5 метода да НАУЧИТЕ децу да УЧЕ

1 новембра, 2020

Свако треће дете има одређену врсту расуте пажње, тврде стручњаци.

Foto: Canva

Да би дете било концентрисано на обављање домаћих или кућних задатака, потребна је вежба.

Приметили сте да је дете немирно, одсутно, неусредсређено. Почните да радите са њим једноставне и занимљиве вежбе које ће му помоћи да остане што дуже концентрисано. Нека то буде између 11 и 12 часова и 17 и18 часова, јер је у том периоду најбоља концентрација.

Ометање
Дете треба да ради домаће задатке увек у исто време и на истом месту. Ограничите ТВ и игрице.

Игре опажања

Дајте детету неки предмет и реците да га пажљиво посматра до пет минута, затим предмет склоните и кажите му да га опише што је могуће прецизније. Или му дајте да посматра слику.

Нека гледа слику, па преприча шта је видео!

Постављајте питања, попут колико је људи на слици, прозора и слично. Почните од најједноставнијих па повећавајте тежину. Укључите различите задатке запажања, разлике између два цртежа, шта недостаје…

Вежбе набрајања

Радите вежбу набрајања животиња – оних које имају крила, реп, воће и поврће. Нека дете броји наглас од 1 до 100, а одна уназад. Прва вежба јача меморију код школске деце

Читајте на глас па препричавајте

Разврставање предмета

Разврставајте коцке или куглице по величини и боји, сакупљајте кестене или каменчиће. Нека вам дете помаже у разврставању посуђа или веша. Нека склања своје играчке. Са пажњом мала деца треба да раде 10 минута, а следеће недеље повећајте време на 15, па на 20 минута.

Читајте заједно

Читајте заједно, а касније причајте о ономе што сте прочитали. Нађите цртеж који има много детаља и натерајте дете да га заједно бојите, јер ће тако појачати концентрацију. Нека решава судоку, игра шах или стони тенис. Укључите и игре са песком и пластелином.

Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама