8 naučnih eksperimenata za decu mlađeg uzrasta (sa onim što sigurno imate u kući)

27 marta, 2020

U danima kada vreme provodimo isključivo u kući, mnogi od nas su prinuđeni da, iako su možda protivnici ekrana, deci dozvole da u gledanju crtanih filmova provedu malo više vremena nego inače. I to je ok. Ipak, želimo da vam skrenemo pažnju na još neke mogućnosti zabave koje nećete baš lako pronaći na društvenim mrežama koje vrve od ideja.

Naravno, deci je danas na raspolaganju veliki broj mogućnosti kada je reč o zabavi u kući – društvene igre, kockice, bojanke, a svaka mama negde drži kutiju sa šljokicama, lepkom, kolaž-papirom, filcom i drugim alatima koji služe za kreativno prekraćivanje vremena.

Ono što mi predlažemo, a što ćete među svim ostalim idejama za zabavu dece i roditelja retko naći – jesu naučni eksperimenti. Zaista je neverovatno koliko deca lako i rado uče o prirodi i njenim zakonima, kada im to predstavljate kroz igru.

Eksperimenti koje ćete videti u nastavku izdvojeni su iz nove zbirke Kreativnog centra pod nazivom Mali kućni ogledi, čiji je autor Tomislav Senćanski, fizičar i veliki popularizator nauke. On je odabrao oglede uz koje fizičke pojave postaju jednostavne i razumljive. Time mlade čitaoce uvodi u carstvo nauke u kojem će kasnije moći samostalno da istražuju i šire znanja…

Uz saglasnost izdavača, predstavljamo nekoliko eksperimenata (od ukupno 240 koliko ih je u knjizi) koje lako možete izvesti:

Download (PDF, 654KB)

Download (PDF, 678KB)

Download (PDF, 803KB)

Download (PDF, 719KB)

Download (PDF, 634KB)

Svaki odeljak knjige (osobine tela, kretanje, sila, gravitacija, voda, toplota, elektricitet i drugi) sadrži kratko, jezgrovito objašnjenje, a svaki ogled pregledno izdvojene segmente: potreban pribor, način izvođenja ogleda, rezultat, objašnjenje i dodatnu ideju. Svaki ogled je ilustrovan sa po dve ili više ilustracija koje duhovito predstavljaju tok i rezultat ogleda.

Ova zbirka nije jedina te vrste u izdanju Kreativnog centra. Nastala je od materijala iz četiri poznate istoimene zbirke ogleda, omiljenih priručnika mnogih generacija dece, MALI KUĆNI OGLEDI, koje su neiscrpan izvor znanja i zabave.

Takođe, za nešto mlađe naučnike, tu su eksperimenti koje smo pronašli u zbirkama Poslušno jaje i Od zlatne ribice do meseca. Ovi ogledi biće zanimljivi i četvorogodišnjacima, ali i onim malo starijim ljubiteljima nauke.

Vulkan u dvorištu

Download (PDF, 2MB)

Download (PDF, 920KB)

Eksperimenti sa bojama

Download (PDF, 472KB)

Download (PDF, 452KB)

Eksperimentišite i – uživajte zajedno!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "8 naučnih eksperimenata za decu mlađeg uzrasta (sa onim što sigurno imate u kući)"

  1. Aleksandra kaže:

    Super ideje da se zabavite sa decom, naročito za one koji nemaju dvorište pa se deca još dodatno dosađuju u kući.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama