Драге маме, престаните да бринете, с вашим дететом је све у реду

 
Ја сам мама два мала детета, што само по себи значи да много времена проводим бринући о томе да моја деца никад неће одрасти. Много времена оде и на бригу о томе да грешим у скоро свему што радим током њиховог одрастања, али то је већ нека друга прича.
Елем, захваљујући друштвеним мрежама, интернету, славним мамама и мамама у парку које ме непрекидно бомбардују информацијама о томе колико је њихово дете напредно, почела сам да се осећам несигурно када су у питању моја деца. Да ли се они развијају онако како би требало? Да ли би већ требало да умеју сами да се обуку, једу, окупају, пишу, решавају једначине с три непознате? Када је ова брига почела да прелази у опсесију, рекла сам себи – доста је било!
Желим да и ви, драги родитељи, урадите исто. Да престанете да бринете јер, једног дана, дана који је много ближи него што мислите, ваша беба ће одрасти и постати потпуно нормалан одрастао човек који ће умети сам да се обуче и веже пертле и направи сендвич (ако га не размазите превише) и позове девојку на састанак и још много тога што данас не уме. То ће се десити, тако да, зашто не бисте сад дубоко удахнули и опустили се?
beba
Не, не, не мислимо да пустите да све иде својим током кад је у питању образовање и васпитање ваше деце – ту се и те како морате петљати у свој посао. Мислимо само да треба да престанете бринете о томе да ли је темпо развоја вашег малишана онакав какав би требало да буде. Уместо тога, уживајте у тим слатким бебећим данима, брзо ће пролетети, а кад се окренете, видећете да сте бринули узалуд. Ево, ми вам обећавамо следеће:
1. Ваше дете ће једног дана сигурно скинути пелену и почети да користи ношу. Ја сам баш сад у фази одвикавања детета од пелена. Ставим га на ношу отприлике 112 пута сваког дана, без успеха. По цео дан шета го по кући и кад каже да му се пишки, док ја дотрчим с ношом, он је већ све завршио на тепиху. Не морам да причам колико је то фрустрирајуће и колико рибања подразумева. Али неће увек бити тако. Ево ја не познајем ниједну одраслу, здраву особу која пишки у панталоне. Верујете, у једном тренутку ће схватити и с пеленама ће бити свршено за сва времена.
2. А престаће и да користи дуду (колико год је сада обожавао) – Моје дете је користило до треће године. Једну је држала у устима а другу у руци, да мази. Толика је била та љубав. Човек би рекао, нераскидива веза. И, једног дана, љубав је нестала, угасила се. Да ли се нешто десило у вртићу, да ли је неко задиркивао, васпитачица забранила или је једноставно сама одлучила да је више не жели – није ни битно. Углавном, моје дете је престало да је користи, а ни ваше неће с њом на факултет, уверавам вас.
3. Доћи ће дан кад ће ваше дете спавати целу ноћ. Ово је прво питање које постављају новопечени родитељи: „Али каааад?” Као мама детета од четири и другог од две године могу само да кажем да за мене ти дани још нису дошли. Али сам сигурна да хоће. И мени и вама. Ваша деца ће једног дана ићи на спавање кад дође време за то, а ујутру ћете морати да их разбуђујете гласном музиком или хладном водом. Како ко воли.
4. Ваше дете неће спавати с вама у кревету док се не уда/ожени. У мојој спаваћој соби налази се огроман брачни кревет, а ја обично спавам на тридесет центиметара простора. Зато што обоје моје деце из неког разлога осећају потребу да ми се прибију што је могуће ближе. Колико год то било исцрпљујуће, знам да нећу ни трепнути а доћи ће дан када они више неће хтети да деле јастук са мном. Знам да не треба да бринем, и знам да ће ми кад дође тај дан бити мало и жао.
5. Ваше дете ће једног дана научити да се игра само. Знам да је у то тешко поверовати, али, доћи ће дан када ваше дете неће тражити да се укључите у сваку игру и да сваки секунд свог времена проведете играјући се с њим. Почеће сами да праве стазе за аутомобиле, да ређају лутке, боје и праве облике од пластелина – све то без ваше помоћи. И престаће да шара по зидовима. До тад се уздржите од кречења.
6. Ваше дете ће једног дана без проблема пристајати да се обуче. Осим ако нудизам до тада не постане стил живота, ваше дете ће схватити да је у присуству других људи или кад излази напоље свакако боље да буде у одећи. Нека деца ће почети да обожавају одећу толико да ћете ви и ваш буџет жалити за оним данима када им је било свеједно шта ће обући. До тада, пустите их да шеткају голи, ако температура дозвољава. Мање веша за прање.
7. И престаће да мрзи купање. Добро, ово не можемо да обећамо.
Шта желим да кажем – има милион ствари о којима можете да бринете и увек ћете за то наћи разлог. Али, зар не би било боље да ту енергију потрошите како бисте што боље у своју меморију урезали овај несређени, хаотични период живота који не бисте мењали ни за шта на свету? Зато, престаните да бринете. Деца ће одрасти, научиће да спавају сама, да се играју и купају сама, тражиће повећање џепарца, дужи излазак, напуниће 18 година и, за трен ока, отићи својим путем. Али, иако неће више желети да проводе толико времена с вама, љубав ће остати иста. А то је оно најважније.
Извор: www.scarymommy.com
Превод и обрада: zelenaucionica.com