Šestomesečne bebe razumeju sve što im govore roditelji

2 jula, 2018
Dosad su naučnici verovali da deca počinju da razumeju reči koje im upućuju roditelji tek oko prve godine života, ali novo istraživanje pokazalo je da se to događa već sa šest meseci.


Da bi testirali veštinu razumevanja reči kod grupe beba, naučnici su ih snimali dok su im na kompjuterskim monitorima prikazivali fotografije, izgovarajući pritom nazive prikazanih objekata.

Uočili su da su deca uzrasta između šest i devet meseci očima tražila automobil, nogu ili jabuku na monitoru, nakon što im se postavilo pitanje: “Gde je auto?.. noga?… jabuka?”
Profesorka Elika Bergelson sa univerziteta Djuk, koja je rukovodila israživanjem, kazala je da bebe razumeju i više. Pokazali su im neke slike na kojima su objekti bili povezani i neke na kojima oni nisu bili povezani.
Na jednoj su slici bile prikazane ruka i noga, a na drugoj noga i čaša s mlekom.
Kad su izgovoreni nazivi objekata, pokazalo se da bebe više vremena provele tražeći vezu na fotografijama na kojima su bili nepovezivi objekti.
Naučnici su objasnili da su deca pogledima dala do znanja da su “noga i ruka” sličniji i povezaniji objekti od “noge i čaše s mlekom”, te da se iza simpatičnog gugutanja krije bistar i oštar um.
Bergelson smatra da šestomesečna beba razume gotovo ceo vokabular kojim im se roditelji obraćaju.
Roditeljima je poručila da razgovaraju sa svojom decom jer će bebe razmumeti sve što im kažu, a imaće bolje jezičke veštine kad odrastu.
“Neće moći da odgovoraju verbalno, ali će razumeti, a što više shvataju, grade znanje za budućnost”, istakla je Bergelson.

Izvor: Mojklub

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama