Drage mame, prestanite da brinete, s vašim detetom je sve u redu

25 maja, 2018

 
Ja sam mama dva mala deteta, što samo po sebi znači da mnogo vremena provodim brinući o tome da moja deca nikad neće odrasti. Mnogo vremena ode i na brigu o tome da grešim u skoro svemu što radim tokom njihovog odrastanja, ali to je već neka druga priča.
Elem, zahvaljujući društvenim mrežama, internetu, slavnim mamama i mamama u parku koje me neprekidno bombarduju informacijama o tome koliko je njihovo dete napredno, počela sam da se osećam nesigurno kada su u pitanju moja deca. Da li se oni razvijaju onako kako bi trebalo? Da li bi već trebalo da umeju sami da se obuku, jedu, okupaju, pišu, rešavaju jednačine s tri nepoznate? Kada je ova briga počela da prelazi u opsesiju, rekla sam sebi – dosta je bilo!
Želim da i vi, dragi roditelji, uradite isto. Da prestanete da brinete jer, jednog dana, dana koji je mnogo bliži nego što mislite, vaša beba će odrasti i postati potpuno normalan odrastao čovek koji će umeti sam da se obuče i veže pertle i napravi sendvič (ako ga ne razmazite previše) i pozove devojku na sastanak i još mnogo toga što danas ne ume. To će se desiti, tako da, zašto ne biste sad duboko udahnuli i opustili se?
beba
Ne, ne, ne mislimo da pustite da sve ide svojim tokom kad je u pitanju obrazovanje i vaspitanje vaše dece – tu se i te kako morate petljati u svoj posao. Mislimo samo da treba da prestanete brinete o tome da li je tempo razvoja vašeg mališana onakav kakav bi trebalo da bude. Umesto toga, uživajte u tim slatkim bebećim danima, brzo će proleteti, a kad se okrenete, videćete da ste brinuli uzalud. Evo, mi vam obećavamo sledeće:
1. Vaše dete će jednog dana sigurno skinuti pelenu i početi da koristi nošu. Ja sam baš sad u fazi odvikavanja deteta od pelena. Stavim ga na nošu otprilike 112 puta svakog dana, bez uspeha. Po ceo dan šeta go po kući i kad kaže da mu se piški, dok ja dotrčim s nošom, on je već sve završio na tepihu. Ne moram da pričam koliko je to frustrirajuće i koliko ribanja podrazumeva. Ali neće uvek biti tako. Evo ja ne poznajem nijednu odraslu, zdravu osobu koja piški u pantalone. Verujete, u jednom trenutku će shvatiti i s pelenama će biti svršeno za sva vremena.
2. A prestaće i da koristi dudu (koliko god je sada obožavao) – Moje dete je koristilo do treće godine. Jednu je držala u ustima a drugu u ruci, da mazi. Tolika je bila ta ljubav. Čovek bi rekao, neraskidiva veza. I, jednog dana, ljubav je nestala, ugasila se. Da li se nešto desilo u vrtiću, da li je neko zadirkivao, vaspitačica zabranila ili je jednostavno sama odlučila da je više ne želi – nije ni bitno. Uglavnom, moje dete je prestalo da je koristi, a ni vaše neće s njom na fakultet, uveravam vas.
3. Doći će dan kad će vaše dete spavati celu noć. Ovo je prvo pitanje koje postavljaju novopečeni roditelji: „Ali kaaaad?” Kao mama deteta od četiri i drugog od dve godine mogu samo da kažem da za mene ti dani još nisu došli. Ali sam sigurna da hoće. I meni i vama. Vaša deca će jednog dana ići na spavanje kad dođe vreme za to, a ujutru ćete morati da ih razbuđujete glasnom muzikom ili hladnom vodom. Kako ko voli.
4. Vaše dete neće spavati s vama u krevetu dok se ne uda/oženi. U mojoj spavaćoj sobi nalazi se ogroman bračni krevet, a ja obično spavam na trideset centimetara prostora. Zato što oboje moje dece iz nekog razloga osećaju potrebu da mi se pribiju što je moguće bliže. Koliko god to bilo iscrpljujuće, znam da neću ni trepnuti a doći će dan kada oni više neće hteti da dele jastuk sa mnom. Znam da ne treba da brinem, i znam da će mi kad dođe taj dan biti malo i žao.
5. Vaše dete će jednog dana naučiti da se igra samo. Znam da je u to teško poverovati, ali, doći će dan kada vaše dete neće tražiti da se uključite u svaku igru i da svaki sekund svog vremena provedete igrajući se s njim. Počeće sami da prave staze za automobile, da ređaju lutke, boje i prave oblike od plastelina – sve to bez vaše pomoći. I prestaće da šara po zidovima. Do tad se uzdržite od krečenja.
6. Vaše dete će jednog dana bez problema pristajati da se obuče. Osim ako nudizam do tada ne postane stil života, vaše dete će shvatiti da je u prisustvu drugih ljudi ili kad izlazi napolje svakako bolje da bude u odeći. Neka deca će početi da obožavaju odeću toliko da ćete vi i vaš budžet žaliti za onim danima kada im je bilo svejedno šta će obući. Do tada, pustite ih da šetkaju goli, ako temperatura dozvoljava. Manje veša za pranje.
7. I prestaće da mrzi kupanje. Dobro, ovo ne možemo da obećamo.
Šta želim da kažem – ima milion stvari o kojima možete da brinete i uvek ćete za to naći razlog. Ali, zar ne bi bilo bolje da tu energiju potrošite kako biste što bolje u svoju memoriju urezali ovaj nesređeni, haotični period života koji ne biste menjali ni za šta na svetu? Zato, prestanite da brinete. Deca će odrasti, naučiće da spavaju sama, da se igraju i kupaju sama, tražiće povećanje džeparca, duži izlazak, napuniće 18 godina i, za tren oka, otići svojim putem. Ali, iako neće više želeti da provode toliko vremena s vama, ljubav će ostati ista. A to je ono najvažnije.
Izvor: www.scarymommy.com
Prevod i obrada: zelenaucionica.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama