20 лепих ствари које треба да чините за своју децу

20 јануара, 2016

Мој муж и ја, када васпитавамо своју децу, то не чинимо за данас. Васпитавамо их за будућност – то је наш принцип. Трудимо се да сви наши поступци у односу с њима данас, од њих створе снажне, сигурне и независне људе у будућности. Мислим да би тако требало да радимо 80% времена. Преосталих 20% се држим нечег чему ме је научила учитељица пре много година: Свако на овом свету заслужује да у животу има неког ко мисли да он може досегнути звезде. Е, ја желим да будем та особа својој деци!
roditelji-i-deca-1373360683-6846Учила нас је и да с времена на време чинимо лепе ствари за своју децу (кад их будемо имали) које они можда и не очекују. Тај савет ми се дубоко урезао. И сада, много година касније, увек кад видим своју децу како журно отпакују и пакују своје ужине и припремају се за школу, чујем њен глас у глави и с времена на време, кад видим да су у журби или ја једноставно имам времена – урадим то за њих. И по њиховом нежном погледу и гласу видим да они то заиста цене, баш као што је моја учитељица рекла да ће ценити.
Дакле, док 80% свог времена деца проводе у тестовима, правдањима због заборављених домаћих задатака, а онда завршавању тих задатака, бризи због заборављене опреме за физичко, осталих 20% ћу ја чинити шта могу да осете да ће у мени увек имати сигурно уточиште и да ја верујем да ће они једног дана досегнути звезде.

Прочитајте и Кућни послови за децу

Баш као што постоји опасност од тога да сувише размазите децу, верујем да постоји иста таква опасност од одгајања сувише „чврстом руком”.

Много говоримо о томе како су љубазност и добра дела једино што може променити свет и о важности тога да људе око себе третирамо онако како желимо да нас третирају. Али, некако, негде успут, заборавимо да су и наша деца мали људи и да они треба да буду део тог света.

Не предлажем ја да будете на располагању за испуњавање свих жеља своје деце, 24 сата дневно. Само молим да своју децу третирате с подједнаким поштовањем као и друге око себе, да им помогнете кад им је то потребно, охрабрите их кад су несигурни и не тражите од њих да буду савршени и безгрешни.
Ево 20 начина да за своје дете урадите нешто лепо и тако им олакшате и улепшате детињство које, ако сте заборавили, није нимало једноставно. Мале ствари да замаскирамо све оне захтеве и очекивања која пред њих стављамо сваког дана.

 1. Спакујте им ручак и додајте дезерт изненађења.
 2. Саслушајте их без давања савета. Само саслушајте.
 3. Одведите их на тренинг и гледајте како играју. Без гледања у телефон.
 4. Пишите им поруке да им пожелите срећу на контролном, утакмицама. Можете их остављати на њиховом столу, на огледалу у купатилу, на вратима тако да их виде кад крену из куће.
 5. Пустите их да одспавају који минут дуже, нека их доручак сачека на столу. Још лепше ако седите и ћаскате с њима док доручкују…
 6. Сложите њихов веш.
 7. Останите будни заједно до касно да решите те немогуће задатке.
 8. Дозволите им да позову другаре да преспавају и да они оду код њих. Спремите неку маштовиту ужину. Биће јако поносни.
 9. Планирајте изненађења без повода.
 10. Сликајте се. Заједно.
 11. Пољубите их за лаку ноћ. Увек.
 12. Вратите се да их још једном ушушкате.
 13. Одговарајте кад вас питају.
 14. Причајте им приче из свог детињства.
 15. Немојте игнорисати њихове жалбе.
 16. Смејте се њиховим шалама.
 17. Гледајте сваку представу коју желе да изведу за вас.
 18. Сваки пут кад их не видите по неколико сати, погледајте их у очи, насмејте се и реците колико сте срећни што се поново видите.
 19. Загрлите их кад негде кренете.
 20. Дајте им бар један комплимент сваког дана.

Нема погрешог начина да будете добри родитељи својој деци, све док увек имате на уму да су и деца људи, а да сте баш ви ти срећници који су њихови родитељи…

Прочитајте и 7 igara za decu koje pomažu razvoju inteligencije

Извор: theselittlewaves.com
Приредила: А. Ц.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама