5 игара за развој грубе моторике

10 марта, 2017

Да би правилно развијали моторику код деце требало би да пратимо дететова интересовања, да будемо свесни његових вештина и способности, да мотивишемо дете, а пре свега да се добро забавимо, јер је учење кроз игру најлепше. А још је све забавније уколико радимо уз музику.

Под је лава

Ову игру можете играти и напољу и унутра. На под ставимо јастуке (залепимо папире, оцртамо кредом различите облике,…) по којима дете треба да се креће, не додирујући под. Уколико стане на под упало је у лаву и из игре испада. Овом једноставном игром развијамо елементарне покрете екстремитета (ногу и руку), развијамо равнотежу, вештину скакања/прескакања, ходања и све то на једноставан и забаван начин.

Гађање мете

На хамер папиру изрежите рупе облика круга у различитим величинама, од најмање до највеће и распоредите их неправило (нпр. у левом горњем углу нека буде рупа средње величине, на средини нека буде мања рупа, доле десно велика,…). Можете направити онолико рупа колико желите и колико има простора на папиру. Одаберите лоптицу која је такве величине да може да прође кроз сваку рупу (компликованији задатак би био да се припреме лопте различитих величина и да те треба да одабере лопту према величине рупе коју циља или да проба да погоди мету недоминантном, “слабијом” руком). Овом игром развијамо покрете горњих екстремитета, сарадњу обе руке,