poveravanje, dodatno rame za plakanje.

Pojedina deca se lakše poveravaju babi ili dedi nego roditeljima. Ovde je manja bojazan od osude, više vere u nežnu ljubav i razumevanje i praštanje grešaka.

Značajna pomoć u čuvanju dece

U većini porodica oba roditelja rade van kuće. Kvalitetno vreme provedeno sa decom svodi se na vikende i godišnje odmore.

Radnim danima je to vreme vrlo kratko i potroši se na dnevnu rutinu domaće zadatke i odvođenje dece na dodatne aktivnosti. U mnogim porodicama pomoć baka i deka u čuvanju dece na najranijem uzrastu je velika pomoć zaposlenim roditeljima.

U nekim slučajevima oni pomažu po potrebi dok u drugim porodicama čuvaju decu redovno sve dok nisu u stanju da ostanu sama kod kuće. U bake i dede se ima više poverenja nego u nepoznate osobe iz babysitting agencija. Uz to, ova vrsta pomoći u kući je besplatna. Roditeljima pruža veći stepen komfora u podizanju potomstva.

Baka i deda su kao veliki, topli zagrljaj. Oni vole decu ljubavlju koja je nalik jedino onoj roditeljskoj. Pored toga tu su za njih sa ogromnim strpljenjem, mudrošću i iskustvom. Oni unučićima pomažu da život upoznaju iz jedne drugde perspektive koju roditelji ne poseduju.

Autor: Srbijanka Stanković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama