5 ствари које родитељи треба да ураде током распуста

14 јуна, 2018

Распуст је време за одмор, опуштање, време са породицом. Али то што је школа затворила врата, не значи да учење треба да престане.

Распуст увек можете (и требало би) да искористите да код свог детета развијате љубав према учењу на један другачији начин. Наравно да овде не мислимо на  обнављање градива из уџбеника, то је ваљда јасно.

Најбоља ствар од свега је што деца чак неће бити ни свесна да уче!

Представљамо неколико сјајних активности којима ћете децу заинтересовати и пробудити им радозналост за учење.
То ће им помоћи и да, кад почне школа, на сувопарно градиво гледају из другог угла.

  1. Идите у музеје

Сваки већи град има своје музеје у којима је на другачији начин представљена историја. Неки од њих, попут Музеја Николе Тесле или Музеја науке и технике могу бити одлични за почетак. Деци која вероватно никад у животу нису видела телефон са бројчаником могло би бити веома занимљиво да виде прапрапретка својих Андроида.

Студија која је пре неколико година спроведена у САД открила је бројне предности које има одлазак у музеје за децу. Па тако деца која су посећивала музеје:

  • Показују развијеније вештине критичког размишљања
  • Имају виши ниво друштвене толеранције,
  • показују боље разумевање историјских догађаја и;
  • развијају сопствени укус за уметност и културне институције.

Водите децу у музеје и галерије и охрабрите их да постављају питања и дискутујте с њима. То ће побудити њихову радозналост, подстаћи развој вештина решавања проблема, креативност и љубав према учењу.

  1. Водите их у супермаркет (на пијацу, у рибарницу…)

Да, добро сте прочитали.

Својевремено је у једном ланцу супермаркета извршено занимљиво истраживање. На различитим местима на полицама постављане су табле са питањима (код млека – која животиња нам даје млеко, шта се све од млека прави; код хлеба – од чега се прави хлеб итд.).

Резултати истраживања су показали да су ове табле утицале на повећање конверзације између деце и родитеља у радњи за једну трећину. Вама, наравно, нису потребне табле да бисте подстакли овакву врсту конверзације са дететом, а исто то можете и на пијаци. Шта је воће а шта поврће? Које воће је кисело, које слатко? Шта једе зец, а шта даје кока? Милиони су могућности свуда око нас. Потребно је само да заинтересујете дете и охрабрите га да поставља питања.

  1. Дајте им прилику да се досађују

Често се распуст претвори у бесконачну битку где сте победник само ако успете да осмислите неку нову забавну активност за своје дете.

Али не, не мислимо да им дате телефоне у руке и пустите их. Деци је потребно време да буду сами са собом, да се искључе од блештавила, брзине и хаоса спољног света и открију своја интересовања и оно у чему су добри.

Деца дигиталног доба навикнута су да се константно забављају и да им то неко други омогући – био то родитељ или неки уређај.
Зато је деци преко потребно време да избистре ум, размишљају и сами развијају креативне стратегије да се забаве.

Охрабрите своју децу да сваког дана изађу, прошетају се, погледају свет сопственим очима, уместо кроз екран свог телефона.

  1. Нека читање постане рутина 

Уобичајена рутина обично престаје кад престане и школа. Али неке ствари не би требало да буду „жртве распуста”. Читање је једна од најчистијих и најбољих форми учења за децу свих узраста (и то укључује да им ви читате).

За млађу децу читање значи развој маште и креативности, богаћење речника и значајан утицај на развој ране писмености.
Зато, првом следећом приликом свом детету дарујте књигу. То је дар који никад не престаје да даје.

  1. Дискутујте о текућим стварима

Пронађите теме из актуелности (из вашег окружења, вести, свакодневног живота) о којима можете расправљати са децом, а да су у складу са узрастом детета.

Охрабрите их да расправљају о различитим темама, да створе и бране сопствени став и да ствари сагледавају из различитих углова. Ко зна, можда и ви нешто ново научите!

Дакле, дозволите деци да уживају у празницима, али им покажите да учење може бити једна од најзанимљивијих активности на распусту.

Приредила: А. Ц.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама