Шестомесечне бебе разумеју све што им говоре родитељи

Досад су научници веровали да деца почињу да разумеју речи које им упућују родитељи тек око прве године живота, али ново истраживање показало је да се то догађа већ са шест месеци.


Да би тестирали вештину разумевања речи код групе беба, научници су их снимали док су им на компјутерским мониторима приказивали фотографије, изговарајући притом називе приказаних објеката.

Уочили су да су деца узраста између шест и девет месеци очима тражила аутомобил, ногу или јабуку на монитору, након што им се поставило питање: “Где је ауто?.. нога?… јабука?”
Професорка Елика Бергелсон са универзитета Дјук, која је руководила исраживањем, казала је да бебе разумеју и више. Показали су им неке слике на којима су објекти били повезани и неке на којима они нису били повезани.
На једној су слици биле приказане рука и нога, а на другој нога и чаша с млеком.
Кад су изговорени називи објеката, показало се да бебе више времена провеле тражећи везу на фотографијама на којима су били неповезиви објекти.
Научници су објаснили да су деца погледима дала до знања да су “нога и рука” сличнији и повезанији објекти од “ноге и чаше с млеком”, те да се иза симпатичног гугутања крије бистар и оштар ум.
Бергелсон сматра да шестомесечна беба разуме готово цео вокабулар којим им се родитељи обраћају.
Родитељима је поручила да разговарају са својом децом јер ће бебе размумети све што им кажу, а имаће боље језичке вештине кад одрасту.
“Неће моћи да одговорају вербално, али ће разумети, а што више схватају, граде знање за будућност”, истакла је Бергелсон.

Извор: Мојклуб