5 спортова који могу успорити раст детета

август 16, 2019

Постоје спортови који могу успорити раст деце. Можда сте већ чули да дизање тегова није препоручљиво у тинејџерским данима или раније, али који то још спортови могу негативно утицати на раст детета?

“Не постоји ‘опасна’ дисциплина за раст младог спортисте, само је преоптерећење опасно”, објашњава Ангелина Петрова, стручњак за дечји фитнес. А ово су спортови који могу, ако се деца њима јако интензивно баве, успорити раст:

Дизање тегова

Превише вежбе затеже мишиће, али затеже и кости, успоравајући раст.

Превелика напетост узрокује да тетиве, лигаменти и зглобови повећавају ризик од повреда.

Гимнастика

Погледајте професионалне гимнастичаре – обично су ниски, снажни и јаки људи. У гимнастици је оптерећење огромно и може негативно утицати на зглобове, што може довести до неправилног развоја мишића, а то успорава раст костију.

Када је у питању ритмичка гимнастика, питање прекомерне флексибилности долази до изражаја: истроши се лигаментни апарат и омета раст коштаног система.

Балет

Балет је користан ако га дете умерено практикује. Професионалне активности захтевају сате тренинга и времена за опоравак.

Такође су потребна ограничења у исхрани, што спречава нормалан раст костију, а веома често професионалне балерине не достижу своју природну стопу раста.

Борба

Још једна активност која укључује сталну борбу против килограма. Они који излазе на отираче стално прате своју тежину пре трке и то је у потпуној супротности са принципима здраве исхране.

Не треба занемарити ни ефекте тестостерона. Током тренинга, овај хормон тело производи у великим количинама и фиксира калцијум у костима, што спречава дете да расте.

Атлетика

Тркачи конзумирају углавном нискокалоричну храну како би испунили строге захтеве за тежином. И у превладавању раздаљина троше пуно енергије, због чега имају смањену густину костију.

Зато је веома важно пратити степен вежбања и стално размишљати о енергији. Иначе тело почиње да троши превише својих залиха, што је ударац и за раст костију и за начин на који се човек осећа.

Ово не би требало да вас одбије од тога да упишете своје дете на било који спорт, све док је оптерећење умерено, јер овај приступ омогућава малишану да складно развија све важне функције тела.

Ако желите да ваше дете оствари свој потенцијални раст, можете га уписати на пливање и трчање.

Скокови су веома корисни за развој костију. Постоје и други фактори који позитивно утичу на раст: строг режим дугих шетњи и адекватног сна, водени третмани и правилна исхрана.

Посебно обратите пажњу на унос витамина А – његов недостатак у организму задржава раст.

За правилан развој детета потребан је холистички приступ. Поред свега наведеног, потребно је пратити стање кардиоваскуларног и респираторног система, гастроинтестиналног тракта, метаболизам, као и функцију штитне жлезде и других жлезда у ендокрином систему.

Приредила А. Цвјетић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама