20 ствари које ниједна мама не треба да ради за своје дете

Ова мама можда не би добила титулу „кул маме“, и баш је зато то најбоља мама!

 
ДОБРО проверите које су то ствари – јер неке од њих сигурни смо, суставно радите баш за своје дете. „А то није ни љубав ни брига то је ваша властита недоследност којом деци шаљете криву поруку“, упозорила је мама која је након дужег разматрања саставила овај попис. И држи га се искључиво због добробити своје деце, а и своје, такође. Јер, како каже, на нама родитељима тежак је задатак направити најбоље у интересу своје деце, а то јако често захтева чврсту руку и одлучно „не“. Нешто што многим родитељима заправо не полази за руком јер увијек и стално желе направити баш то „више“ за своје дете.
На нама родитељима је да их сада овакве мале поставимо на добре ноге – не да сада имају све што почеле већ да једнога дана буду толико способни сами се побринути да испуне своје жеље. Зато посао родитеља није и не сме бити испуњавање њихових жеља, а иако то можда звучи грубу – то је реалност коју ипак морамо знати. И баш зато неке опћените (данас прилично свакодневне) ствари ја никада нећу радити за своју децу.
1. Kувати два јела јер дете нешто не воли
Неће ни завољети ако не проба.
2. Попустити јер цвиле
Превише пута деца намерно  цвиле само да нешто добију. Дајте им то први пут и следећи ће пут цвилети још гласније – јер сада тачно знају да тај трик пали.
3. Радити задатке уесто њих
Можда би било брже да се родитељи чешће задубе у дечји домаћи задатак, али где је ту учинак? Где је ту њихово знање и њихова способност? Уосталом, домаћи задаци су и смишљена да је деца сама код куће прођу. То је део ЊИХОВОГ школовања.
4. Заменити поломљене играчке новима
Дом су трајале – трајале су. Kако ће научити ценити ствари ако ћете им стално куповати нове?
5. Kупити им све што имају и други
На цвилење и зановетање деце која желе имати све исто и ново што има и њихов пријатељ/пријатељица једину лекцију коју им можете дати јест ова: Ја нисам мама твоје пријатељице. То је реченица која је вероватно и вас као мале су нервирала, али у њом има толико проклете истине па је се држите. једном када почну зарађивати схватиће и сами да је једноставно немогуће имати баш све што пожеле, а до тада ће вама уштедети гомиле новца и живаца.
6. Нећу им дозволити да трате толико времена пред екранима
Деца узму колико им дате и још мало више. То је познато Дечје правило, па стога ви као родитељ морате да знате да дозирате. Посебно када је реч у времену које ће протраћати на глупе игрице на својим мобителима.
7. Нећу се бацати у потрагу за свим што су изгубили
Деца губе ствари – нон стоп, али дете ће бити у стању исту ту ствар и да пронађу само онда када схвате да то нећете урадити ви уместо њих. Тачка.
8. Чистити њихове собе и њихов крш
Моје је име мама, не спремачица. Моја је улога да их научим да поспреме за собом, а не поспремити за њима.
9. Нећу их возити у школу
Осим ако баш јако касне, мојом кривицом. За све остало имају ноге, нека се самостално крећу и чим пре ће почети самостално обављати своје задатке.
10. Нећу им куповати маркирану одећу
Деца би се требала безбрижно играти и прљати вани, а не пазити на своју скупоцену одећу. А маме би требале радити да прехране дете, а не само да га обуку.
11. Водити њихове битке
Деца се једноставно морају да науче да се изборе за себе, посвађати се ако треба, сами осетити тај осећај када се боре за себе. Родитељ мора бити ту као ослонац, али не и као адвокат. Деца се једноставно морају научити борити сами за себе јер је то вештина која ће им требати онда када мама и тата више не буду стално уз њих.
12. Доносити им и односити оно што су заборавили
Деца јако добро знају да у друштву својих родитеља не морају баш тако пуно да мисле својом главом. То се иначе зове одговорност, коју неће стећи ако ћете ви мислити уместо њих. Пустите их нека забораве, нека оду у школу па и без торбе ако треба, следећи ће пут једноставно мало више мислите на своје.
13. Водити их за руку чак и на интервју за посао
Њихов посао, њихов пројект, њихова школа, њихово одрастање. И све то морају проћи уз нашу помоћ, али не и нашу руку.
14. Давати им онолико новаца колико им треба
Маме и тате нису банкомати, а њихова деца заиста нису једини „трошак“. Научите се рећи не како би они што прије спознали вредност новца.
15. Kупити им ауто чим положе возачки
Знате, богаташи греше, чак и више од „нормалних“ родитеља – јер мисле да ће новцем купити баш све што детету треба. Положили су возачки с 18? Браво за њих! Треба им нови ауто? Па баш и не!
16. Пустити их на празнике саме иако вам се чини да су за то још мало премлади
Ако вам се чини да су премлади, а иначе нисте попустљиве руке – слободно им реците да ће на летовање сами тек за коју годину. Што су оно рекли – то није фер јер мој пријатељ/пријатељица може?! – одговор вам лежи под бројем 5.
17. Неме спавања код пријатеља усред недеље
Радна недеља је резервиран за школу, учење и одмор, а викенд за оваква дружења. Онда када постану довољно стари да их се уопте пусти да преспавају другђе.
18. Тинејџерска љубав нема зашто спавати код нас
Сви ми добро знамо што тинејџерима пролази кроз главу када добију дозволу да преспавају код своје цуре/дечка. Али не и под мојим кровом, то је једноставно прерано. Ма чак и под цену да ће се кад-тад негде скрити.
19. Дружења с алкохолом
Тешко ће то разумети родитељ малог детета, али деца данас заиста све раније постају промискуитетна, а иако би многи могли рећи – што им више забрањујете то ће они то више жељети – код алкохола, па чак и „бенигног“ пива правила су јасна. Док сте год малолетни, или тако млади, ја вам нећу дозволити да то радите у мојој близини јер би то значило само једно – да вам је то дозвољено.
20. Изласци до јутра – не, нипошто
Иако деца излазе све млађа, а излазе све касније, останак вани, без надзора, целу ноћ – то стварно није добра лекција. Можда ће вас ваше дете и њихови пријатељи, ако им то дозволите, сматрати баш кул мамом, но сетите се – деца не требају кул маме – они требају родитеље чврсте руке. Ништа више!
 
 
Извор: index.hr