Kako učenici vide savršenog učitelja

Britanski Ofsted (ogranak britanske vlade koji propisuje standarde u edukaciji) ima sopstvene ideje o tome šta čini izvanredno podučavanje, ali ono što mladi ljudi vole u vezi s podučavanjem je nešto sasvim drugo.

Prema Ofstedu, termin savršeni učitelj verovatno je precizno planiranje lekcija i tridesetak besprekorno markerima označenih knjiga s ciljem poboljšanja procesa podučavanja. Ali, kao srednjoškolac, ne bih se baš složio s tim. Ono što učenici vole u vezi s najboljim učiteljima – onima o čijim se lekcijama raspravlja na porodičnoj večeri, čija imena se uvek pamte i čiji uticaj se nikad ne zaboravlja – nešto je sasvim drugo.

Pročitajte i: Učiteljica: Roditelji ne žele da vide da ih deca lažu

Pokažite da vam je stalo

Prema Ofstedu, izvanredni učitelji demonstriraju „duboko znanje i razumevanje svog predmeta“. Iako strast prema tematici može inspirisati, duboko znanje i razumevanje njihovih učenika je jednako važno.

Imam nastavnicu koja od samog početka nastave nudi dodatne časove nakon nastave svake nedelje, svima kojima je to potrebno. Često sam jedini na tim časovima, ali njoj to ne smeta. Potpuno mi je promenila život time što veruje u mene, gura me napred i brine se za mene. Naravno, ne očekujem da baš svaki učitelj bude poput nje, ali predivno je znati da vas neko ceni dovoljno da uloži svoje vreme u vas.

Imao sam sreće jer sam uvek imao učitelje koji su me podučavali puno širim stvarima, a ne samo onome što piše u planu i programu, koji su mi pokazali kako da se suočim s preprekama i kako da postanem jači. Savršeno isplanirane lekcije su jedna stvar, ali pokazati nesigurnom tinejdžeru da marite za njega nešto je sasvim drugo.

Nemojte vikati na nas

Učitelji koji su vikali na učenike u razredu kada mi je bilo 11 godina isti su oni učitelji s kojima još ne mogu da uspostavim nikakav odnos. Poštovanje se ne svodi na to da imate 30 tihih i poslušnih učenika na koje ste morali vikati. Ako se odnosite prema nama kao prema ljudskim bićima, znate o čemu pričate i zainteresovani ste za ono što mi želimo da kažemo, steći ćete naše poštovanje. Ako spontano razmišljate o svojim lekcijama i provodite ceo čas vičući na nas zbog našeg ponašanja, to vas neće nigde dovesti.

U mojoj školi postoji jedna čuvena učiteljica – nju niko ne voli, uglavnom zbog toga što viče i šalje nas u ćošak svako malo. Mi nismo motivisani za rad, zato što jednostavno ne možemo da pričamo s njom. Uz to, vikanje na učenike ne jača vam autoritet.

Pokažite nam svoju posebnost

Budimo iskreni, niko ne želi da bude budan u ponedeljak u 7:30 ujutro. Ali, najbolji učitelji su oni čije lekcije su toliko jake da nas tridesetak svejedno pomno prati sve što se događa u učionici.

Mi iskreno volimo učitelje koji se smeju, koji mogu da imitiraju glasove pri čitanju knjiga i ne stide se toga, koji mogu da čuju jednu od onih aluzija zbog kojih ceo razred prsne u smeh, ali se svejedno ne ljutite na učenike. Mi znamo da vi niste ovde da budete naš prijatelj, ali neka vrsta odnosa je važna.

Ravnoteža je ključna – ipak, kad se učitelji previše trude da bi se nasmejali na neku šalu, tada postoji rizik da učenici to iskoriste.

Recite nam kad uradimo nešto dobro

Od učitelja se može očekivati da će tokom godine napisati stranice i stranice povratnih informacija, ali ako želite da poboljšate samopouzdanje svojih učenika i podstaknete ih da unaprede svoje razmišljanje, upravo su verbalne povratne informacije ono što ostavlja najdublji trag. To može biti nešto vrlo jednostavno, poput: „Uspeo si“, „Tako je!“ ili „Apsolutno!“ – a može se svesti i na entuzijastično klimanje glavom i ponosni sjaj u vašim očima. Možda zvuči jednostavno, ali kada vam neko koga cenite kaže da ste postigli nešto, to znači puno.

S druge strane, verbalna kritika pred našim vršnjacima nije baš dobra stvar. Stavite se u naš položaj. Kad vam neko kaže da ste lupili glupost pred celim razredom, to boli. Molim vas, nemojte to zaboraviti.

Zapamtite da vas mi cenimo

Verovali ili ne, mi znamo da vam je teško. Znamo da ste pod velikim stresom, da se vaš posao ponekad svodi više na papirologiju nego na podučavanje, da za jednostavnu lekciju može biti potrebno više sati pripreme i da mrzite ciljeve koje propisuje plan i program jednako kao i mi.

Mi to možda ne pokazujemo uvek, ali zaista cenimo to što radite. Zato što su, na kraju krajeva, odlični učitelji poput melodija koje ne možete izbaciti iz glave. Kao deca i tinejdžeri, mi se neprestano menjamo, a vi – koji ste naši vodiči kroz sve ovo, koji nas vraćate na pravi put, pomažete nam da ispravimo svoje greške – zaista ste veliki ljudi.

Nisam siguran da nešto poput savršenog učitelja postoji, ali neverovatni učitelji koje sam imao nisu oni koji nikad ne greše, oni su ti koji nikada ne odustaju od mene i koji su me naučili da nikad ne trebam odustati od samoga sebe.

Izvor: Školski portal / The Guardian