5 roditeljskih grešaka koje stvaraju nervoznu decu

20 maja, 2017

Užurbanost, nedoslednost, nepostojanje rutine, nagrađivanje kenkanja i nedostatak zajedničkog vremena razlog su za nervozu kod dece.

Foto: Canva

Nagrađivanje histeričnog ponašanja

Najlakše je dete koje kenka bez prestanka i razloga, podmititi. Čokoladica za 5 minuta mira, bombona, za prestanak urlanja. Naravno, teško da se iko može nositi s dugotrajnim dečjim plakanjem jer je to jedan od najiritantnijih zvukova na svetu. Ne morate biti genijalac da zaključite da ako date detetu ono što je tražilo, prestaće plakanje, barem na kratko. No, budete li detetu uvek davali ono zbog čega plače, učite ga da ne postoje granice i da je njegovo ponašanje prihvatljivo. Uz to, šta bi dete moglo drugo shvatiti nego da će njegovo svako bacanje po podu biti nagrađeno? Takođe, popustite li mu pa ga izvučete iz auto-sedišta kada prigovara, date mu keks kada vrišti ili mu kupite igračku kada se baca po podu prodavnice, dete polako uči da može da kontroliše svoje roditelje. Šta drugo može nastati iz svega nego dete koje je mrzovoljno i koje stalno kenka?

Nema uspostavljene rutine koja detetu treba

Mnogi roditelji ovaj problem ne shvataju ozbiljno koliko bi trebalo, jer im više odgovara da žive prema sopstvenom rasporedu, nego da dan organizuju najbolje za svoje dete. Naime, deca, iako se to ponekad ne čini tako, vole red, disciplinu, predvidivost i osmišljen dan bez iznenađenja. Deci takođe treba odmor, bez kojeg postanu nervozna, a mnoga deca koriste dnevni odmor gotovo do polaska u osnovnu školu. Kad dete ne zna što je sledeće po rasporedu, teško mu je da se pripremi i postaje uzrujano.

Hoću li sada napolje?

Hoću li na spavanje?

Hoću li sada možda da užinam?

Hoću li jesti pre ili posle kupanja?

To u njihovim malim glavama može delovati vrlo konfuzno i zbunjujuće. Ne bi ni vama bilo svejedno da ne znate kada ćete tačno dobiti svoju jutarnju kafu i hoćete li je dobiti pre ili posle doručka. Kada ćete na tuširanje? Naravno, ne možete se slepo držati rasporeda, tu su nepredvidive stvari poput bolesti, putovanja, ali uz koncipiran dan, vaše dete će biti mnogo manje nervozno.

Ne provodi se dovoljno kvalitetnog vremena sa svojom decom

Svi bismo voleli da imamo više vremena, ali to jednostavno nije moguće. No, vašu decu ne zanimaju pretrpani rasporedi, umor, sastanci i prekovremeni sati, oni žele da budu određeni deo dana s vama i da to vreme provedu zabavljajući se, prema njihovim kriterijumima. Zato, potrudite se da svaki dan porazgovarate s detetom o tome kako je provelo dan, što je radilo i s kim se igralo. Ne propustite priče pre spavanja, a kada je god to moguće, organizujte i zajednički obrok. Neverovatno je koliko su deca zadovoljnija i smirenija kada uzmete dovoljno vremena da s njima komunicirate.

Žuri se kroz dnevne obaveze sa svojim detetom

Imate li i vi osećaj da stalno negde jurite? Doručak – brzo nahranite svoje dete, požurujete ga, često ne stigne da jede onoliko dugo koliko bi možda htelo, a vi ste nervozni jer se doručak rastegnuo na sat vremena? Nakon doručka požurujete dete da ode u svoju sobu i brzo se obuče. Brzo pranje zuba, ‘ajmo brzo napolje, brzo pospremi igračke… takvim ponašanjem samo šaljete detetu poruku da ne uživate ni u jednoj zajedničkoj aktivnosti niti u njegovom odgoju jer vam je sve mehanički.

Možda ste iscrpljeni i čeka vas još puno stvari da obavite, ali nađite ekstra vremena da se pozabavite svojim detetom onim tempom koje ono zaslužuje. Obratite pažnju na sitnice, na male događaje. U protivnom, vaše bi dete moglo da bude razdražljivo zbog zapostavljanja i nervozno zbog stalne trke u kojoj se nalazi.

Niste dosledni u disciplini

Ako postavite neka pravila u svojoj kući, pobrinite se da se ta pravila ne krše. Ako vaše dete nešto baci ili vrišti, a to je zabranjeno, time se morate pozabaviti baš svaki put kada se dogodi, jer inače kao da pravila niste ni uspostavili. Ako izbegnete svoju dužnost, imaćete dete koje se pridržava pravila samo kada neko gleda, nastaće haos. Svi imamo posla s kuvanjem, peglanjem i pranjem i dešava se da zaokupljeni drugim poslom deci progledamo kroz prste zbog njihovog ponašanja, ali time ni sebi ni njima ne činimo uslugu. Pustiti decu da se svako malo izvuku znači hraniti njihovo negativno ponašanje.

Izvor: www.dohvatizvezde.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama