5 razloga zašto je "Mali princ" knjiga za sva vremena

17 novembra, 2016

Postoji milion razloga zašto je „Mali princ“ Antoana de Sent-Egziperija najčitanija i najprevođenija knjiga napisana na francuskom jeziku, zašto je proglašena najboljom knjigom 20. veka, zašto je prevedena na više od 250 jezika i dijalekata, zašto se širom sveta prodaje u više od 1.000.000 primeraka godišnje, zašto je prodata u 200.000.000 primeraka dosad. Mi vam otkrivamo pet u nadi da ćete je uzeti u ruke prvi, drugi, peti ili ko zna koji put.

10 najvažnijih životnih lekcija kojima nas je naučio Mali Princ

mali princcc
ZATO ŠTO JE PRIČA ZA SVE GENERACIJE
„Mali princ“ je univerzalna, a jednostavna priča, aktuelna kada je prvi put objavljena 1943, u jeku Drugog svetskog rata, koliko i sad, kada savremena civilizacija iz dana u dan proždire najvažnije ljudske vrednosti.
Priča o detinjstvu, mašti i neizbežnosti odrastanja. O pripremanju za svet odraslih koji zbunjuje svako dete jer je tako grandiozan, važan i tako bolno dosadan.
Priča za decu u ljudima i za ljude u deci.
ZATO ŠTO JE BUKVAR ŽIVOTNIH LEKCIJA
Podsetiće vas da život ne posmatrate površno, već da zagrebete malo ispod. Da ne skrivate prava osećanja kako ne biste izgubili ono što je najvrednije. Da prvo preispitate sebe pre nego što sudite drugima. Da se ne divite sebi niti da tražite od drugih da to isto čine. Da sledite svoje instinkte i da budete otvoreni za nova iskustva. Da cenite ono što imate jer je nezamenljivo. Da ne zaboravite da uživate u svakom trenutku.
Koju god stranicu da okrenete i koji god red da pročitate, lako ćete zastati da razmislite o jednostavno sročenim istinama.
„Bio jednom jedan mali princ i živeo je na planeti koja je jedva nešto malo veća od njega samoga, a bio mu je potreban prijatelj…“ Onima koji razumeju život neće biti teško da shvate.

Životne lekcije: 20 stvari koje smo naučili od Malog princa

mali-princ5
ZATO ŠTO VRAĆA NADU U BOLJE SUTRA
Čitajući knjigu, pročitaćete najsuroviju kritiku savremenog sveta, sveta odraslih ljudi, sveta koji ne shvata jednostavnu istinu o sebi – da su rad, prijateljstvo i ljubav vrednosti bez kojih se ne može živeti. Ali ćete na kraju osetiti snažnu poruku koja vraća nadu da u moru umišljenih, pijanih, hladnih i sebičnih postoje oni koji shvataju jačinu i značaj pravih vrednosti.
ZATO ŠTO ZA OVU KNJIGU NE VAŽI IZGOVOR DA NEMATE VREMENA ZA ČITANJE
Ako uzmemo u obzir da knjiga ima stotinak stranica, da vam treba oko tridesetak sekundi da pročitate jednu, jasno vam je da vam za celu knjigu treba nešto manje od sat vremena. Pa dok čekate u nekom redu ili se vozite autobusom… knjigu u ruke.

Mali princ i 8 saveta za ispunjen život

Bojana Đurić

Izvor: zena.blic.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "5 razloga zašto je "Mali princ" knjiga za sva vremena

  1. Mali Princ kaže:

    Ja znam jednu koja nema vremena… 🙂

  2. Mali Princ kaže:

    Milice, volim te! Ruzo moja… 176 🙂

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama