20 korisnih saveta za bolju organizaciju nastave

21 februara, 2020

U nizu definicija koje definišu darovito dete i darovitost teško je izdvojiti one koje nam u celosti govore i opisuju kakvo je to darovito dete i kako ga prepoznati. Zašto je to baš tako? Vekovima su se mnogi naučnici bavili posmatranjem dece i utvrđivali karakteristike darovitih. Neosporno je da i danas mnogi od nas uviđaju neke nove karakteristike koje krase ovu decu. Prema nekim istraživanjima učitelji / nastavnici prepoznaju darovitu decu samo u 5% slučajeva, pa je tako veliki procenat ove dece nevidljiv za obrazovni sistem ne samo kod nas nego uopšte u svetu. Svi mi koji radimo sa decom identifikujemo uglavnom samo one učenike koji postižu značajne rezultate, redovno rešavaju školske i domaće zadatke i rade ono što se od njih očekuje. Iako izgleda nemoguće, činjenica je da sami učenici imaju objektivniju sliku o tome ko su daroviti učenici u njihovom razredu za razliku od nas, njihovih nastavnika. 

Prepoznavanje darovitosti u školskim uslovima nije nimalo lako. Veliki procenat ove dece potpuno je neprimetan za učitelje, nastavnike, odeljenjske starešine, pa i stručne saradnike. Često se nađemo u prilici da prve znakove darovitosti tumačimo na potpuno drugačiji način, isključujući činjenicu da dete ispoljava pojedine crte ličnosti koje idu u prilog darovitosti. Identifikovanje darovitih učenika je dugotrajan proces koji podrazumeva praćenje deteta kako u školskim tako i vanškolskim uslovima kroz kontinuiranu saradnju sa roditeljima.

Foto: Canva

Tipologija darovitih učenika prema Džordžu Betsu i Morin Najhart (adaptirano prema Betts & Neihart, 1988) može nam pomoći da podignemo procenat uspešnosti u identifikaciji darovite dece i u našim školama i da, shodno tome, organizujemo nastavni proces u skladu sa njihovim potrebama. Pomenuta  tipologija fokusirana je na šest tipova darovitih učenika, gde se darovitost od tipa do tipa ispoljava na sledeće načine:

 • USPEŠNO: perfekcionista, ima visoko postignuće, traži strukturu i potvrdu / odobravanje nastavnika, ne preuzima rizike, akademski je uspešan, prihvata i konformira se, zavisan;
 • PRKOSNO ILI „IZAZIVAČ”: ispravlja nastavnika, dovodi u pitanje pravila, iskren, neposredan, ima nagle promene raspoloženja, nedosledno razvijene radne navike, slabu samokontrolu, kreativan, preferira visoko aktivan i problematizujući pristup gradivu, brani svoja uverenja, kompetitivan;
 • PRIKRIVENO ILI BLOKIRANO: negira talenat, „ispada” ili odustaje iz programa za darovite, odnosno iz dodatne nastave, opire se izazovima, želi da bude socijalno prihvaćen, da pripada, menja prijatelje;
 • OTPADNIK: povremeno odsutan iz škole, ne dovršava zadatke, sledi vanškolska interesovanja, izdvojen od ostatka odeljenja, grub prema sebi, zna da se izoluje, kreativan, kritikuje sebe i druge, nedosledan u kvalitetu rada koji pruža, ometa, pravi incidente, deluje prosečno ili ispodprosečno, defanzivan;
 • DVOSTRUKO ETIKETIRANO;  nedosledan u kvalitetu rada koji pruža, deluje prosečno ili ispodrosečno; može da ometa nastavu i pravi incidente;
 • SAMOSTALNO: ima adekvatne socijalne veštine, radi samostalno, postavlja sopstvene ciljeve, dovršava započeto; radi bez tuđeg odobravanja, sledi oblasti strastvenih interesovanja; kreativan, brani uverenja, preuzima rizike.

Foto: Canva

Ako poznajemo karakteristike darovitih učenika, lako ćemo identifikovati tehnike koje su u nastavnom procesu podržavajuće za ove, ali i sve ostale učenike. Evo nekoliko saveta za bolju organizaciju nastave koji su se u praksi pokazali kao efikasni:

 • BUDITE NEOBIČNI
  Ma koliko da ste sjajan metodičar, dosada na licima učenika je zov za promenu ritma časa. Možete je prekinuti podelom stikera i novim pitanjem na koje treba da odgovore npr. Ovo što sada slušam potrebno mi je zbog…, Ova tema bila bi zanimljivija kada… i sl.
 • VEŽBE KONCENTRACIJE
  Zagledaj se u lice svoga druga i pronađi neku specifičnost koju nikada do sada nisi primetio; Pogledaj naslov udžbenika i pronađi nešto što do sada nisi uočio…
 • NAMERNO PRAVITE GREŠKE
  Tražite od učenika da dizanjem ruke uoče greške ili da ih zapišu.
 • DAJTE LIČNI PEČAT SVOJIM ZADACIMA
  Koristite puna imena i prezimena svojih učenika ili kolega nastavnika, njihovih pozitivnih idola.
 • SAMOTESTIRANJE
  Iskoristite čas sistematizacije ili utvrđivanja da učenici sami sastavljaju pitanja za test, gde ćete jedan deo ovih pitanja uzeti za sledeću pisanu proveru znanja.
 • POSTAVLJANJE PITANJA
  Motivišite ih da postavljaju pitanja iz teme koju obrađujete, a to bodujte kao aktivnost na času.
 • KLJUČNE REČI
  Neka ih identifikuju tokom vaših predavanja na stikerima.
 • LIČNI DOŽIVLJAJ
  Obojte predavanja ličnim doživljajem koji je povezan sa temom – sve što ima lični pečat lakše se pamti.
 • ORGANIZUJTE SIMULACIJU U UČIONICI
  Poželjne su debate, pozorišta, izložbe…
 • NEKA ČAS ZAPOČNE KOLEGA
  Zamolite kolegu da uvede učenike u temu, a vi nastavite dalje.
 • UČENICI EKSPERTI
  Pripremite pojedine učenike da na narednom času budu u ulozi eksperta u vezi sa temom koju obrađujete.
 • VIRTUELNA POSETA LABORATORIJI
  Iznenadite ih tokom časa onlajn posetom nekoj instituciji, laboratoriji, muzeju i sl., gde će se upoznati sa nekim pojedinostima u vezi sa temom koju obrađujete.
 • NAUČNI ČASOPIS
  Organizujte čas sistematizacije tako što će učenici najznačajnije detalje u vezi sa nekom temom prepakovati u formu naslovne strane naučnog časopisa.
 • GRAFITI KAO ODGOVORI
  Postavljajte pitanja na zanimljiv način, tražeći od njih da u paru ili grupi prikažu odgovor putem grafita na papiru ili zidnim novinama.
 • DŽOKERI ZA DOSADU
  Analizirajte sa učenicima članak iz novina koji je usko vezan za temu, pokušavajući da dokažete njegovu objektivnost.
 • NEOBIČNI DOMAĆI ZADACI
  Zadajte im domaće zadatke koji nemaju veze sa gradivom, a onda im u uvodnom delu sledećeg časa ukažite da su domaćim zadatkom obogatili svoju opštu kulturu i postali informisaniji;
 • LISTA POUZDANIH SAJTOVA
  Napravite sa učenicima listu sajtova na kojima se mogu pronaći relevantne informacije o nastavnoj temi kojom se bavite.
 • POSTAVLJAJTE IM NEOČEKIVANA PITANJA
  Postavite učenicima različita pitanja o sreći, životu, internetu, odgovornosti, istrajnosti, uspehu, neuspehu, muzici, njihovim idolima… Odogovore mogu zapisati na stikerima. Sigurno se među njihovim odgovorima može pronaći veza sa vašim predmetom.

Ovo je samo mali putokaz u kom smeru može ići nastava koja će biti zanimljiva ne samo darovitim, nego i svim drugim učenicima. Ja sam ove tehnike isprobala, isprobajte ih i vi!

Autor: Irena Mučibabić, diplomirani pedagog, stručni saradnik-pedagog u OŠ „22. oktobar” Surčin. Predavač na akreditovanim stručnim skupovima u okviru „Obrazovne akademije”, koju organizuju izdavačke kuće Klett, Novi Logos i Freska u saradnji sa Klett društvom za razvoj obrazovanja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama