20 stvari koje nijedna mama ne treba da radi za svoje dete

26 aprila, 2017

Ova mama možda ne bi dobila titulu “kul mame”, i baš je zato to najbolja mama!

 
DOBRO proverite koje su to stvari – jer neke od njih sigurni smo, sustavno radite baš za svoje dete. “A to nije ni ljubav ni briga to je vaša vlastita nedoslednost kojom deci šaljete krivu poruku”, upozorila je mama koja je nakon dužeg razmatranja sastavila ovaj popis. I drži ga se isključivo zbog dobrobiti svoje dece, a i svoje, takođe. Jer, kako kaže, na nama roditeljima težak je zadatak napraviti najbolje u interesu svoje dece, a to jako često zahteva čvrstu ruku i odlučno “ne”. Nešto što mnogim roditeljima zapravo ne polazi za rukom jer uvijek i stalno žele napraviti baš to “više” za svoje dete.
Na nama roditeljima je da ih sada ovakve male postavimo na dobre noge – ne da sada imaju sve što počele već da jednoga dana budu toliko sposobni sami se pobrinuti da ispune svoje želje. Zato posao roditelja nije i ne sme biti ispunjavanje njihovih želja, a iako to možda zvuči grubu – to je realnost koju ipak moramo znati. I baš zato neke općenite (danas prilično svakodnevne) stvari ja nikada neću raditi za svoju decu.
1. Kuvati dva jela jer dete nešto ne voli
Neće ni zavoljeti ako ne proba.
2. Popustiti jer cvile
Previše puta deca namerno  cvile samo da nešto dobiju. Dajte im to prvi put i sledeći će put cvileti još glasnije – jer sada tačno znaju da taj trik pali.
3. Raditi zadatke uesto njih
Možda bi bilo brže da se roditelji češće zadube u dečji domaći zadatak, ali gde je tu učinak? Gde je tu njihovo znanje i njihova sposobnost? Uostalom, domaći zadaci su i smišljena da je deca sama kod kuće prođu. To je deo NJIHOVOG školovanja.
4. Zameniti polomljene igračke novima
Dom su trajale – trajale su. Kako će naučiti ceniti stvari ako ćete im stalno kupovati nove?
5. Kupiti im sve što imaju i drugi
Na cvilenje i zanovetanje dece koja žele imati sve isto i novo što ima i njihov prijatelj/prijateljica jedinu lekciju koju im možete dati jest ova: Ja nisam mama tvoje prijateljice. To je rečenica koja je verovatno i vas kao male su nervirala, ali u njom ima toliko proklete istine pa je se držite. jednom kada počnu zarađivati shvatiće i sami da je jednostavno nemoguće imati baš sve što požele, a do tada će vama uštedeti gomile novca i živaca.
6. Neću im dozvoliti da trate toliko vremena pred ekranima
Deca uzmu koliko im date i još malo više. To je poznato Dečje pravilo, pa stoga vi kao roditelj morate da znate da dozirate. Posebno kada je reč u vremenu koje će protraćati na glupe igrice na svojim mobitelima.
7. Neću se bacati u potragu za svim što su izgubili
Deca gube stvari – non stop, ali dete će biti u stanju istu tu stvar i da pronađu samo onda kada shvate da to nećete uraditi vi umesto njih. Tačka.
8. Čistiti njihove sobe i njihov krš
Moje je ime mama, ne spremačica. Moja je uloga da ih naučim da pospreme za sobom, a ne pospremiti za njima.
9. Neću ih voziti u školu
Osim ako baš jako kasne, mojom krivicom. Za sve ostalo imaju noge, neka se samostalno kreću i čim pre će početi samostalno obavljati svoje zadatke.
10. Neću im kupovati markiranu odeću
Deca bi se trebala bezbrižno igrati i prljati vani, a ne paziti na svoju skupocenu odeću. A mame bi trebale raditi da prehrane dete, a ne samo da ga obuku.
11. Voditi njihove bitke
Deca se jednostavno moraju da nauče da se izbore za sebe, posvađati se ako treba, sami osetiti taj osećaj kada se bore za sebe. Roditelj mora biti tu kao oslonac, ali ne i kao advokat. Deca se jednostavno moraju naučiti boriti sami za sebe jer je to veština koja će im trebati onda kada mama i tata više ne budu stalno uz njih.
12. Donositi im i odnositi ono što su zaboravili
Deca jako dobro znaju da u društvu svojih roditelja ne moraju baš tako puno da misle svojom glavom. To se inače zove odgovornost, koju neće steći ako ćete vi misliti umesto njih. Pustite ih neka zaborave, neka odu u školu pa i bez torbe ako treba, sledeći će put jednostavno malo više mislite na svoje.
13. Voditi ih za ruku čak i na intervju za posao
Njihov posao, njihov projekt, njihova škola, njihovo odrastanje. I sve to moraju proći uz našu pomoć, ali ne i našu ruku.
14. Davati im onoliko novaca koliko im treba
Mame i tate nisu bankomati, a njihova deca zaista nisu jedini “trošak”. Naučite se reći ne kako bi oni što prije spoznali vrednost novca.
15. Kupiti im auto čim polože vozački
Znate, bogataši greše, čak i više od “normalnih” roditelja – jer misle da će novcem kupiti baš sve što detetu treba. Položili su vozački s 18? Bravo za njih! Treba im novi auto? Pa baš i ne!
16. Pustiti ih na praznike same iako vam se čini da su za to još malo premladi
Ako vam se čini da su premladi, a inače niste popustljive ruke – slobodno im recite da će na letovanje sami tek za koju godinu. Što su ono rekli – to nije fer jer moj prijatelj/prijateljica može?! – odgovor vam leži pod brojem 5.
17. Neme spavanja kod prijatelja usred nedelje
Radna nedelja je rezerviran za školu, učenje i odmor, a vikend za ovakva druženja. Onda kada postanu dovoljno stari da ih se uopte pusti da prespavaju drugđe.
18. Tinejdžerska ljubav nema zašto spavati kod nas
Svi mi dobro znamo što tinejdžerima prolazi kroz glavu kada dobiju dozvolu da prespavaju kod svoje cure/dečka. Ali ne i pod mojim krovom, to je jednostavno prerano. Ma čak i pod cenu da će se kad-tad negde skriti.
19. Druženja s alkoholom
Teško će to razumeti roditelj malog deteta, ali deca danas zaista sve ranije postaju promiskuitetna, a iako bi mnogi mogli reći – što im više zabranjujete to će oni to više željeti – kod alkohola, pa čak i “benignog” piva pravila su jasna. Dok ste god maloletni, ili tako mladi, ja vam neću dozvoliti da to radite u mojoj blizini jer bi to značilo samo jedno – da vam je to dozvoljeno.
20. Izlasci do jutra – ne, nipošto
Iako deca izlaze sve mlađa, a izlaze sve kasnije, ostanak vani, bez nadzora, celu noć – to stvarno nije dobra lekcija. Možda će vas vaše dete i njihovi prijatelji, ako im to dozvolite, smatrati baš kul mamom, no setite se – deca ne trebaju kul mame – oni trebaju roditelje čvrste ruke. Ništa više!
 
 
Izvor: index.hr

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama