Проблеми који настају када дете одгајају и родитељи и баке и деке

24 фебруара, 2017

У породици може да дође до конфликта када се старији мешају млађима у односе са децом

Васпитање деце посао је родитеља, а баке и деке би ту само требало да припомогну. Да је некада старијим члановима породице тешко када грешке своје деце гледају са стране, признају и стручњаци, али су сагласни да свако мешање може да изазове бројне конфликте. Зато је безусловна љубав оно што би баке и деке малишанима требало да пруже.
Младе породице, у којима маме и тате одлазе ујутру на посао и враћају се увече, зависе у великој мери од бака и дека. Они који живе далеко од родитеља знају колико је тешко препустити дете незнанцу, уместо особи која их је одгајила.
– Баке и деке су важни у васпитању деце, а најбитнија је безусловна љубав коју им пружају – наводи психотерапеут Зоран Миливојевић. – Данас већина младих породица зависи од старијих чланова. Онима, који живе далеко од својих или су им родитељи умрли, видимо колико је тешко да одгајају децу. Ипак, проблеми су бројни уколико малишане одгајају и родитељи и баке и деке. Тако, ако је један родитељ задовољан начином на који су га његови отац и мајка васпитали, тај модел жели да примени и на новом члану породице. Ако оба партнера желе да васпитају најмлађе на “начин својих родитеља” долази до конфликта првенствено међу њима. У таквој ситуацији важна је њена мама, јер је жени мајчино мишљење битно, док према свекрви осећа поштовање. И обрнуто. Тада лако може да дође до свађе и такмичења између бака око тога која је у праву. То се на сваки начин мора избећи.
Миливојевић говори да је проблем и када родитељи детета нису задовољни васпитањем које су добили од својих. Зато уводе новине. Допуштају оно што њима није било дозвољено, пружају ускраћено. На новотарије баке и деке гледају са неодобравањем, као нешто што квари малишане. Па док су код њих, покушавају да их васпитају на свој старински начин. Уверени да ће им покварити најмлађе, као и њих, родитељи им све ређе децу поверавају на чување. И опет лако дође до свађе, расправа око тога који је начин бољи, ко је у криву.
– Сениори морају да признају да су њихова деца одрасла. Ако то не ураде, ћерка ће од мајке стално чути: “Немаш ти појма, пусти мене да ти покажем”. Тада бака мајци одузима ауторитет, преваспитава је, и долази до нових сукоба. Ћерка почиње да се буни и настаје “рат”. У том случају, једино решење је дистанца, што је штета за унуке – истиче психотерапеут.
Саговорник “Новости” наглашава да је васпитање деце примарни задатак родитеља, а баке и деке би требало само да им припомогну.
– Да би се избегле све могуће непријатности, потребно је да сви седну за сто и да се договоре – истиче Миливојевић. – Партнери би прво са својим родитељима требало да виде да ли они хоће и колико могу да помогну. Али и да им ставе до знања да је њихова реч последња када је васпитање новог члана породице у питању. Можда бака и дека желе да уживају у пензији, а не да стално чувају унуке. То је сасвим у реду и то треба саопштити деци, да знају да не рачунају у толикој мери на њих. Ако сениори желе пак стално да буду присутни, родитељи морају да повуку границу. Баке и деке морају да схвате да су родитељи ти који васпитавају децу и да је потребно да подрже одабрани модел одгоја. Морају да прихвате да су се времена променила, да верују да је такав начин васпитања најбољи за њихове унуке, као и да покажу толерантност у свим ситуацијама.
ВЕЧНЕ ВРЕДНОСТИ
Родитељи, да би добро васпитали дете, морају да знају у каквом времену ће оно живети. Данас, како каже психотерапеут Зоран Миливојевић, они не знају какво ће друштво бити сутра. Све се убрзава, па очеви и мајке постају некомпетентни да процене будуће друштво, а то тек не могу да ураде баке и деке.
Ипак, вредности попут праведности, поштења, поштовања себе и других су вечне и универзалне, а то би малишане требало научити. Ту су и радне навике, самодисциплина, развитак емпатије и социјалне интелигенције…
МОРА ДА ПОСТОЈИ “НЕ СМЕШ” И “МОРАШ”
ДА би малишани били добро васпитани, мора да постоји конфликт између детета и оних који га социјализују. Како би дете израсло у функционалну индивидуу, мора да чује “не може”, “не смеш”, “мораш”… Зато баке и деке не смеју дете да доживљавају као “жртву”, да га бране од родитеља и удовољавају му у свему. Уједно, морају да науче унуке како да се понашају у јавности, да комуницирају са другом децом. Најбитније, како да се поставе према околини која их не воли толико као укућани и да схвате да је то нормално.
 
Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


4 коментара на "Проблеми који настају када дете одгајају и родитељи и баке и деке

 1. Ancica каже:

  Da sve ste u pravu ,jedino sto ponekad neke babe i dede previše vezuju unučad za sebe kao da su im oni roditelji a ne otac i majka,kada roditelj povisi ton ili malo udari po guzi,babe i dede odmah skaču i napadaju roditelje,kreće svadja i odmah upotreba reči NEKA NEKA BIĆETE I VI JEDNOGA DANA BABA I DEDA,pojedinci ne žele da prihvate to da BABE I DECE služe da pripomognu a roditelji da vaspitaju dete,jer sutra niko neće reći JOJ VIDI KAKO SU GA BABA I DEDA vaspitali već kako su ga RODITELJI vaspitali…

  1. Ivana каже:

   Slazem se. Deca ako osete podrsku kod baba i deda za lose ponasanje, itekako znaju to da zloupotrebe i manipulisu.

  2. Coka каже:

   I naravno kad treba da se sedne i razgovara, baba i deda se prave da gledaju vesti, ne cuju, ne vide, ma ne postoje, a zato su prvi kad bi da nametnu svoje misljenje. Vi ne mozete da sednete i da razgovarate s nekim ako taj neko ne zeli razgovor. A s obzirom na to koliko hiljada mladih parova zivi u zajednici u ovoj siromasnj zemlji, predlazem da se uvede ono “jao kako su te mama, tata, baba i deda vaspitali” ane samo roditelji, ili (ovde gde ja zivim) majka, kao da svi ostali mogu da rade sta hoce, a samo roditelji/ majka odgovaraju.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама