20 корисних савета за бољу организацију наставе

21 фебруара, 2020

У низу дефиниција које дефинишу даровито дете и даровитост тешко је издвојити оне које нам у целости говоре и описују какво је то даровито дете и како га препознати. Зашто је то баш тако? Вековима су се многи научници бавили посматрањем деце и утврђивали карактеристике даровитих. Неоспорно је да и данас многи од нас увиђају неке нове карактеристике које красе ову децу. Према неким истраживањима учитељи / наставници препознају даровиту децу само у 5% случајева, па је тако велики проценат ове деце невидљив за образовни систем не само код нас него уопште у свету. Сви ми који радимо са децом идентификујемо углавном само оне ученике који постижу значајне резултате, редовно решавају школске и домаће задатке и раде оно што се од њих очекује. Иако изгледа немогуће, чињеница је да сами ученици имају објективнију слику о томе ко су даровити ученици у њиховом разреду за разлику од нас, њихових наставника. 

Препознавање даровитости у школским условима није нимало лако. Велики проценат ове деце потпуно је неприметан за учитеље, наставнике, одељењске старешине, па и стручне сараднике. Често се нађемо у прилици да прве знакове даровитости тумачимо на потпуно другачији начин, искључујући чињеницу да дете испољава поједине црте личности које иду у прилог даровитости. Идентификовање даровитих ученика је дуготрајан процес који подразумева праћење детета како у школским тако и ваншколским условима кроз континуирану сарадњу са родитељима.

Foto: Canva

Типологија даровитих ученика према Џорџу Бетсу и Морин Најхарт (адаптирано према Betts & Neihart, 1988) може нам помоћи да подигнемо проценат успешности у идентификацији даровите деце и у нашим школама и да, сходно томе, организујемо наставни процес у складу са њиховим потребама. Поменута  типологија фокусирана је на шест типова даровитих ученика, где се даровитост од типа до типа испољава на следеће начине:

 • УСПЕШНО: перфекциониста, има високо постигнуће, тражи структуру и потврду / одобравање наставника, не преузима ризике, академски је успешан, прихвата и конформира се, зависан;
 • ПРКОСНО ИЛИ „ИЗАЗИВАЧ”: исправља наставника, доводи у питање правила, искрен, непосредан, има нагле промене расположења, недоследно развијене радне навике, слабу самоконтролу, креативан, преферира високо активан и проблематизујући приступ градиву, брани своја уверења, компетитиван;
 • ПРИКРИВЕНО ИЛИ БЛОКИРАНО: негира таленат, „испада” или одустаје из програма за даровите, односно из додатне наставе, опире се изазовима, жели да буде социјално прихваћен, да припада, мења пријатеље;
 • ОТПАДНИК: повремено одсутан из школе, не довршава задатке, следи ваншколска интересовања, издвојен од остатка одељења, груб према себи, зна да се изолује, креативан, критикује себе и друге, недоследан у квалитету рада који пружа, омета, прави инциденте, делује просечно или исподпросечно, дефанзиван;
 • ДВОСТРУКО ЕТИКЕТИРАНО;  недоследан у квалитету рада који пружа, делује просечно или исподросечно; може да омета наставу и прави инциденте;
 • САМОСТАЛНО: има адекватне социјалне вештине, ради самостално, поставља сопствене циљеве, довршава започето; ради без туђег одобравања, следи области страствених интересовања; креативан, брани уверења, преузима ризике.

Foto: Canva

Ако познајемо карактеристике даровитих ученика, лако ћемо идентификовати технике које су у наставном процесу подржавајуће за ове, али и све остале ученике. Ево неколико савета за бољу организацију наставе који су се у пракси показали као ефикасни:

 • БУДИТЕ НЕОБИЧНИ
  Ма колико да сте сјајан методичар, досада на лицима ученика је зов за промену ритма часа. Можете је прекинути поделом стикера и новим питањем на које треба да одговоре нпр. Ово што сада слушам потребно ми је због…, Ова тема била би занимљивија када… и сл.
 • ВЕЖБЕ КОНЦЕНТРАЦИЈЕ
  Загледај се у лице свога друга и пронађи неку специфичност коју никада до сада ниси приметио; Погледај наслов уџбеника и пронађи нешто што до сада ниси уочио…
 • НАМЕРНО ПРАВИТЕ ГРЕШКЕ
  Тражите од ученика да дизањем руке уоче грешке или да их запишу.
 • ДАЈТЕ ЛИЧНИ ПЕЧАТ СВОЈИМ ЗАДАЦИМА
  Користите пуна имена и презимена својих ученика или колега наставника, њихових позитивних идола.
 • САМОТЕСТИРАЊЕ
  Искористите час систематизације или утврђивања да ученици сами састављају питања за тест, где ћете један део ових питања узети за следећу писану проверу знања.
 • ПОСТАВЉАЊЕ ПИТАЊА
  Мотивишите их да постављају питања из теме коју обрађујете, а то бодујте као активност на часу.
 • КЉУЧНЕ РЕЧИ
  Нека их идентификују током ваших предавања на стикерима.
 • ЛИЧНИ ДОЖИВЉАЈ
  Обојте предавања личним доживљајем који је повезан са темом – све што има лични печат лакше се памти.
 • ОРГАНИЗУЈТЕ СИМУЛАЦИЈУ У УЧИОНИЦИ
  Пожељне су дебате, позоришта, изложбе…
 • НЕКА ЧАС ЗАПОЧНЕ КОЛЕГА
  Замолите колегу да уведе ученике у тему, а ви наставите даље.
 • УЧЕНИЦИ ЕКСПЕРТИ
  Припремите поједине ученике да на наредном часу буду у улози експерта у вези са темом коју обрађујете.
 • ВИРТУЕЛНА ПОСЕТА ЛАБОРАТОРИЈИ
  Изненадите их током часа онлајн посетом некој институцији, лабораторији, музеју и сл., где ће се упознати са неким појединостима у вези са темом коју обрађујете.
 • НАУЧНИ ЧАСОПИС
  Организујте час систематизације тако што ће ученици најзначајније детаље у вези са неком темом препаковати у форму насловне стране научног часописа.
 • ГРАФИТИ КАО ОДГОВОРИ
  Постављајте питања на занимљив начин, тражећи од њих да у пару или групи прикажу одговор путем графита на папиру или зидним новинама.
 • ЏОКЕРИ ЗА ДОСАДУ
  Анализирајте са ученицима чланак из новина који је уско везан за тему, покушавајући да докажете његову објективност.
 • НЕОБИЧНИ ДОМАЋИ ЗАДАЦИ
  Задајте им домаће задатке који немају везе са градивом, а онда им у уводном делу следећег часа укажите да су домаћим задатком обогатили своју општу културу и постали информисанији;
 • ЛИСТА ПОУЗДАНИХ САЈТОВА
  Направите са ученицима листу сајтова на којима се могу пронаћи релевантне информације о наставној теми којом се бавите.
 • ПОСТАВЉАЈТЕ ИМ НЕОЧЕКИВАНА ПИТАЊА
  Поставите ученицима различита питања о срећи, животу, интернету, одговорности, истрајности, успеху, неуспеху, музици, њиховим идолима… Одоговоре могу записати на стикерима. Сигурно се међу њиховим одговорима може пронаћи веза са вашим предметом.

Ово је само мали путоказ у ком смеру може ићи настава која ће бити занимљива не само даровитим, него и свим другим ученицима. Ја сам ове технике испробала, испробајте их и ви!

Аутор: Ирена Мучибабић, дипломирани педагог, стручни сарадник-педагог у ОШ „22. октобар” Сурчин. Предавач на акредитованим стручним скуповима у оквиру „Образовне академије”, коју организују издавачке куће Klett, Нови Логос и Фреска у сарадњи са Klett друштвом за развој образовања.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама