Неки од знакова спремности детета за одвикавање од пелена

17 новембра, 2018

Негде око првог рођендана, родитељи почињу да се питају које је право време да се крене са одвикавањем детета од пелена? Информација која најпре дође до нас је да педијатри саветују да не би требало да то буде пре 18 месеци, јер дете тек тада улази у фазу контролисања сфинктера. Једно од обавезних правила је да дете не треба форсирати, притискати и инсистирати. Већина мама се сигурно консултује са онлине мамама, па сам тако и ја исчитавала онлине савете. Неки од њих говоре о одвикавању од пелена за три дана или за један викенд чак. Омиљени онлине „бестселери“ говоре о мајци четворо деце која саветује како да дете одмах одвикнете од пелена. Дефинитивно, тема је јако занимљива и има пуно литературе на задату тему.

Свака мама ће се сигурно запитати шта је права мера за моје дете? Који је наш рецепт? Пре него што уђете у ове полемике запитајте себе следеће:
1. Колико ми је важно да то буде брзо? (викенд, три дана или може да траје колико треба)
2. Колико ми је важно да то буде што пре? (пелене и марамице нису јефтина ставка у буџету. Неким родитељима ова ставка јесте јак мотив за истрајавање на одвикавању)
3. Какав Вам је родитељски стил? Ако на ово питање не можете да дате прецизан одговор, сетите се како вас ваши најближи виде – као строгог, демократског или попустљивог родитеља?
4. Какво је Ваше дете? Да ли већ можете рећи за њега да има одређени карактер и да ли вас највише подсећа на неког од укућана?
Следећа ствар је да се наоружате триковима који ће га привући ноши или шољи. Рецимо да идете заједно у куповину и бирате ношу за њега, или му сами донесете ношу у облику неке животиње, па украшавате заједно ношу и лепите разне стикере, шљокице и омиљене јунаке. За wц шољу увек можете набавити боју за воду која ће му бити занимљива приликом мокрења, а можете обећати и коришћење четке за WЦ после оствареног успеха, деца умеју да буду јако слаба на њих. Када размислите о свим стварима, можете отпочети са тактиком и видети да ли има ефекта. Уколико нема ефекта и дете једнако показује незаинтересованост за ношу, одговор је једноставан. Купите још неколико пакета пелена и сачекајте још мало. Свако дете је прича за себе. Нема рецепта који је загарантован за свако дете без изузетка.
Неки од знакова спремности:
Физички знакови: координирано трчи и хода, уринира готово увек у исто време, има периоде када је сува пелена у континуитету од најмање два сата или за време спавања.
Знакови у понашању: може да седи мирно у једној позицији о два до пет минута, може да скида и навлачи панталоне, не свиђа му се осећај када носи влажне или прљаве пелене, показује интересовање у активностима везаним за купатило (хоће да гледа ваше активности у купатилу), не показује отпор приликом упознавања са коришћењем тоалета.
Когнитивни знакови: разуме физичке знакове који се односе на то да је време да се иде у тоалет, може да прати једноставне инструкције, изговара речи које су повезане са тоалетом.
Наравоученије је да стил којим ће се ваше дете одвикавати од пелена, зависи искључиво од вас самих. И зима је једнако добро годишње доба за одвикавање. Лепше време је само леп изговор. И најбитније је да се ослушкује, предлаже и никако форсира. Ти мали људи заиста сами најбоље знају када су и да ли јесу спремни.
Извор: happymamma

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама