30 Montesori kućnih aktivnosti za vašu decu

april 3, 2020

Postoji bezbroj načina da se deca zabave u kući sa ili bez vaše pomoći. Nudimo vam 30 aktivnosti koja će zabaviti vašu decu i sa kojima će im vreme svakako brže prolaziti.

Aktivnosti iz praktičnog života

1. Sortiranje dugmića ili drugih sitnih predmeta (nije preporučljivo za decu mlađu od 3 godine) – Dajte detetu nekoliko činijica i set raznolikih dugmića. Zadatak je da dete razvrsta dugmiće po boji, a može i po veličini ili obliku. Obezbedite onoliko činijica koliko skupova dete treba da napravi. Ova aktivnost razvija motoričke sposobnosti vašeg deteta.

2. Cvetovi od karanfilića – Dajte detetu poslužavnik, karanfiliće i pomorandžu ili jabuku. Zabodite par karanfilića u voćku i dajte detetu da nastavi. I ova aktivnost razvija fine motoričke sposobnosti, a dete će napraviti predmet koji širi prijatan miris.

3. Pranje prozora – Ovo je večito popularna aktivnost u Montesori učionicama. Dajte detetu čistu krpu i prskalicu napunjenu vodom ili rastvorom vode i sirćeta.

4. Seckanje šargarepe / rendanje povrća – Potreban vam je poslužavnik, kecelja i nož, tj. rende. Starijoj deci dajte ljuštilicu da bi sama oljuštila povrće.

5. Spajanje čarapa – Kada dođe vreme da prostrete veš, dajte detetu zadatak da spoji čarape u parove. Ova aktivnost je odlična za razvoj vizuelne percepcije i lične odgovornosti.

6. Kupanje lutke / autića – Dajte detetu lavor sa vodom i krpu kako bi okupalo lutku, tj. automobilčiće. Ova aktivnost je idealna za dete koje čeka brata ili sestru.

Senzorne aktivnosti

7. Misteriozna torba – Ubacite u platnenu torbu nekoliko predmeta iz kuće – igračku, kuhinjski predmet, itd. Neka dete zatvori oči i opipava jednu po jednu stvar pokušavajući da ih pogodi.

8. Mirišljave bočice – Uzmite nekoliko malih tegli ili posudica za začin. Sipajte u svaku drugi začin ili po par kapi jednog esencijalnog ulja. Neka dete miriše bočice i pokušava da pogodi koja je biljka u pitanju. Za stariju decu možete obezbediti 2 seta bočica sa istim mirisom u po 2 od svakog para. Neka dete spoji parove prema identičnim mirisima.

9. Spajanje prema zvuku – Pronađite nekoliko teglica ili flašica. Oblepite ih ili obojite kako se ne bi providele. Uzmite i dve velike tegle ili flaše. Jednu markirajte crvenom, a drugu plavom bojom. U teglice stavite sitne predmete: u jednu žireve, u drugu zvončiće, u treću pasulj, u četvrtu pirinač, u petu perle. U velike tegle, tj. flaše stavite po jednu vrstu predmeta koji stoje u teglicama. Neka dete zveckanjem pokuša da spoji teglicu sa odgovarajućom teglom, tj. flašom.

Aktivnosti sa krupnom motorikom

10. Joga – Potrebna vam je podloga za vežbanje. Vežbe joge na srpskom možete pronaći na Jutjubu.

11. Peške slagalica – Uzmite omiljenu slagalicu svog deteta i stavite je u dnevnu sobu. Recite detetu da sastavi slagalicu u svojoj sobi. Dete mora da ide po delove iz jedne sobe u drugu. Ova aktivnost se često primenjuje u Montesori učionicama, jer stimuliše decu da se kreću, ali i da jačaju pamćenje tako što će pokušati da zapamte koji im deo treba.

12. Preskakanje konopca – Potreban vam je samo konopac i dobroćudni komšija na spratu ispod vas.

13. Lava – Napravite detetu mini poligon tako što ćete na pod postaviti prostirke i jastuke za sedenje. Neka dete hoda samo po krevetu, foteljama i prostirkama, pokušavajući da ne upadne u lavu.

14. Korpe za košarku – Pronađite 2 korpe ili kofe i uzmite čarape. Napravite loptice od čarapa. Napravite rastojanje između 2 korpe i stavite sve čarape u jednu. Neka dete pokuša da ubaci sve čarape u drugu korpu.

Umetnost

15. Slikanje vodenim bojama – Ovu aktivnost mogu da rade i manja deca. Samo im treba dati izbor od 2-3 boje i naučiti ih kako se ispira četkica. Starija deca mogu da ispiraju posudu s vodom i da je na kraju operu zajedno sa četkicama.

16. Glina ili plastelin – Ove aktivnosti vole deca svih uzrasta. Uzmite par kantica plastelina i kalupe za kolače. Pokažite detetu kako se izvija testo i oblikuje kalupom.

17. Mešanje boja – Uzmite paletu ili neki drugi predmet u koji se može staviti više različitih boja. Takođe, uzmite teglu i pipetu, tj. kašičicu. U paletu sipajte po malo od svake boje (tempera, vodene boje, boja za kolače, itd.) Dajte detetu da uzme po malo od boje pipetom ili kašičicom i da je sipa u teglu. Cilj je da dete prati kako se kombinacijom boja dobijaju druge boje.

Šivenje

18. Nizanje perlica ili testenine – Potreban vam je set perlica i konac ili kanap. Umesto perlica dete može da niže i testeninu. Zavežite veći čvor na kraju kanapa kako perle ne bi popadale sa njega.

19. Ušivanje dugmeta – Potreban vam je konac, igla, dugme i tkanina. Pokažite detetu kako se tkanina bode iglom, kako ona prolazi kroz rupicu i kako se vezuje čvor koncem. Većina dece je za ovo spremna već oko 3 i po – 4 godine, uz roditeljski nadzor.

20. Pravljenje ogrlice – Potrebne su vam perle, nit i igla za štrikanje. Neka dete niže perle prevlačeći ih preko igle na nit. Vi vežite čvor i pokažite detetu kako se to radi.

Jezičke aktivnosti

21. Priča iz kutije – Stavite nekoliko predmeta u praznu kutiju, npr. snežnu kuglu, rukavica, ukras, itd. Objasnite detetu da treba da osmisli pričicu u kojoj će se pojaviti svi predmeti iz kutije.

22. Na slovo, na slovo – Igrajte se pogađanja predmeta iz prostorije. Izaberite misteriozni predmet i recite: „Na slovo, na slovo… T.“ Kada dete pogodi, njegov je red da izabere misteriozni predmet.

23. Kućne etikete – Ako vaše dete uči da čita, na papirićima ispišite nazive predmeta po kući. Dajte detetu da pročita 1 po 1 reč i da ih stavi na odgovarajući predmet.

24. Komande – Na parčićima papira napišite komande: „skači“, „sedi“, „čučni“, itd. dajte detetu da izvlači 1 po 1 papir i da odglumi radnju sa papira. Ostali ukućani treba da pogode o kojoj je radnji reč.

Matematika

25. „Donesi mi“ – Matematika za mlađi uzrast: ako vaše dete zna da broji, recite mu: „Donesi mi 3 autića“ ili „Donesi 8 dinosaurusa“. Dete treba da zapamti predmet i koliki broj predmeta treba da donese.

26. Šabloni – Precrtavanje šablona razvija matematičko razmišljanje kod dece. Nacrtajte različite oblike i dajte detetu da ih precrta.

Naučni eksperimenti

27. Magnet / nije magnet – Dajte detetu različite predmete i pitajte ga šta od njih može da se zalepi za frižider. Neka ono svoje hipoteze proveri u praksi.

28. Vazduh, kopno, voda – Dajte detetu različite predmete i slike koje treba da sortira prema tome da li pripadaju vazduhu, kopnu ili vodi.

29. Posmatranje ptica – Uzmite set kartica i dvogled. Neka dete sa terase ili prozora posmatra ptice i pokušava da otkrije koje ptice vidi. Ako ste u mogućnosti, postavite hranilicu za ptice na terasi.

30. Pluta / tone – Uzmite lavor, sipajte vodu i odaberite različite predmete. Neka dete pretpostavi koji će da plutaju, a koji da potonu, a zatim neka proveri svoje mišljenje u praksi.

Pripredila: Maria Milojković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "30 Montesori kućnih aktivnosti za vašu decu"

  1. Gordana kaže:

    Moji klinci vole sve kreativno, te im ja dajem sve stare novine od kojih oni prave sve i svasta.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama