3 начина да вам дете не буде склоно одустајању

19 августа, 2014

Да ли су вам деца склона одустајању? Избегавају ли задатке у којима није лако стићи до решења и поколебају ли се чим постане „густо“?
dete

Истраживање спроведено на америчком Браун универзитету показало је да три ствари које родитељи чине могу утицати на то колико деца брзо одустају када се суоче са проблемом. Ево које три родитељске методе они препоручују као кључ за успешну децу:

1. Стварање навика кроз правила
Деца која су научена на рутину постижу више од својих вршњака којима родитељи не постављању правила кад је учење у питању. Деца најбоље уче када им није дозвољено телефонирање током учења, када постоји одређени период за учење у току дана, независно од тога колико задатака су добили у школи. Ако немају домаће задатке, деца време одређено за рад користе како би учила, без обзира да ли морају да се припреме за контролну вежбу или не. Успешна деца, тврде су научници са Брауна, захваљујући свести о ограниченом временском периоду који свакодневно имају за учење, постају ефикаснија и боље користе то време.

Када родитељи установе правила и рутине за учење и воде рачуна да их се деца свакодневно придржавају, много је мање гунђања или расправе на ову тему, а чврсти оквири деци пружају осећај сигурности.

2. Оснаживање кроз изборе
Ако ваше дете инсистира да на пљусак изађе без кабанице, дозволите му. Престаните да доносите одлуке уместо њега, и приморајте га да само научи да исправно одлучује. Ако децу приморавате да вас слушају, а не дајете им прилику да доживе одређене изборе као сопствене, никада сама неће почети да доносе добре одлуке. Због тога им морате допустити да греше и уче на грешкама.

3. Охрабривање кроз похвалу за труд
Како да спречимо децу да одустану кад је тешко? Тако што ћемо пажњом и похвалом награђивати њихов труд. Не може се увек постићи најбољи резултат нити остварити циљ, али се увек може уложити максималан труд. Покажимо деци да ценимо вредноћу, напоран рад и упорност, без обзира на краткорочне резултате. Научници сматрају да је најделотворније када хвалите дете зато што је пробало нешто ново. Охрабрите дете да покуша нешто што до тада није радило, а онда га похвалите искључиво због пробања нечег новог. Није важно да ли је дете успешно савладало изазов – важно је да је уживало у покушају. Оваква похвала чини чуда за дечије самопоуздање, емпатију и поштовање према другима.

Извор:  Psychology Today

Преузето: www.detinjarije.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама