5 sportova koji mogu usporiti rast deteta

16 avgusta, 2019

Postoje sportovi koji mogu usporiti rast dece. Možda ste već čuli da dizanje tegova nije preporučljivo u tinejdžerskim danima ili ranije, ali koji to još sportovi mogu negativno uticati na rast deteta?

“Ne postoji ‘opasna’ disciplina za rast mladog sportiste, samo je preopterećenje opasno”, objašnjava Angelina Petrova, stručnjak za dečji fitnes. A ovo su sportovi koji mogu, ako se deca njima jako intenzivno bave, usporiti rast:

Dizanje tegova

Previše vežbe zateže mišiće, ali zateže i kosti, usporavajući rast.

Prevelika napetost uzrokuje da tetive, ligamenti i zglobovi povećavaju rizik od povreda.

Gimnastika

Pogledajte profesionalne gimnastičare – obično su niski, snažni i jaki ljudi. U gimnastici je opterećenje ogromno i može negativno uticati na zglobove, što može dovesti do nepravilnog razvoja mišića, a to usporava rast kostiju.

Kada je u pitanju ritmička gimnastika, pitanje prekomerne fleksibilnosti dolazi do izražaja: istroši se ligamentni aparat i ometa rast koštanog sistema.

Balet

Balet je koristan ako ga dete umereno praktikuje. Profesionalne aktivnosti zahtevaju sate treninga i vremena za oporavak.

Takođe su potrebna ograničenja u ishrani, što sprečava normalan rast kostiju, a veoma često profesionalne balerine ne dostižu svoju prirodnu stopu rasta.

Borba

Još jedna aktivnost koja uključuje stalnu borbu protiv kilograma. Oni koji izlaze na otirače stalno prate svoju težinu pre trke i to je u potpunoj suprotnosti sa principima zdrave ishrane.

Ne treba zanemariti ni efekte testosterona. Tokom treninga, ovaj hormon telo proizvodi u velikim količinama i fiksira kalcijum u kostima, što sprečava dete da raste.

Atletika

Trkači konzumiraju uglavnom niskokaloričnu hranu kako bi ispunili stroge zahteve za težinom. I u prevladavanju razdaljina troše puno energije, zbog čega imaju smanjenu gustinu kostiju.

Zato je veoma važno pratiti stepen vežbanja i stalno razmišljati o energiji. Inače telo počinje da troši previše svojih zaliha, što je udarac i za rast kostiju i za način na koji se čovek oseća.

Ovo ne bi trebalo da vas odbije od toga da upišete svoje dete na bilo koji sport, sve dok je opterećenje umereno, jer ovaj pristup omogućava mališanu da skladno razvija sve važne funkcije tela.

Ako želite da vaše dete ostvari svoj potencijalni rast, možete ga upisati na plivanje i trčanje.

Skokovi su veoma korisni za razvoj kostiju. Postoje i drugi faktori koji pozitivno utiču na rast: strog režim dugih šetnji i adekvatnog sna, vodeni tretmani i pravilna ishrana.

Posebno obratite pažnju na unos vitamina A – njegov nedostatak u organizmu zadržava rast.

Za pravilan razvoj deteta potreban je holistički pristup. Pored svega navedenog, potrebno je pratiti stanje kardiovaskularnog i respiratornog sistema, gastrointestinalnog trakta, metabolizam, kao i funkciju štitne žlezde i drugih žlezda u endokrinom sistemu.

Priredila A. Cvjetić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


5 komentara na "5 sportova koji mogu usporiti rast deteta

 1. Mladen kaže:

  Pratim dugo Vašu stranicu i dosata mi pomaže oko nekih stavova u vezi vaspitavanja deteta.
  A sada Vam kažem kao neko ko godinama ispituje ovu oblast i školovan je za to:

  Članak je krajnje neprofesionalan.

  Apostrofirali ste atletiku kao nepoželjnu, a preporučujete trčanje i skakanje????
  Neću pisati o drugim sportovima koje ste naveli, ali atletika definitivno ne može naškoditi detetu i dovesti do smanjenja genetski određene visine.

 2. Adrijana kaže:

  Voditi dete na neki sport da bi poraslo sto vise je pogresan pristup sportu. Deca treba da treniraju sport koji vole kako bi imala zdravo, sposobno i funkcionalno telo i zdrav duh. Pritom navoditi gimnastiku, atletiku i borilacke vestine kao sport je znak da ko god da je pisao ovaj tekst ne zna sta prica (pise), jer svaki od ovih “sportova” ima mnogo razlicitih grana. Trebate dobro promisliti kako uticete na misljenje roditelja koji vam veruju i postuju vas rad a ne znaju nista o ovim sportovima i mogu iz neznanja zabraniti deci iste. Pozdrav od trenera “BORBI” ?

 3. DB kaže:

  Ovo je jedan od glupljih tekstova koje sam mogao da procitam. Da li je autor ovog teksta ikada trenirao i jedan sport? Kako mozete da pisete ovakve gluposti a da se ne informiste? O kakvim decijim dijetama vi pisete u atletici i borbama? a onda preporucite da dete trci i ckace? Jeste ikad bili da vidite neki trening gimnastike ili atletike?
  Ovde govorimo o deci a vi uporedjujete trening sa profesionalnim bavljenjem sportom.
  NE nije tacno da su svi gimnasticari mali zbog treniranja iste, kao sto ni odbojkasi nisu visoki iz istog razloga.
  Na kraju krajeva zasto su atletika i gimanstika svrstane u bazicne sportove? a vi mi objasnite koji je to sport borba??
  Strasno, a jos strasnije sto ce ovo neko procitati i poslusati vase savete.

 4. Diplomirani sportski trener kaže:

  U ovom tekstu postoji samo jedna tačna tvrdnja:,,Ne postoji ‘opasna’ disciplina za rast mladog sportiste, samo je preopterećenje opasno”, objašnjava Angelina Petrova, stručnjak za dečji fitnes.
  Ostalo je suprotno tome, i nema veze sa istinom. Sport, koji god, ne može sprečiti rast. Neadekvatan trening i neadekvatna ishrana mogu povećati mogućnost povrede usled preopterećenja celog ili pojedinih delova tela deteta ili odraslog sportiste.

 5. Branko Vorkapić kaže:

  Voleo bih da vidim osnov, literaturu za ovakve tvrdnje?
  U tekstu ste se obezbedili da nije opasan sport nego opterećenje, što jeste tačan podatak ali sve drugo navedeno je u najboljem slučaju upitno …
  Sa druge strane, imamo epidemiju sedenternosti kod dece i mladih, i mislim da bi tekstovi trebalo da budu podrška sportu a ne plašenje istim …
  Mislim da ovakav tekst, nema mesto na vašem portalu … osim ako mi ne ponudite neku čvrstu osnovu za navedeno …
  Pozdrav!

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama