4 знака да детету недостаје родитељска пажња

31 маја, 2019

Свако дете којем недостаје права пажња од стране родитеља показаће то на себи својствен начин. На родитељима је да те знакове на време уоче и да на њих одреагују на адекватан начин – пажњом а не казном.

Како деца обично исказују да им недостаје време један-на-један са родитељем?

– Дете је често непослушно. То можда указује да се осећа игнорисаним. Време на поду ће му показати да не треба да се понаша непослушно или агресивно да би било видљиво у породици. Док сте са дететом, схватиће да вам је стало до њега, а можда и откријете прави узрок таквог понашања.

– Дете је често плачљиво или је јако лепљиво за родитеље. То може указивати на његову несигурност. Свакодневно, пола сата неподељене пажње увериће дете да је вољено и сигурно у окриљу своје породице и помоћи ће му да поврати самопоуздање.

– Дете често удара, вришти и показује друге знакове беса. Кроз игре претварања или разговор, оно ће научити да постоје и адекватнији начини изражавања љутње.

– Дете се теже сналази у новим ситуацијама, нпр. када пође у вртић/школу, прелазак из родитељске у своју собу и сл.

Процес одрастања је понекад заиста тежак јер пред дете поставља тешке задатке. Такви изазови могу му подстаћи сумњу у властите способности. Помоћ родитеља један-на-један помоћи ће детету да се опусти и стекне потребно самопоуздање.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама