5 разлога зашто је "Мали принц" књига за сва времена

17 новембра, 2016

Постоји милион разлога зашто је „Мали принц“ Антоана де Сент-Егзиперија најчитанија и најпревођенија књига написана на француском језику, зашто је проглашена најбољом књигом 20. века, зашто је преведена на више од 250 језика и дијалеката, зашто се широм света продаје у више од 1.000.000 примерака годишње, зашто је продата у 200.000.000 примерака досад. Ми вам откривамо пет у нади да ћете је узети у руке први, други, пети или ко зна који пут.

10 најважнијих животних лекција којима нас је научио Мали Принц

mali princcc
ЗАТО ШТО ЈЕ ПРИЧА ЗА СВЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ
„Мали принц“ је универзална, а једноставна прича, актуелна када је први пут објављена 1943, у јеку Другог светског рата, колико и сад, када савремена цивилизација из дана у дан прождире најважније људске вредности.
Прича о детињству, машти и неизбежности одрастања. О припремању за свет одраслих који збуњује свако дете јер је тако грандиозан, важан и тако болно досадан.
Прича за децу у људима и за људе у деци.
ЗАТО ШТО ЈЕ БУКВАР ЖИВОТНИХ ЛЕКЦИЈА
Подсетиће вас да живот не посматрате површно, већ да загребете мало испод. Да не скривате права осећања како не бисте изгубили оно што је највредније. Да прво преиспитате себе пре него што судите другима. Да се не дивите себи нити да тражите од других да то исто чине. Да следите своје инстинкте и да будете отворени за нова искуства. Да цените оно што имате јер је незаменљиво. Да не заборавите да уживате у сваком тренутку.
Коју год страницу да окренете и који год ред да прочитате, лако ћете застати да размислите о једноставно сроченим истинама.
„Био једном један мали принц и живео је на планети која је једва нешто мало већа од њега самога, а био му је потребан пријатељ…“ Онима који разумеју живот неће бити тешко да схвате.

Животне лекције: 20 ствари које смо научили од Малог принца

mali-princ5
ЗАТО ШТО ВРАЋА НАДУ У БОЉЕ СУТРА
Читајући књигу, прочитаћете најсуровију критику савременог света, света одраслих људи, света који не схвата једноставну истину о себи – да су рад, пријатељство и љубав вредности без којих се не може живети. Али ћете на крају осетити снажну поруку која враћа наду да у мору умишљених, пијаних, хладних и себичних постоје они који схватају јачину и значај правих вредности.
ЗАТО ШТО ЗА ОВУ КЊИГУ НЕ ВАЖИ ИЗГОВОР ДА НЕМАТЕ ВРЕМЕНА ЗА ЧИТАЊЕ
Ако узмемо у обзир да књига има стотинак страница, да вам треба око тридесетак секунди да прочитате једну, јасно вам је да вам за целу књигу треба нешто мање од сат времена. Па док чекате у неком реду или се возите аутобусом… књигу у руке.

Мали принц и 8 савета за испуњен живот

Бојана Ђурић
 
Извор: zena.blic.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


2 коментара на "5 разлога зашто је "Мали принц" књига за сва времена

  1. Mali Princ каже:

    Ja znam jednu koja nema vremena… 🙂

  2. Mali Princ каже:

    Milice, volim te! Ruzo moja… 176 🙂

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама