5 koraka do pozitivne discipline

3 oktobra, 2019

Kako naterati dete da sluša bez galame i primene sile? Nažalost, mnogi roditelji i dalje pribegavaju ovim metodama verujući da je bez toga jednostavno nemoguće vaspitati dete.

Šta je alternativa?

Pozitivna disciplina. I to je metoda koja zapravo deluje. Evo šta treba da radite.

1. Analizirajte koja su očekivanja realna, a koja nisu

„Moje dete se ne ponaša u skladu sa svojim godinama!“

Da li je to zaista tako? Ili se dete zapravo baš ponaša u skladu sa stepenom sopstvenog razvoja, ali su vaša očekivanja previsoka?

Dete ima svoj karakter i vi morate da promovišete njegovu ličnost i razlike. Naravno da ćete ispravljati neprihvatljiva odstupanja, ali nećete pokušavati da promenite detetov karakter samo da bi vama, kao roditelju, zadatak bio lakši.

Jednom kada budete sigurni šta je prikladno i primereno za razvojnu fazu vašeg deteta, znaćete šta možete očekivati.

I naći ćete drugačiji način da prevaziđete sukobe na najbezbolniji mogući način.

2. Pridržavajte se zlatnog pravila

„Ne ponašajte se prema detetu onako kako se ne biste ponašali prema odrasloj osobi.“

Stara poznata izreka jedan je od ključeva pozitivne discipline.

Drugim rečima, odnosite se prema svom detetu kao prema bilo kojoj drugoj osobi i kao što biste želeli da prema njima neko drugi postupa. Ne vičite, ne udarajte, izbegavajte oštre reakcije koje ni vama ne bi bile prijatne kad bi bile usmerene na vas.

3. Volite sebe

Da biste efikasno primenjivali pozitivnu disciplinu, morate voditi računa o sebi. Ako se osećate dobro, ako ste raspoloženi i pozitivni, i vaš pristup će biti takav.

Ako ste umorni, preopterećeni, emocionalno povređeni ili iscrpljeni, nećete biti u mogućnosti da se prema svom detetu ophodite pažljivo i nežno. I nećete biti u mogućnosti da mu date ono što nemate.

Zato – budite ljubazni prema sebi.

4. Napravite listu ideja za pozitivnu disciplinu

Jedan od kamena spoticanja primene pozitivne discipline kod onih koji su u tome početnici je taj što postoji mnogo opcija i scenarija. A roditeljima koji su prvi pribegli ovom konceptu nije lako da se snađu.

Ideja nije pronaći na internetu spisak od 100 tehnika i odabrati onu koja je odgovarajuća situaciji, već razvijati sopstveni repertoar tehnika pozitivne discipline koji će raditi za vas i vaše dete. Na ovu temu postoji mnogo knjiga.

5. Budite spremni da se izvinite

Mi, roditelji, imamo moćno i često korišćeno oružje protiv povređenih osećaja naše dece i sopstvene krivice. A to je jednostavna rečenica: “Žao mi je!”.

Ne bojte se da to kažete. Ovo uči decu da svi prave greške i pokazuje im šta da rade kada pogreše.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama