Пет корака до уписа детета у ПРВИ разред основне школе

22 фебруара, 2017

У први разред ове године крећу деца рођена од 1. марта 2010. до 28. фебруара 2011. године, а како бисте избегли могуће гужве и нервозу најбоље је да на време почнете да скупљате потребну документацију. Упис почиње 1. априла и траје до краја маја.

Шта вам је све потребно да бисте дете уписали у први разред основне школе.
1. Прикупљање неопходне документације
Да бисте уписали дете у жељену школу, неоходно је да са собом имате:
* Извод из матичне књиге рођених (вади се у општини и не плаћа се)
* Уверење о пребивалишту детета (вади се у полицијској управи и не плаћа се)
* Потврду о похађању припремног предшколског програма (добија се у вртићу)
* Доказ о обављеном лекарском прегледу и извршеној вакцинацији
2. Упути код педијатра
Код изабраног педијатра треба да добијете упуте за специјалистичке прегледе и лабораторијске анализе, а прегледете морате да закажете, или ће то урадити педијатар.

Прочитајте и Шта садржи тест за полазак у први разред

3. Специјалистички прегледи
Да би дете добило лекарско уверење мора да буде прегледано код ОТОРИНОЛАРИНГОЛОГА, ОФТАМОЛОГА, ФИЗИЈАТРА, ЛОГОПЕДА И СТОМАТОЛОГА.
Такође, неопходне су ЛАБОРАТОРИЈСКЕ АНАЛИЗЕ крви и урина (крв се вади из прста)
4. Систематски преглед
Завршни део прегледа је опет код изабраног педијатра, а подразумева провере вакцинације детета. До уписа у основну школу дете је већ требало да буде вакцинисано против дифтерије, тетануса, дечје парализе, малих богиња, заушки и рубеола. Вакцинација пред полазак у основну школу обухвата: ДТ – против дифтерије и тетануса (друга ревакцинација); ОПВ – против дечје парализе (друга ревакцинација); ММР – ревакцинација против малих богиња, заушки и рубеоле.
5. Упис и тестирање
Сву прикупљену документацију донесите секретару школе у коју желите да упишете дете. Тада ћете заказати термин тестирања код школског психолога и педагога који испитују:
* Емотивну зрелост детета – колико је самостално, спремно да се одвоји од породице, да има обавезе;
* Социјалну зрелост детета – колико је спремно “да седи мирно на часу”, да стиче пријатеље и продубљује познанства са вршњацима;
* Интелектуалну зрелост детета – да ли дете може да стиче нова знања и на који начин.
Избор школе
Ако желите дете да упишете у неку другу школу, а не у ону којој територијално припада, код секретара школе попуните молбу за упис детета у први разред, без обзира на адресу из пријаве пребивалишта. Рок да то урадите званично је био до 1. фебруара, мада у принципу школе и даље примају молбе, објавио је портал ранац.рс
О томе да ли има места за ваше дете у жељеној школи, бићете обавештени најкасније до почетка маја. Приоритет при упису имају деца која територијално припадају одређеној образовној установи. Школа је дужна да упише свако дете са њеног подручја. А међу оним који јој не припадају приоритет имају браћа и сестре, односно они који су раније поднели захтев.
За ранији упис могу да се пријаве и деца рођена од 1. марта 2011. до 29. фебруара 2012. године, али одлука о томе да ли ће дете бити уписано зависи од процене психолога школе да ли је спремно за похађање наставе.
 
Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


2 коментара на "Пет корака до уписа детета у ПРВИ разред основне школе

  1. GOCA каже:

    Jos i DNK da pocnu da utvrdjuju pred polazak u skolu… Stravicno!

  2. Branka каже:

    Ovo o intelektualnoj spremnosti i emotivnoj i socijalnoj zrelosti deteta verovatno odredjuju susteri, jer ako je skoli potrebno sto vise dece, upisuju se SVA deca bez obzira na sve. Nladja deca, rodjena u januaru i februaru cesto nisu zrela za skolu, ali danas je kriterijum za polazak u prvi razred tako nisko postavljen da je to strasno. Ne znam odakle je presadjen ovaj noci sistem po kome se prvi razred ne ponavlja bez izuzetka (cak iako ima opravdanih i vise nego jakih razloga), ali u nasem sistemu to je nevidjena glupost. Jer ako ponavljanje ima ikakvog smisla, onda ga ima u prvom razredu.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама