Који су то „три­ко­ви” за под­сти­ца­ње љуба­ви пре­ма књи­зи?

Који су то „три­ко­ви” за под­сти­ца­ње љуба­ви пре­ма књи­зи?

– Понесите књиге када негде путујете. Водите своју децу у библи­отеку, књижару, дајте им прилику да бирају књиге које их интересују. Разговарајте о књигама. Говорите им о онима које сте ви волели и читали, које су утицале на вас, које сте запамтили. Пронађите нове функције већ прочитаним књигама, тако што ћете мотивисати дете да оно самостално, или заједно са вама, смишља неки другачији крај. Или, напишите ви своју причу, измисли­те јунаке и неке за вашу поро­дицу, значајне авантуре.

Укратко: неко детету мора помоћи да закорачи у свет књига, да отвори врата, пренесе му љубав према откривању нових светова. Нико други осим вас то неће и не може да учини. Започ­ните учење детета љубави према књизи на време. Нека први корак на том путу буде ваш загрљај. Ваш физички додир је подсећање детету колико га волите. Тако сте једно другоме и ближи и блискији.

Поред свих других предности које ова активност доноси, док слуша ваш глас и док га загрљеног упућујете у неке бајковите светове, ви појачавате повезаност. Уколико немате довољно времена у току дана за међусобно посвећива­ње и исказивање нежности – утоли­ко је важније да будете што присни­ји, тада када то време користите.

– У азијским бајкама, на пример, углавном се величају мудрост и знање. Њихова основна порука јесте да само онај ко стекне знање и мудрост, има богатство. Зато, пону­дите детету избор великог броја приповет­ки и бајки прилагођених његовом узрасту. Разноврсност ће га обогатити. Изузетне су бајке руских, источњачких, већине европ­ских народа. Са наших простора многе је прикупио и Вук Стефановић Караџић. Потражите позитивне примере. Андерсе­нова бајка „Царево ново одело” је изузетно погодна да детету покажете како је таштина погрешна, да један дечак може бити паметнији од већине, ако уме да каже оно што мисли. Или, бајка браће Грим: „Пал чић” може бити добар пример о томе колико родитељи могу волети своје дете, прихватати га без обзира на то колико је оно различито. Добар пример позитивне поруке налази се у причи „Мач краља Артура”. Главни јунак ове приче је дечак Ворт, који живи без родитеља, без пријатеља, у породици која га експлоатише. Када упознаје чаробњака Мерлина његов свет се мења. Мерлинова порука је „Право оружје је зна­ње, а не снага”, и то мења приоритете и вредносни систем дечака, каже Холцер.

– Дозволите детету да вас преки­да у читању, да поставља питања, да коментарише илустрације. Тако­ђе, све што се вама учини интересантним – поделите са дететом. Питајте га шта мисли о овој или оној реченици или догађају, како му се допада ова или она илустрација, да ли би оно реаговало другачије у некој описаној ситуацији, како је оно замислило призор о коме упра­во читате. Без обзира на узраст – читање развија машту, а када децу питате за мишљење подстичете их да мисле уопште. Направите од читања мали ритуал. Донесите књигу као поклон, унапред закажи­те (договорите) време када ћете је читати. На овај начин дајете на важности књизи и показујете да читање доживљавате као нешто узбудљиво. Удобно се сместите у вашу омиљену фотељу, ушушкајте се и спремите за пустоловину. Искључите ТВ, не јављајте се на телефон. Ово је само ваше време и не дозволите да га ишта поремети. Направите добру атмосферу пре самог читања. Тако повећавате могућност да дете заволи читање и да у њему ужива.

Само читање не сме да буде реткост у вашем дому, али сваки пут може да изгледа као свакодневна свечаност. Зашто је све то важно?

Учините све да код детета развијете љубав према књизи. Оно чаролију читања књига не може спознати без ваше помоћи. С друге стране, за прву књигу не може бити преранo, али може бити прекасно.

Извор: Просветни преглед

jelenaholcer.com