20 правила лепог понашања које свако дете мора да научи

22 јула, 2016

Сведоци смо времена у којем царују ријалити програми у којима се гледаоцима свакодневно сервира бахато и непристојно понашање појединаца. Нажалост, непримерени програми емитују се у време када их и малишани могу видети, па није чудно што им узорима постају особе које то ничим не заслужују.
devojcica
Уместо “Коцкице”, “Невена”, “ТВ забавника” и сличних корисних и едукативних дечјих емисија, наша деца одрастају уз непримерене садржаје у којима владају кич, псовке, насиље, јавно конзумирање алкохолних пића и други облици непристојног понашања.

Прочитајте и Бонтон који треба усвојити до 9. године

25 правила лепог понашања:
Правило 1: Када нешто тражиш, обавезно употреби реч “молим”.
Правило 2: Када добијеш то што си тражио, обавезно се захвали речју “хвала”.
Правило 3: Никада не упадај у реч одраслима, осим у случају да је реч о нечем хитном. Родитељи ће ти се сами обратити чим заврше с разговором.
Правило 4: Уколико нешто хитно желиш да саопштиш одраслима, а они разговарају, прво изговори реч “извините”, па тек онда реци оно због чега си их прекинуо.
Правило 5: Ако те неко упита како си, учтиво му одговори, и обавезно узврати истим питањем.
Правило 6: Ако боравиш у посети код другара, обавезно се захвали његовим родитељима на сокићу, кексу и времену које си провео у њиховом дому.
Правило 7: Затворена врата не отварај пре него што си покуцао на њих. А када покуцаш, прво сачекај да ти се одговори, па тек онда повуци кваку.
Правило 8: Када некога зовеш телефоном, прво се представи, па тек онда тражи особу с којом желиш да разговараш.

Прочитајте и Фини манири за столом: Ово би свако требало да зна!

Правило 9: Захвали се на сваком поклону који добијеш, макар он био и неважна ситница.
Правило 10: Чак иако си чуо ружне речи од другара у вртићу, знај да се оне не смеју користити.
Правило 11: Не исмевај никога! Задиркивање других због повеликог носа, наочара или клемпавих ушију показује твоју слабост. Помисли како би теби било да си на месту детета које исмевају.
Правило 12: Ако ти је досадно на нечијем рођендану или сматраш да позоришна представа није занимљива, не показуј то и присети се да је неко у то уложио много труда.
Правило 13: Ако случајно налетиш на некога, обавезно изговори реч “опростите”.
Правило 14: Када кијаш или кашљеш, обавезно прекриј уста руком или марамицом. Не копај нос у јавности – то смеш да чиниш само у својој соби.
Правило 15: Сваки пут када изађеш кроз врата, осврни се и погледај иде ли неко за тобом. У том случају, придржи врата.
Правило 16: Када год си у прилици, понуди укућанима своју помоћ. Ако ти се захвале и кажу да им није потребна, знај да им је било драго што си се понудио.

Прочитајте и10 принципа који ће загарантовано променити лоше понашање

Правило 17: Ако те неко од одраслих замоли за услугу, учини то без гунђања и превртања очима. Ако се тако понашаш према другима, и они ће се на исти начин понашати према теби.
Правило 18: Уколико ти неко помогне у нечему, обавезно му захвали.
Правило 19: Лепо се понашај за столом. Води рачуна како користиш прибор за јело, не мљацкај, не срчи и не причај док једеш. Ако ниси сигуран како се користи прибор за јело, замоли родитеље да ти покажу.
Правило 20: Не урлај и не довикуј се на јавном месту! Замисли само каква би бука владала на улици када би се сви тако понашали.
Аутор: Life Content

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама