6 начина да натерате дете да поспреми играчке, а да не морате да га кажњавате

20 маја, 2019

Све може да се постигне на леп и миран начин, верујте

Колико пута сте се нашли у ситуацији да не можете да видите под од дечјих играчака, а ваше дете просто не жели да их поспреми ни после стотину молби и претњи да више никада неће добити нову? Ових 6 начина ће сигурно подстаћи своје дете да покупи играчке и да их стави на место.

Постоје разне радионице где су родитељи позвани како би видели своју децу како поспремају и чисте. Много родитеља доживи шок када види да како њихово трогодишње или четворогодишње дете поспрема играчке кад заврши с играњем и то без молби и свађања!

Све је то захваљујући техникама које стручњаци примењују. Дакле, могуће је да подстакнете своје дете да распреми играчке, а ових шест метода би требало да имате увек у оптицају.

Створите место за све

Иако се чини да би деци било лакше да поспреме своје играчке ако их само побацају у једну велику кутију, то обично није случај. Мала деца имају снажан осећај за ред и воле да ствари буду управо на свом месту. Због тога, многа деца осећају неизмерно задовољство када нешто врате тачно где је и било. Вероватније је да ће да распреме своје играчке ако свака од њих има одређено место којем припада.

Да бисте ово покушали, можда ћете морати да склоните неке играчке. Дакел, потребно је да неко време проведете посматрајући своје дете како би видели чиме се највише игра. Ако постоји нешто што дете није додирнуло ни погледало недељу дана, управо то склоните у ормар или поклоните некоме уколико је прерасло ту играчку. Затим вам преостале да играчке сложите на полицу тако да свака има јасно прецизирано место. Припазите да полица није претрпана. Ваше дете може да вас изненади тако што ће само почети да распрема играчке када тачно зна где им је место.

Пример од раног доба

С бебама и малим клинцима је најбољи начин да их подстакнете да распреме своје играчке је да им дате модел. Немојте поспремање да оставите за време када клинци оду да спавају, већ направите то као процес који заједно завршавате. Беба ће да вас посматри, а вашее старије дете ће да вам се придружи. Вероватније је да ће вам помоћи ако то изгледа као “природан” задатак који треба да се испуни него ако стало захтевате да то ради и онда то постаје борба за моћ. Никад није касно за давање модела за распремнање. Само охрабрите своје дете да буде активни учесник.

Поставите очекивања

Одлучите шта очекујете од свог детета када је сређивање и поспремања у питању и оформите ситуацију да то буде експлицитно. Одаберите неколико правила која су вам важна, подијели их са својом дјецом и често их подсјећај док не усвоје нова очекивања.

Нека буде забавно

Питајте дете – Колико црвених коцки можете да пронађете и да их ставите у кутију?, Могу ли све играчке да стану у кутију?.

Понекад је доиста тешко скупити енергију за чишћење и поспремање, а поготово све претворити у игру, али покушајте. Брзо може најгори део дана да се претвори у један од најбољих.

Поставите циљеве као мотивационе

Уместо: “Нема ручка док се играчке не поспреме!”, покушајте да кажете: “Кад поспремиш играчке онда ћемо заједно да ручамо.”

Често наглашавање оног што долази следеће је велики подстицај за децу да своје замисли одбаце. Помаже им у менталном преласку на оно што следи и даје им нешто ново чему се радују.

Сачекајте крај играња

Нико не воли да га прекидају када нешто ради, а деца нису изузетак. Иако то није увек могуће, покушајте да причекате док дете не направи природну паузу у ономе што ради како бисте га замолили да поспреме. Нека заврши тај цртеж. Нека стави последњих неколико коцки на његову кулу. Нека заврши прављење пите од блата. Можете да тражите од детета да поспреми кад сте спремни за ручак или кад је време за спавање, али покушајте да се прво запитате, може ли то да сачека пет минута. Ствар је у томе да је једноставније и учинковитије пустити их да заврше оно што раде, него их прекинути и тражити да распремају. Ако сте у стисци с временом, будите спремни да му помогнете око поспремања.

Без обзира на узраст свог детета, можете да поставите јасна очекивања. Можда ће вам бити потребно мало праксе и мало стрпљења, али брзо ће се дете “укрцати у тај брод” ако будете доследни.

Извор: Telegraf.rs / miss7mama.24sata.hr

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама