4 игре цртања које ће деца обожавати

На неко време ћемо морати да се опростимо од љуљашки, тобогана, клацкалица и осталих сличних видова забаве – зато што ће их ускоро покрити киша и снег. То, наравно, не значи да не можемо, ако се добро обучемо, да напољу трчимо, играмо жмурке, правимо гомиле лишћа, скачемо по барицама (у гуменим чизмама, разуме се!). Ипак, јесен и зима су идеално време да мало порадимо на уметничкој страни своје личности. Овде мислимо на – ЦРТАЊЕ! Деца га обожавају, али после кратког времена, кад понестане идеја шта цртати, сви заједно морамо бити креативни.

Зато, доносимо три одличне идеје које гарантују невиђену забаву!

1. Симон каже „цртај” – Ово је наша омиљена. Потребно не најмање два играча (може и мама или тата), од којих је један вођа. Вођа говори шта се црта. Рецимо: „цртај кућу” или „цртај кругове” или „цртај трактор”. И онда и вођа и остали следе упутства. Упутства могу бити и „замените бојице” или „узмите сад сви по један фломастер у обе руке”.

После неколико минута или по завршеном цртежу, улоге се мењају, па неки други играч постаје вођа, а цртежи се на крају упоређују. Не ради такмичења, већ да се уочи колико су слични и како је ко схватио добијена упутства…

2. Рупа у папиру – Потпуно једноставно, а баш забавно. На неколико паира направите рупе разних облика које ће детету послужити као инспирација за цртање по остатку папира!

3. Цртање по лишћу – Права јесења активност. Кад кренете у шетњу, сакупите што више различитог јесењег лишћа. Онда, кад дође време за цртање, залепите их на папир и нека дете ужива декоришући и листове и простор око њих.

4. Настави цртеж – Исеците из новина или старе бојанке део цртежа, за лепите на папир и детету дозволите да само заврши цртеж. То је много боље од класичног бојења у бојанци које не развија машту у тој мери.
nastavi crtez zirafa
Не заборавите, цртање је вишеструко корисна активност за децу – развија машту, ситну моторику, а као и свака уметност, има много утицаја на развој емоционалне интелигенције. Пажљивим родитељима неће промаћи ни значење дечјих цртежа, ако се потруде да их анализирају.

Али, пре свега, за децу је цртање игра у којој треба да уживају што више!

Фото: artfulparent.com