15 правила за мајке синова

Недавно сам видела листу „правила за очеве с ћеркама“ и инспирисала се да направим сличну листу, али за мајке са синовима. Надам се да ћу и ја подстаћи друге мајке да подржавају и буду поносне на своје синове. Ви сте најважније жене у њиховим животима, њихови први учитељи и оне од којих ће тражити одобрење почевши од „Смем ли напоље?“ до „Да ли да је запросим?“. Ово је јако одговоран посао, али као мајке – спремне сте за то.
15 правила за мајке синова
1. Научите га да каже како се осећа
Синови имају осећања, као и ћерке и желеће да их покажу. Плакаће од страха и гристи од узбуђења. Допустите му то. Нека се његово тело креће емоцијама, али објасните му шта су емоције и како да одговори на ту емоцију у будућности. Наведите друге људе који се осећају исто и упоредите како показују ту емоцију. Причајте о његовим емоцијама тако да ће једног дана када одрасте, знати разлику између љутње и срама, између разочарања и жалости.
2. Будите његов најгласнији навијач
Нема сумње да сте најгласнија особа на трибинама када он има утакмицу. Нема сумње да ће полудети када покажете његове слике у пеленама његовој девојци. Нема никакве сумње да ће покушати да сакрије од те исте девојке да његова мама пише блог у коме спомиње њега. Рећи ће вам да престанете. Рећи ће вам да га је срамота. Али он ће знати да постоји барем једна особа која се увек и по сваку цену залаже за њега.
3. Научите га како да опере веш
… и укључи машину за прање судова и опегла кошуљу. Можда не одлучи увек да то уради. Можда то никада неће морати. Али једног дана биће вам захвалан.
4. Читајте му и читајте са њим
Деца постају читаоци на крилима својих родитеља. Понудите свом сину прилику да научи нове ствари, верује у чаробна места и замишља веће могућности кроз књиге. Нека види како читате романе, читате часописе. Помозите му да разуме да је писана реч начин да се вечно живи. Писци су бележници историје и сећања. Они воде евиденцију о томе како смо тада живели; О ономе што смо мислили да је занимљиво; Како смо разговарали једни са другима;  Читачи помажу у очувању ових сећања.
5. Подстакните га да плеше
Плес, ритам и музика су културни универзали. Свако воли и осећа бар једно од ова три. Охрабрите свог сина да кад га понесе мелодија нека направи покрет. Не мора да буде савршено, битно је да ужива у томе.
6. Уверите га да има примера добрих људи и жена који су моћни због свог мозга, одлучности и интегритета.
Примери мушкараца са великим мишићима и униформом (попут Бетмена и Супермена) као и прелепих жена (Дизнијеве принцезе) ће окружити вашег сина од рођења. Али побрините се да он такође зна за људе који су били успешни због своје памети и одлучности као што су: Алберт и Милева Ајнштајн, Пјер и Марија Кири, Никола Тесла, Милунка Савић, Михаило Пупин, Милутин Миланковић, Амелија Ерхарт, Јованка Орлеанка, Ганди… На крају крајева, будите и сами пример паметне, самосвесне и успешне жене која je суперхерој за своју децу.
7. Научите га да се лепо понаша ида буде нежан
Са бебама, цвећем, животињама и људским осећањима. Научите га да помаже другима и сами му будите пример за то. То је лепо и чини свет бољим местом.
8. Нека се испрља и поцепа одећу
Одлучите да ћете се опустити када је одећа (и обућа) у питању. Изгубићете живце ако се због тога будете нервирали сваки пут. Не трошите енергију на небитне ствари. Дечаци умеју да буду несташни, воле да скачу, падају, просипају и праве грозан неред. Сортирајте мало одећу и одвојите одећу за напоље и за школу, и тако решите ствари.
9. Научите га да шутне лопту
Или да држи штап за хокеј, или да вози ролере, клизаљке, скије, или да нацрта кућу, или да зна разлику између Слитерина и Грифиндора, или речи његове омиљене песме… Будите у његовом животу, не као посматрач већ као активни учесник.
10. Водите га напоље и на нека нова места
Угасите ТВ, ставите телефон да се пуни, не носите чак ни фото-апарат. Само изађите напоље. Посматрајте своје дете, истражите свет заједно, постављајте питања и одговарајте на његова. То је магично. Тако градите будуће успомене свога детета.
11. Научите га да изгуби
Губљење је грозно. Али нико није стално победник. Када изгубиш (утакмицу, партију карата, трку…) осећаш се ружно и разочарано. Али и то је ОК. Живот није увек бајка без обзира на то колико се мајке труде да тако буде. Оно што је битно је да га научите да никад не одустане од својих снова, па макар и изгубио неколико пута.
12. Одговорите му када вас пита „Зашто…?“
Одговорите му, па чак и ако не знате, потражите одговор заједно. Покажите му где да пронађе одговор. Поставите му потпитања како би сам дошао до закључка. Једног дана кад буде желео нешто неког да пита, а буде га срамота, знаће где да тражи одговор.
13. Подстакните тату да се укључи
Али без да ви говорите шта ко треба да ради. Тата би требало исто као и ви да учи и истражује са вашим сином, да одговара на питања и да се игра са њим. Ваш син ће схватити да тата има решење и одговоре за многе ствари, и чак и кад одрасте тражиће савете од њега.
14. Љубите га
Мали дечаци су тако слатки и мазни (као и девојчице). Могу бити деструктивни и нагли у већем делу дана. Али постоје ти моменти када су љубазни и осетљиви и нежни. Понекад и толико, да се запитате како се то промени када одрасту. Хајде да покушамо да се то никад не промени тако што ћемо их што чешће љубити и мазити. И кад имају 2 године и са 16 година. Ви сте мама и имате права на то. Ово важи и за тате.
15. Нека ваша кућа буде дом
Нека зна да је код вас сигурна зона, место на које се увек може вратити. Чак и када оде мало даље. Нека зна да га ту увек неко чека и воли. Када буде у хаосу, зваће вас да разговарате. Ви сте његова мајка, његова база, његова константа, као сунце. То треба да знате и осећате и ви и он.
Андријана Максимовић