6 летњих игара водом које ће деца обожавати (из приручника „Деца уче у природи”)

6 августа, 2019

„Нове технологије нашле су своје место у нашим животима и животима наших породица. Због тога деца, посебно она која живе у градским срединама, проводе доста времена у затвореном простору и мањак боравка у природи током дечјег развоја све је присутнији феномен. Веза с природом је ослабила, а управо је она један од кључних чинилаца здравог одрастања. Деца која проводе више времена у природи здравија су, отпорнија на болести, енергичнија, сигурнија у себе и спремнија да помажу другима.” – овим речима ауторка Ружица Поповић Трбушковић почиње свој приручник за васпитаче под називом Деца уче у природи.

„Боравак у природи представља и прилику да деца науче зашто треба чувати природне ресурсе и на који начин. Брига за заштиту природне средине расте заједно с дететом и његовим упознавањем света. Зато је учење у природи и од природе тема која заслужује више простора у програмима предшколских установа и овај приручник, који је заснован на савременој теорији о дечјем развоју и учењу, бави се неким примерима позитивне праксе из ове области.”

Прелиставајући овај приручник намењен васпитачима и учитељима деце узраста од три до осам година, наишли смо на прегршт корисних идеја за рад са децом у различитим областима.

Приручник нуди:

– могуће развојне циљеве и исходе

– широке могућности за креирање ситуација учења у непосредном окружењу, у ширем окружењу и у институцијама

– садржаје у природњачком центру

– разноврсне игре и активности са природним материјалима (водом, глином, тестом, песком, каменчићима, лишћем, плодовима, комадићима дрвета и гранчицама)

– описане животне циклусе биљака

– прилике да деца сазнају о стаништима у природи

– примере који подстичу увиђање узрочно-последичних веза и међузависности која постоји у материјалном свету (жива – нежива природа)

– подстицај за откривање важности здраве хране

– игре и активности рециклаже,

– предлоге за тему волимо и чувамо природу,

– традиционалне игре и активности

С обзиром на то да је лето период када деца могу и желе да уче играјући се водом, доносимо неколико предлога активности из приручника управо на ту тему.

Download (PDF, 106KB)

Осим васпитача и учитеља, приручник могу користити и родитељи који желе активно да раде са својом децом. Можете га поручити путем линка: kreativnicentar.rs/knjiga.php?code=D158

Остала издања намењена предшколцима погледајте у предшколском каталогу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама