4 igre crtanja koje će deca obožavati

Na neko vreme ćemo morati da se oprostimo od ljuljaški, tobogana, klackalica i ostalih sličnih vidova zabave – zato što će ih uskoro pokriti kiša i sneg. To, naravno, ne znači da ne možemo, ako se dobro obučemo, da napolju trčimo, igramo žmurke, pravimo gomile lišća, skačemo po baricama (u gumenim čizmama, razume se!). Ipak, jesen i zima su idealno vreme da malo poradimo na umetničkoj strani svoje ličnosti. Ovde mislimo na – CRTANJE! Deca ga obožavaju, ali posle kratkog vremena, kad ponestane ideja šta crtati, svi zajedno moramo biti kreativni.

Zato, donosimo tri odlične ideje koje garantuju neviđenu zabavu!

1. Simon kaže „crtaj” – Ovo je naša omiljena. Potrebno ne najmanje dva igrača (može i mama ili tata), od kojih je jedan vođa. Vođa govori šta se crta. Recimo: „crtaj kuću” ili „crtaj krugove” ili „crtaj traktor”. I onda i vođa i ostali slede uputstva. Uputstva mogu biti i „zamenite bojice” ili „uzmite sad svi po jedan flomaster u obe ruke”.

Posle nekoliko minuta ili po završenom crtežu, uloge se menjaju, pa neki drugi igrač postaje vođa, a crteži se na kraju upoređuju. Ne radi takmičenja, već da se uoči koliko su slični i kako je ko shvatio dobijena uputstva…

2. Rupa u papiru – Potpuno jednostavno, a baš zabavno. Na nekoliko paira napravite rupe raznih oblika koje će detetu poslužiti kao inspiracija za crtanje po ostatku papira!

3. Crtanje po lišću – Prava jesenja aktivnost. Kad krenete u šetnju, sakupite što više različitog jesenjeg lišća. Onda, kad dođe vreme za crtanje, zalepite ih na papir i neka dete uživa dekorišući i listove i prostor oko njih.

4. Nastavi crtež – Isecite iz novina ili stare bojanke deo crteža, za lepite na papir i detetu dozvolite da samo završi crtež. To je mnogo bolje od klasičnog bojenja u bojanci koje ne razvija maštu u toj meri.
nastavi crtez zirafa
Ne zaboravite, crtanje je višestruko korisna aktivnost za decu – razvija maštu, sitnu motoriku, a kao i svaka umetnost, ima mnogo uticaja na razvoj emocionalne inteligencije. Pažljivim roditeljima neće promaći ni značenje dečjih crteža, ako se potrude da ih analiziraju.

Ali, pre svega, za decu je crtanje igra u kojoj treba da uživaju što više!

Foto: artfulparent.com