27 ствари које можете рећи узнемиреном детету

8 априла, 2017

Дешава се то сваком детету, на овај или онај начин, у овом или оном облику – нервоза и хистерија. Као родитељи, природно је да желимо да заштитимо своју децу од непријатних и ружних осећања, али управљање тешким тренуцима је животна вештина којој морамо научити своју децу. Зато, баш те тренутке беса и нервозе искористите и испробајте ове једноставне фразе како бисте дете умирили, а уједно научили да контролише своје снажне емоције.

dete majka
1. “Можеш ли ово да ми нацрташ?”

Цртање и бојење је нека врста вентила за децу. Они своје емоције тешко умеју да изразе речима, али су одлични у томе да их нацртају…

2.  “Волим те. Треба да знаш да си потпуно сигуран.”

Када детету кажете да ће се особа којој највише на свету верују побринути да они увек буду безбедни, дајете му веома моћан подстицај и снажан осећај сигурности. Упамтите, узнемиреност чини да да ваше дете осећа несигурност и страх за своју безбедност. Стално понављање да су безбедни благотворно ће деловати на њихов нервни систем.

3. “Хајде да се претварамо да дувамо огроман балон!”

Ако у сред напада панике кажете детету да удахне дубоко, мале су шансе да ће вас послушати. Али, ако од тога направите игру, шансе значајно порасту. Претварајте се заједно да дувате велики балон и правите смешне звуке. Три дубока уздисаја и издисаја ће смањити ниво стреса у организму и можда чак измамити неки осмех.

4. “Сад ћу нешто рећи и желим да поновиш за мном. ‘Ја то могу да урадим!’ Ово урадите десет пута, али различитим тоном и гласом, како би детету било забавно да понавља 

Маратонци користе овај трик увек када су на измаку снаге.

5. “Шта мислиш, зашто је то тако?”

Ово је нарочито корисно код мало веће деце која боље разумеју и лакше могу да објасне кад их питате „Зашто…”. Показујете да се интересујете за њихова осећања и цените њихово мишљење.

6. “И, шта ће се сад десити?”

Ако је дете узнемирено због неког догађаја који следи, покушајте да направите план дешавања. Прво проверите шта дете мисли и очекује, како бисте сазнали шта га тачно плаши, а онда понудите другачији сценарио.

7. “Ми смо незаустављив тим”

Осећај да су сама у неком проблему један је од најјачих окидача за узнемиреност код деце. Овом реченицом дајете им до знања да ћете бити уз њих да помогнете, чак и кад физички нисте ту.

8. “Не могу да дочекам _____.”

Скретање теме на неки пријатан догађај којем се дете радује увек је добар кец у рукаву.

9.  “Хајде да оставимо твоју љутњу на полицу, само док преслушамо ову песму/одиграмо жмурке/прочитамо причу… А онда ћемо је опет узети. 

Ово посебно помаже ако су деца забринута због нечег у будућности на шта не могу да утичу. Ако се то остави са стране како би се радило нешто друго, забавно, каснији поглед на проблем може бити из потпуно друге перспективе.

10. “Хајде да избројимо _____.”

Ова техника скретања пажње не захтева никакву припрему. Бројање књига у полици, људи који имају црну косу у књизи, деце на неком постеру или било чега другог у простору у којем се налазите захтева пажњу и концентрацију, а и једно и друго ће скренути мисли са разлога због којег је дете узнемирено.

11. “Морам нешто да урадим и потребно ми је да ми кажеш кад истекне два минута.”

Време је моћно оружје у борби са дечјом узнемиреношћу. Посматрањем сата дете помера фокус са онога што га чини нервозним.

12. “И ја сам понекад нервозна као ти сад. То уопште није забавно али те разумем.”

Емпатија побеђује у многим ситуацијама. Осећај да нису једини који имају тако тешке тренутке чини ствари много лакшим.

13. “Хајде да извадимо наш списак за добро расположење.”

Ово је списак који би требало да направите у тренуцима игре. Да заједно смислите ствари које вас чине срећним и смиреним, које дете воли да ради. Онда, када је љуто, извадите списак и дозволите му да изабере шта ћете од тога радити.

14. “Кажи ми шта је најгора ствар која може да се деси.”

Када сте открили узрок нервозе, заједно прођите најгори могући сценарио, а онда и начин да се из њега извучете. Не само да ће се дете умирити јер има неко решење на видику ако дође до тог најгорег сценарија, већ ћете направити и важан корак у изградњи вештине решавања проблема.

15. “Знаш, брига је понекад корисна.”

Овако им дајете до знања да је са њима све у реду, да не треба да се осећају да с њима постоји неки проблем због тога што брину.

16. “Хајде да дискутујемо о томе.”

Старија деца веома воле да се упусте у дискусију с родитељима. На тај начин се осећају одрасло и важно, а при томе ће моћи након мало разговора да открију прави разлог свог страха и узнемирености. Дебата уме да буде права терапија.

17. “Хајде да набројимо све људе које волиш.”

Постоји изрека да је узнемиреност највећа убица љубави. Ако је ово тачно, онда сигурно важи и обрнуто. Набрајањем свих људи које дете воли и подсећањем на њих, љубав ће, бар делимично, заузети место на којем су били љутња и бес.

18. “Сећаш ли се кад си…”

Подсећање на ситуацију у којима су побеили нервозу и успешно решили неки проблем подсетиће дете да је оно способн да се суочи са тешкоћама и улиће им самопоуздање.

19. “Ја сам поносна на тебе.”

Сам осећај да сте ви приметили и цените труд и напоре које дете уже, без обзира на резултат, ослобађа их притиска да морају све урадити савршено. А тај притисак је окидач за стрес за многу децу.

20. “Како ја могу да помогнем?”

Нека дете управља ситуацијом и каже вам само шта у том тренутку жели и шта би га смирило.

21. “Само да знаш да ће тај осећај проћи.”

Понекад, уместо склањања у страну, избегавања узрока бриге, корисније је само их подсетити да тај осећај неће трајати вечно.

22. “Причај ми о томе.”

Без прекидања, саслушајте своје дете док вам говори о ономе што га мучи. Колико сте пута чули одрасле да кажу да им је сто пута лакше када кажу како се осећају, када тај терет збаце са леђа? И деца се осећају исто, не желе осуду, желе само да кажу како се осећају, да их неко саслуша и разуме.

23. “Како си ти храбар!”

Подстакните дете да се с проблемом суочи, а ваше искрено дивљење је добар начин за то.

24. “Идемо на твоје срећно место.”

Визуализација је такође веома ефективан алат у борби против узнемирености. Дете треба да одабере неко срећно место, затвори очи и у мислима – оде тамо. Када су деца опуштена, вежбајте ову стратегију смиривања све док не буду у стању да је користе и у тренуцима љутње.

25. “Могу ли да те загрлим?”

Загрљај је лековит, нарочито ако је родитељ истински смирен. Покушајте и видећете.

26. “Помози ми да померим овај зид.”

Тежак физички напор, као што је покушај да се помери зид, ослобађа тензије и тешких емоција.

27. “Хајде да напишемо нову причу.”

Ваша деца у глави имају причу о томе како ће изгледати њихова блиска будућност. и та прича их чини узнемиреним. Прихватите тај њихов поглед на ствари, али предложите им да заједно напишете и мало другачији крај.

Наравно да све ове стратегије неће деловати на свако дете, у свакој ситуацији. Као родитељ, треба да истражујете и упознате своје дете, како бисте пронашли најбоље начине да га смирите у тренуцима када је то потребно.

Ако ви сами користите неку стратегију коју нисмо навели, поделите је с нама у коментарима.

Приредила: А.Ц.

Извор: blogs.psychcentral.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Један коментар на "27 ствари које можете рећи узнемиреном детету"

  1. sonja каже:

    cesto u takvim situacijama koristim taktiku dodira i mirnog i smirenog glasa.to izgleda tako sto stavim jednu ruku ma njegove grudi,drugi na moje i pokusavam da izjednacim njegovo disanje sa mojima istovremeno podizuci i spustajuci ruku na grudi.dok to radim mirnim i stalozenim glasom vodimo razgovor o tome sta se desilo i zasto je toliko uznemireno

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама