Не лажите себе ни своју децу да остајете у лошем браку за њихово добро

30 новембра, 2016

Трпљење лошег брака зарад дететовог добра је као и бомбардовање за мир. Немогуће. Контрадикторно. Не схватам чега толико лошег може да има у цивилизованом разводу а да се дестоструко горе већ није одиграло у лошем браку.


Изгледа да је проблем у томе што је Србима цивилизован развод постао оксиморон, нешто непостојеће, невидљиво, готово мит. Цивилизован развод у Србији је као промаја. Сви су чули да постоји али нико никад није видео. Ако сте ви цивилизовано разведени, сматрајте да сте ударени. Промајом или цивилизованошћу, углавном нисте скроз своји.

Ако је брак лош то већ значи да детету није добро. Много више трпи оно него ви јер све осећа иако му ништа не говорите. Толико му је лоше да један развод не може ништа покварити. Оно већ одавно не разуме како му говорите да га волите, а види да се не волите међусобно. Зар не би требало да је он последица ваше љубави? Не разуме зашто спавате у одвојеним собама, зашто кажете да није ништа кад вас пита зашто плачете, зашто мора да оде у собу кад почнете да се свађате. Није му јасно зашто се никад не пољубите пред њим, зашто се не држите за руке и зашто причате лоше једно о другом. Све то му је и више него довољно да му буде лоше…

А ако због своје себичности бринете да ће дете после развода потпасти под утицај оног другог родитеља, или из истог разлога кукавичлуком вођени одлучите да останете у браку, знајте да уколико сте добар човек а потом и добар родитељ, дете ће вас увек волети и ценити независно од тога да ли сте били идеалан супружник. Јер добар човек уме да воли, добар родитељ уме да да пример како се воли, а идеалан супружник не постоји. То ће и оно схватити кад порасте.

Пустите га да порасте полако. Не крадите му детињство вашим свађама. Имајте стрпљења да његова зрелост нађе разумевања за ваше поступке. Ако сте га гајили и васпитавали љубављу – имаће га. Ако од тога стрепите – преиспитајте се. Преиспитајте се да ли сте му давали више љубави или новца, загрљаја или играчака, разумевања или лажних обећања. Ако јесте, једног дана знаће да је тај развод био најлепши поклон који је од тог лошег брака добио.

Разводи какви год били, цивилизовани или не, имају свој рок трајања. После тога постају потиснуто сећање или животна лекција. Излапе, исперу се, изветре, макар у оном смислу бола, горчине и озлојеђености. Лоши бракови без краја су генератори туге и страха. Као перпетуум мобиле раде на свађе, сузе, и бол крећући се кроз ваш живот до у недоглед. Зато, ако постоји нешто лошије од лошег брака и његовог краја то су они лоши бракови који се никад не заврше.

Извор: Блогдан

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


5 коментара на "Не лажите себе ни своју децу да остајете у лошем браку за њихово добро

 1. Марија Пајић каже:

  Лоше финансијске могућности родитеља најчешће их спречавају да изађу из лоших бракова. Тешко ћете наћи мајку која потпуно самостално може да живи са својом децом од просечне српске плате. Не треба да напоменем да мајке често и не раде. Ако се и определе да изађу цивилизовано, како кажете, из истих, потребна је читава армија помагача, у финансијском смислу, што нема свако. На жалост, тако се остаје у лошим браковима, глуми се пред децом из простог разлога, да би се остало са њима. Дакле, дилема у Србији је само: остати у лошем браку како би деца имала кров над главом и основне потрепштине, или потуцати се са том децом по подстанарским становима без грејања, лишити их многих основних ствари за преживљавање. Нису сви родитељи лицемери према својој деци, само већину муче егзистенцијални проблеми. У држави која не брине о породици, нема срећних родитеља, нема срећне деце.

  1. Нати каже:

   Управо је тако! Једно су приче а друго су чињенице као да ми не знамо шта и како треба.И ја сам у једном таквом лошем браку јер не могу самостално да опстанем.

 2. Aca каже:

  Kakav text! Dostojan je ‘treceg oka’

  1. robert каже:

   Ваш коментар..lepo je sve ovo rečeno,ali realnost je mnogo teža,viđati vikendima dete,ne hvala

 3. Neni каже:

  Koliko je tek brak otrovan, kad pred svima, ne samo pred decom, pokušavaju da odglume brak za primer. Komšiluk, rodbina, kolege, deca….svi gledaju predstavu, a samo njih dvoje znaju koliko se ne trpe. On ima ljubavnicu,ali ne sme da se razvede, jer nema gde da ode, ona bi se razvela, ali zbog ekonomskih razloga se ne usudjuje na to. Deca ne znaju, ali osećaju, i to se po njihovom ponašanju i primećuje, a možda, zapravo, i znaju, ali su naučena da igraju predstavu pred ostalima. Uostalom, njihov razvod bi bio skandal, i iznenadjenje za sve, jer su sa toliko žara igrali te uloge. A mi, komšije odozgo, čujemo njihove svadje kad ostanu sami.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама