Naučni ekperiment – napravite dugu na parčetu papira

1 jula, 2016

Duge su jedan od najlepših prirodnih fenomena. One nastaju na nebu kada se pomešaju sunce i kiša. Svetlost se reflektuje od kapi kiše u vazduhu, stvarajući tako od svetlosti (za koju svi mi mislomo da je „bela”) divnu kombinaciju boja. U ovom naučnom ekperimentu deca će naučiti da naprave sama svoju dugu – na parčetu crnog papira.
duga na papiru
Potreban materijal:
Činija s vodom
Bezbojni lak za nokte.
Komadi crnog papira
Uputstvo:

  • Dodajte kap ili dve bezbojnog laka za nokte u činiju s vodom i sačekajte samo sekund ili dva da se razlije po površini.
  • Brzo uronite papir u vodu. Izvadite i stavite na papirni ubrus da se osuši.
  • Kad se osuši (to traje par minuta) naginjite papir u raznih pravcima, okrenut ka svetlosti, kako biste videli dugu koja se na njemu ocrava.
    Napomena: Lak za nokte se na površini vode jako brzo suši, tako da nemojte mnogo čekati sa uranjanjem papira nakon što dodate lak u vodu. Najviše 10 sekundi. 

papir cinija

Kako se na papiru uopšte stvori duga?

Kada papir uronite u vodu, njega obavije tanak sloj laka za nokte. Svetlo se reflektuje o lak, kreirajući tako „dugu”. To je praktično isti princip po kojem se i prava duga stvara na nebu.
Pokušajte da na papiru nađete sve ove boje: crbenu, narandžastu, žutu, zelenu, plavu, indigo i ljubičastu. „Bela” svetlost sastoji se od svih ovih boja.
Izvor: sciencekiddo.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama