12 разлога због којих су бака и дека незаменљиви у животу детета

Важност присуства бака и дека у дечијем одрастању је непорецива. Свима је добро позната важност позитивног, топлог односа родитељ-дете.

Неопходни су за правилан социјални и емотивни развој детета. Бројне студије поткрепљене статистичким подацима стављају акценат на многе користи од јаке везе на релацији родитељ-дете.

Foto: Canva

Међутим, да ли, колико и на који начин близак однос са баком и деком утиче на правилан развој детета? Да ли је ово однос који доприноси срећи и благостању читаве фамилије?

Имати баку и деку у свом окружењу је добро и има бројне предности за све. Овај близак однос користан је за децу, родитеље и баке и деке. Из њега сви добијају. Ево 12 разлога зашто су баба и деда важни у животу деце.

Поклањају деци бескрајну љубав

Док родитељи бдију до касно и устају рано, балансирајући између пословних обавеза и родитељства, баке и деке имају више времена и стрпљења. Они се унучићима посвећују са пуно љубави и пажње. Они имају времена да се фокусирају само на игру, да се ваљају по поду, да измишљају забавне игре, читају приче или просто шетају и причају.

Време које бабе и деде проводе са унучићима намењено је само њима. Такође, неписано је правило да се са њима могу, донекле, прекршити правила с времена на време.

На пример, може се добити додатни слаткиш, одложити одлазак у кревет због још једне испричане приче. Баке и деке просто дозвољавају деци да буду деца.

Ово је дах освежења и добродошла промена у свакодневној рутини са родитељима притиснутим обавезама.

Оаза мира у породици

Бабе и деде имају посебну улогу у животу деце. Ово се посебно односи на оне породице у којима су баке и деде већ пензионисани и слободни од обавеза. Време које проведу са својим унуцима је ослобођено стреса, журбе, намењено само њима.

Заједнички тренуци нису обавеза већ задовољство. Деца то осећају и прија им тај мир и посвећеност без дисциплине, правила и журбе. Кроз забавне активности, они децу нежно воде кроз нове развојне фазе, помажу им да сами открију решења и осећају се добро.

Они су раме за плакање и ухо које пажљиво слуша посебно за старију децу која некада имају проблем да отворено разговарају са родитељима.

Време проведено са баком и дедом је период опуштеног мира. Они уче унучиће бројним вештинама и стрпљиви су учитељи.

Има ли ишта слађе од помагања баки да испече колач или учења као се штрика шал? Дечаци ће бити срећни у поправци косилице за траву, додавању шрафова за ситну кућну поправку или у учењу тако озбиљне игре као што је шах са дедом.

Ово није учење под притиском јер је део обавезе, то се једноставно дешава и у томе уживају обе стране. Управо због одсуства притиска, деца радије уче са баком и деком. Њихове заједничке активности су тако забавне да чак и не схвате да су из њих изашли са неким новим знањем.

Млади родитељи уче од њих о одгајању деце

Родитељство је вештина која се не да унапред научити. Када беба дође у кућу младим очевима и мајкама није једноставно да остану сами са њом бар првих дана и недеља.

Данас се много родитеља ослања на разне видове онлајн помоћи, савета и консултација. И то није лоше. Ипак, имати бабу и деду у окружењу који су све то прошли једном или више пута, пружа осећај сигурности.

На пример, темењача на бебиној глави. Када се појави младим родитељима може изгледати заиста грозно.

Бака ће бити та која ће одмах знати, пре свега да је то сасвим нормална фаза у развоју и да је безопасна. И још важније знаће из прве, шта помаже против темењаче. Јер иако је уобичајена и безопасна, мора се уклонити. Ово је само један пример, а има их пуно. Пеленски ојед, осип од врућине, прве температуре и сви остали догађаји везани за одрастање бебе. Док дете не ојача, бака и деда су сигурна рука која родитеље води кроз ову захтевну фазу.

Деца су уз њих срећнија

Истраживања доказују да су деца која су блиска са бакама и декама срећнија. Једна студија Оксфордског универзитета открива да бабе и деде играју кључну улогу у дечијем благостању. У овој студији посматрано је 1500 деце. Она која су имала блиске односе са родитељима својих родитеља имала су мање емоционалних проблема од деце која су била лишена ове врсте фамилијарних веза.

И ова подршка истрајава и током турбулентних тинејџерских година. Студија је показала да учешће бака и дека у одрастању тинејџера позитивно утиче на срећније и лагодније превазилажење ове кључне развојне фазе младих.

Овај фамилијарни однос је драгоцен. Он животе свих учесника, и деце и старијих чланова фамилије, чини богатијим, срећнијим и бољим на много начина. Наиме, старији чланови фамилије се често осећају усамљено и непотребно. Притиснути згуснутим распоредима радно способни очеви и мајке једва да имају времена за своје родитеље. Пензионисањем, по правилу ти људи своде друштвене контакте сведу на минимум.

Присуство унучића у њиховим животима јако је важно за њихов осећај среће. Деца у њиховом окружењу бришу осећај усамљености. Најзад, баке и деке се осећају кориснијим јер помажу у подизању деце.

Они су чувари породичне историје и традиције

Има ли лепшег призора од унука који одлази са дедом у цркву уочи крсне славе а потом му помаже да пресече колач и упали свећу. Бабе и деде су чувари традиције.

Они чувају од заборава прошла времена, обичаје. Својим поступцима и причама, баке и деде уче унуке породичној и националној традицији. Они чувају од заборава породична стабла, порекло и далеке сроднике. Захваљујући њима деца уче о свом пореклу, славним личностима из породичне историје.

На тај начин деца стичу фамилијарни идентитет, осећај припадности.

“Деци су најпотребнији безусловна љубав, стрпљење, доброта, хумор, лекције о животу, хумор, удобност и колачи, а то баке и деке пружају” Тврдио је бивши градоначелник Њујорка Рудy Гиулиани и био је у праву.

Једни друге подстичу на учење

Када баке и деке проводе време са унуцима обе стране стичу нова знања и вештине. Деца добијају важне животне лекције, уче нове вештине попут већ заборављених друштвених игара, шаха, кувања, ситних мајсторија, ручних радова.

С друге стране, деца бабама и дедама помажу да одрже корак са временом учећи их како да користе савремене технологије.

Јачи имуни систем старијих

Деца су у контакту са другом децом у својим колективима. У своју породицу често доносе микробе, вирусе и бактерије.

Звучи чудно, али они овим заправо подстичу имунитет баки и деки, чине и здравијим те им је тако неопходно мање неге и помоћи. Уз то, брига о најмлађима, осећај среће и корисности уз унуке иначе позитивно делује на низ здравствених фактора старијих. Смањује појаву депресије, снижава крвни притисак, јача кондицију.

Наиме, многи стари се осећају срећније у друштву унука. Ипак то није само добар осећај већ заиста има позитиван утицај на здравље.

Баке и деке имају снажан утицај на унучиће

Студије које су се бавиле изучавањем ове материје доносе податак да 9 од 10 одраслих унучади осећају да су бака и деда или само једно од њих снажно утицали на формирање њихових уверења и система вредности.

Дечија перспектива од чега се састоји здрав, нормалан однос се изоштрава односом који он или она имају са баком и дедом. Кроз редовне контакте, осјећај емоционалне блискости и непоколебљиве подршке, деца уче како треба да изгледа истински, позитиван, добар и пун љубави однос.

Баба и деда нежно редукују породични стрес

Студија бостонског колеџа из 2014. године открива да постоји веза између емотивне блискости унука и бака и дека са ређом појавом симптома депресије код обе генерације.

Деца која одрастају у окружењу са баком и дедом имају увек друга за игру, забаву, читање прича. Бабе и деде су најбољи партнери када треба употребити креативност, имагинацију у откривању чудесних нових страна живота.

Већина бака и дека заиста ужива у овој улози. Деца са своје стране, осећају ову посвећеност. Наиме, деке и баке истински верују да је ова њихова нова улога једна од најважнијих њихових животних улога.

Они су ризница животног искуства

Одрасли често нису расположени за приче својих родитеља. Немају ни времена ни стрпљења. Ипак, баке и деке имају богато животно искуство. На живот гледају из мало другачије перспективе. Живот их је научио шта су праве вредности и њихова листа приоритета се разликује од оне коју имају родитељи.

Деца врло радо слушају приче из живота својих бака и дека. Везано за слушање, дешава се и да су деца послушнија са њима него са родитељима. Овде је најчешће реч о приступу који је блажи, без тензије, стрпљивији.

Старији просто тактички извуку од унука жељено понашање. Родитељи обично немају ни времена ни стрпљења. Они просто захтевају да се поштују правила, а деци то није увек лако.

Пружају осећај сигурности

Додатна подршка је необично важна посебно у тешким периодима кроз које породица може пролазити.

Било да је реч само о захтевном животном раздобљу детета, финансијским или емотивним проблемима у породици, баке и деде могу бити својеврсна тампон зона која дете штити од већих емотивних стресова. Они су додатно ухо за слушање, поверавање, додатно раме за плакање.

Поједина деца се лакше поверавају баби или деди него родитељима. Овде је мања бојазан од осуде, више вере у нежну љубав и разумевање и праштање грешака.

Значајна помоћ у чувању деце

У већини породица оба родитеља раде ван куће. Квалитетно време проведено са децом своди се на викенде и годишње одморе.

Радним данима је то време врло кратко и потроши се на дневну рутину домаће задатке и одвођење деце на додатне активности. У многим породицама помоћ бака и дека у чувању деце на најранијем узрасту је велика помоћ запосленим родитељима.

У неким случајевима они помажу по потреби док у другим породицама чувају децу редовно све док нису у стању да остану сама код куће. У баке и деде се има више поверења него у непознате особе из бабyситтинг агенција. Уз то, ова врста помоћи у кући је бесплатна. Родитељима пружа већи степен комфора у подизању потомства.

Бака и деда су као велики, топли загрљај. Они воле децу љубављу која је налик једино оној родитељској. Поред тога ту су за њих са огромним стрпљењем, мудрошћу и искуством. Они унучићима помажу да живот упознају из једне другде перспективе коју родитељи не поседују.

Аутор: Србијанка Станковић