20 pravila lepog ponašanja koje svako dete mora da nauči

27 septembra, 2021

Svedoci smo vremena u kojem caruju rijaliti programi u kojima se gledaocima svakodnevno servira bahato i nepristojno ponašanje pojedinaca. Nažalost, neprimereni programi emituju se u vreme kada ih i mališani mogu videti, pa nije čudno što im uzorima postaju osobe koje to ničim ne zaslužuju.
devojcica
Umesto “Kockice”, “Nevena”, “TV zabavnika” i sličnih korisnih i edukativnih dečjih emisija, naša deca odrastaju uz neprimerene sadržaje u kojima vladaju kič, psovke, nasilje, javno konzumiranje alkoholnih pića i drugi oblici nepristojnog ponašanja.

25 pravila lepog ponašanja:

Pravilo 1: Kada nešto tražiš, obavezno upotrebi reč “molim”.

Pravilo 2: Kada dobiješ to što si tražio, obavezno se zahvali rečju “hvala”.

Pravilo 3: Nikada ne upadaj u reč odraslima, osim u slučaju da je reč o nečem hitnom. Roditelji će ti se sami obratiti čim završe s razgovorom.

Pravilo 4: Ukoliko nešto hitno želiš da saopštiš odraslima, a oni razgovaraju, prvo izgovori reč “izvinite”, pa tek onda reci ono zbog čega si ih prekinuo.

Pravilo 5: Ako te neko upita kako si, učtivo mu odgovori, i obavezno uzvrati istim pitanjem.

Pravilo 6: Ako boraviš u poseti kod drugara, obavezno se zahvali njegovim roditeljima na sokiću, keksu i vremenu koje si proveo u njihovom domu.

Pravilo 7: Zatvorena vrata ne otvaraj pre nego što si pokucao na njih. A kada pokucaš, prvo sačekaj da ti se odgovori, pa tek onda povuci kvaku.

Pravilo 8: Kada nekoga zoveš telefonom, prvo se predstavi, pa tek onda traži osobu s kojom želiš da razgovaraš.

Pravilo 9: Zahvali se na svakom poklonu koji dobiješ, makar on bio i nevažna sitnica.

Pravilo 10: Čak iako si čuo ružne reči od drugara u vrtiću, znaj da se one ne smeju koristiti.

Pravilo 11: Ne ismevaj nikoga! Zadirkivanje drugih zbog povelikog nosa, naočara ili klempavih ušiju pokazuje tvoju slabost. Pomisli kako bi tebi bilo da si na mestu deteta koje ismevaju.

Pravilo 12: Ako ti je dosadno na nečijem rođendanu ili smatraš da pozorišna predstava nije zanimljiva, ne pokazuj to i priseti se da je neko u to uložio mnogo truda.

Pravilo 13: Ako slučajno naletiš na nekoga, obavezno izgovori reč “oprostite”.

Pravilo 14: Kada kijaš ili kašlješ, obavezno prekrij usta rukom ili maramicom. Ne kopaj nos u javnosti – to smeš da činiš samo u svojoj sobi.

Pravilo 15: Svaki put kada izađeš kroz vrata, osvrni se i pogledaj ide li neko za tobom. U tom slučaju, pridrži vrata.

Pravilo 16: Kada god si u prilici, ponudi ukućanima svoju pomoć. Ako ti se zahvale i kažu da im nije potrebna, znaj da im je bilo drago što si se ponudio.

Pravilo 17: Ako te neko od odraslih zamoli za uslugu, učini to bez gunđanja i prevrtanja očima. Ako se tako ponašaš prema drugima, i oni će se na isti način ponašati prema tebi.

Pravilo 18: Ukoliko ti neko pomogne u nečemu, obavezno mu zahvali.

Pravilo 19: Lepo se ponašaj za stolom. Vodi računa kako koristiš pribor za jelo, ne mljackaj, ne srči i ne pričaj dok jedeš. Ako nisi siguran kako se koristi pribor za jelo, zamoli roditelje da ti pokažu.

Pravilo 20: Ne urlaj i ne dovikuj se na javnom mestu! Zamisli samo kakva bi buka vladala na ulici kada bi se svi tako ponašali.

Autor: Life Content

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama