8 научних експеримената за децу млађег узраста (са оним што сигурно имате у кући)

У данима када време проводимо искључиво у кући, многи од нас су принуђени да, иако су можда противници екрана, деци дозволе да у гледању цртаних филмова проведу мало више времена него иначе. И то је ок. Ипак, желимо да вам скренемо пажњу на још неке могућности забаве које нећете баш лако пронаћи на друштвеним мрежама које врве од идеја.

Наравно, деци је данас на располагању велики број могућности када је реч о забави у кући – друштвене игре, коцкице, бојанке, а свака мама негде држи кутију са шљокицама, лепком, колаж-папиром, филцом и другим алатима који служе за креативно прекраћивање времена.

Оно што ми предлажемо, а што ћете међу свим осталим идејама за забаву деце и родитеља ретко наћи – јесу научни експерименти. Заиста је невероватно колико деца лако и радо уче о природи и њеним законима, када им то представљате кроз игру.

Експерименти које ћете видети у наставку издвојени су из нове збирке Креативног центра под називом Мали кућни огледи, чији је аутор Томислав Сенћански, физичар и велики популаризатор науке. Он је одабрао огледе уз које физичке појаве постају једноставне и разумљиве. Тиме младе читаоце уводи у царство науке у којем ће касније моћи самостално да истражују и шире знања…

Уз сагласност издавача, представљамо неколико експеримената (од укупно 240 колико их је у књизи) које лако можете извести:

Download (PDF, 654KB)

Download (PDF, 678KB)

Download (PDF, 803KB)

Download (PDF, 719KB)

Download (PDF, 634KB)

Сваки одељак књиге (особине тела, кретање, сила, гравитација, вода, топлота, електрицитет и други) садржи кратко, језгровито објашњење, а сваки оглед прегледно издвојене сегменте: потребан прибор, начин извођења огледа, резултат, објашњење и додатну идеју. Сваки оглед је илустрован са по две или више илустрација које духовито представљају ток и резултат огледа.

Ова збирка није једина те врсте у издању Креативног центра. Настала je од материјала из четири познате истоимене збирке огледа, омиљених приручника многих генерација деце, МАЛИ КУЋНИ ОГЛЕДИ, које су неисцрпан извор знања и забаве.

Такође, за нешто млађе научнике, ту су експерименти које смо пронашли у збиркама Послушно јаје и Од златне рибице до месеца. Ови огледи биће занимљиви и четворогодишњацима, али и оним мало старијим љубитељима науке.

Вулкан у дворишту

Download (PDF, 2MB)

Download (PDF, 920KB)

Експерименти са бојама

Download (PDF, 472KB)

Download (PDF, 452KB)

Експериментишите и – уживајте заједно!