50 правила за тате које имају ћерке

Аутор овог списка је један тата. И премда тешко да било ко може испратити баш све што он набраја и испоштовати сва правила са списка, и те како је важно да, с времена на време, сваки тата прочита и подсети се неких важних ствари које је, можда, заборавио.

1. Воли њену маму. Поштуј је, цени и отворено покажи да је волиш. Када твоја ћерка порасте, велике су шансе да ће удати за некога ко ће се према њој понашати онако како се ти понашаш према њеној мајци. Добро или лоше, то тако иде. Добро је боља варијанта.

tumblr_lnwzjojqK11qmxqgxo1_500
2. Увек буди ту. Квалитетног времена нема без квантитета. Дружите се без икаквог другог разлога осим да сте заједно. Буди искрено заинтересован за све што њу занима. Потребно јој је да тата буде укључен у све фазе њеног живота. Немој седети пасивно док пролазе године… и њен живот у тим годинама.

3. Она ће расти тражећи хероја. То можеш бити ти. Мораћеш јој прискакати у помоћ много пута у животу. Буди на нивоу у свакој ситуацији. Црвени плашт и плаве хеланке – може и не мора.
tumblr_lnwzsvB5cN1qmxqgxo1_500
4. Цени сваки заједнички тренутак. Данас она у пеленама пузи по кући, сутра јој додајеш кључеве од аута, и пре него што схватиш, предајеш је младожењи. Живот се дешава брзо. Уживај док можеш.

5. Сасвим је ОК да правиш планове за њену будућност. Исто тако је ОК и то да их она игнорише. Хтео си да ти ћерка буде јака личност?

6. Дозволи јој да те нашминка. Твој осећај непријатности ће избледети – њена успомена неће.

7. Она ће се свађати са својом мајком. Опрезно бирај страну.

8. Хајде, купи јој те ђинђуве.

9. Наравно да делујеш смешно док се играш жмурке са бебом. Свеједно се играј.
tumblr_lnzocnBm8w1qmxqgxo1_500
10. Уживај у чаролији купања бебе.

11. Доћи ће дан када ће тражити да јој купиш куче. Немој много да се премишљаш. Бар једном у њеном животу само реци „да“.

12. Никада није сувише рано да је учиш о вредности новца. Када буде тинејџерка, вероватно ће ти извући и последњу пару из џепа… на дан свадбе такође.

13. Велика је вероватноћа да је причљивија од тебе… много причљивија. Буди добар слушалац, не прекидај је и све ће бити у реду.

14. Купи јој пар патика чим прохода. Неће још дуго пристајати да носи обућу као татину.

15. Плеши с њом. Почни док је још мала, или чак беба. Немој чекати дан њеног венчања.
tumblr_lnzxzd0yD51qiibtoo1_500

16. Издвој време, док је мала, да се са њом играш коцкицама. Ти их поређаш – она их сруши.

17. Научи да јој кажеш не. Можда ће се наљутити данас, али једног дана обома ће бити драго што си био чврст.

18. Кажи јој да је лепа. Стално јој то понављај. Једног дана ће неки цртаћ или магазин о лепоти покушати да је убеди у супротно.

19. Научи је да промени гуму на колима. Издувана гума не треба да јој буде разлог за панику. Свеједно ће те звати телефоном уплакана, први пут када се то деси.

20. Сваког дана треба неко време да је држиш у загрљају. То ће имати утицај на њено здравље током целог живота.

21. Дозволи јој да држи волан. Увек ће се сећати дана када јој је тата дао да „вози ауто“.
tumblr_lo3kdocCgb1qmxqgxo1_500
22. Паметна је колико и било који дечак. Постарај се да то зна.

23. Када научи да дели пољубце желеће да те изљуби по целом лицу. Охрабри је у томе.

24. Правилно грицкање сунцокрета и семенки неће јој помоћи да упише факултет. Свеједно је научи.

25. Носити је на раменима је чаробно искуство. Радите то док су твоја леђа јака, а она мала.

26. Некада ће ти њено понашање бити потпуно несхватљиво. Запамти, као и њена мајка, твоја ћерка има свој начин размишљања, другачији од твог.

27. Њен шарм је увек јачи од тебе. Сети се тога сваки пут када се не понаша лепо, или тражи да јој купиш нешто што не треба.

28. Једва ће ћекати да се вратиш с посла. Немој каснити.

tumblr_lo6uzmX8H71qmxqgxo1_500
29. Ако мама крене с њом на часове пливања, потруди се да и ти уђеш у базен. Нема везе што нема других очева. То је њихов губитак.

30. Никада не пропуштај њен рођендан. За десет година се неће сећати шта си јој донео на поклон. Сећаће се да си био ту.

31. Научи је да вози ролере. Посматрај како њено самопоуздање расте.

32. Пусти је да се ваља по трави. То је добро за њену душу. Није лоше ни за твоју.

33. Одведи је у куповину купаћег костима. Не устручавај се да ставиш вето на нешто што изабере, али се потруди да одолиш потреби да јој купиш пиџаму за плажу, која прекрива цело тело.

34. Негде између трећег и шестог рођендана вероватно ће питати да се уда за тебе. Одбиј је нежно.

35. После ружног сна, вероватно ће хтети да се увуче у твој кревет. То је добра ствар.

36. Мало ствари је за малу уплакану девојчицу утешније од татине руке. Запамти то заувек.

37. Одведи је у паркић на љуљашку. Тражиће да је љуљаш јаче и брже. Њено схватање јачег и бржег није као твоје. Имај то на уму.

38. Када мало порасте, њена и твоја дефиниција јачег и бржег љуљања биће много ближе. Када дође то време, дај све од себе.

39. Држање своје мале девојчице за ноге, док јој главица виси наопако и док се она кикоће и неконтролисано вришти од задовљства је добро за бицепсе. Упозорење: она не зна шта је то замор мишића.

40. Можда ће ти тражити понија за рођендан. Уколико не живите на фарми, не купуј га. У реду је и да изнајмиш неког да проба.

41. Не претеруј са поклонима за рођендан и Нову годину. Уместо тога, организуј да радите нешто заједно. Стави јој до знања да увек може да се врати кући. Шта год да се деси.

tumblr_loaiapq6mh1qmxqgxo1_5001
43. Као лептир, једног дана ће раширити крила и одлетети. Уживај у њеним данима гусенице.

44. Напиши јој писмо руком сваке године за њен рођендан. Дај јој писма када први пут оде од куће, када постане мајка, или када будеш мислио да су јој најпотребнија.

45. Научи да јој верујеш. Постепено, како буде расла, дозволи јој све више слободе. Уздићи ће се до твојих очекивања.

46. Када се двоумиш, веруј свом срцу. Она му већ верује.

47. Способност препознавања да ли треба да се мешаш, или да се склониш с пута када је твоја тинејџерка узнемирена, коштаће те година живота. Ако успеш да научиш да разликујеш, јави како ти је пошло за руком.

48. Сладолед покрива гомилу грехова. Треба да знаш њен омиљени укус.

49. Тај дан ће брзо доћи. Ништа што можеш да урадиш неће те припремити за то. Што пре прихватиш ту чињеницу, то ће ти бити лакше.

50. Данас иде у обданиште. Сутра је већ на факултету. Немој да трепнеш.

Аутор текста је Michael Mitchell, тридесетинештогодишњи тата блогер, који свакодневно твитује о свом виђењу родитељства. Његов блог LifeToHerYears се свакодневно допуњује новим правилима за тате.

Нека од оригиналних 50 правила, која су специфична за живот у САД, или се не могу адекватно превести на српски језик, заменили смо неким од скорије написаних правила.

Извор: superdete.com