6 tehnika upravljanja razredom koje će pomoći da zavedete red

26 juna, 2019

Za upravljanje razredom, kao za upravljanje bilo kojim timom, potrebne su veštine, iskustvo, strpljenje, znanje. Ali dobra stvar je da se sve može naučiti. Čitanjem o upravljanju razredom, posmatranjem i razgovorom sa iskusnijim kolegama koji to dobro rade možete unaprediti svoje sposobnosti. Donosimo sedam stvari koje treba da razmotrite da biste unapredili svoju veštinu upravljanja:

1. Gradite veze

Ovo je najvažnije. Kada učenik veruje nastavniku, uložiće više truda da poštuje uspostavljena pravila. Onda kada nastavnik pokaže volju da upozna svako dete i potrudi se da otkrije njegove specifičnosti i samo podučavanje će ići lakše. Zapravo bi svaki razred trebalo da funkcioniše kao porodica. Ako grešite imena dece, često ste sarkastični, činite da se deca osećaju glupo kad postave neko pitanje ili daju pogrešan odgovor na vaše, onda prvo morate da menjate sebe.

2. Pozovite roditelje i kad imate da kažete nešto lepo

Druga važna tehnika upravljanja razredom je pozitivan „fidbek”. Lako se upadne u zamku pozivanja roditelja samo kad nešto nije kako treba. Premda su ovi pozivi, naravno, neophodni, ništa manje nije važno ni pozvati roditelja da mu kažete da je njegovo dete danas uradilo neku sjajnu stvar. Svaki roditelj voli da čuje pozitivne stvari o svom detetu, a nastavniku se ovo u ogromnom procentu vraća kroz još bolje ponašanje đaka. Obavite jedan pozitivan poziv dnevno. To će vam oduzeti nekoliko minuta svakog dana, a videćete koliko će značiti. Pa makar to bilo da ispričate neki duhovit komentar ili sasvim mali gest koji je nečije dete napravilo. Ne biste verovali koliko to može da popravi dan i roditelju i učeniku.

Ne ustručavajte se da otvoreno pokažete da su kod vas rad i trud uvek na ceni. Postavite jasne ciljeve svakog dana, a jednom nedeljno istaknite nekog učenika ili tim da ispriča svoju priču o tome šta ga motiviše na rad. Vrlo su vredne lekcije koje deca uče slušajući od svojih vršnjaka o tome zašto su motivisani da uče i rade. Deca koja znaju da će biti primećen njihov trud, a ne samo njihove ocene, biće više fokusirana i bolje motivisana.

4. Održavajte autoritet tokom cele godine

Svi se na početku godine krenu sa puno elana i volje da uspostave red i disciplinu u učionici. Ali kako školska godina promiče, tako i elan opada. Kada kažete deci da prestanu da pričaju i vrate se radu, ako ne istrajete u svom zahtevu, time im govorite da ono što od njih tražite zapravo i nije mnogo važno. I onda kad odu predaleko, vi počnete da vičete i čak možda kažete nešto zbog čega će vam kasnije biti krivo. Nema potrebe da budete grubi, bitno je da to što kažete stvarno i mislite. Zato pripremite listu pravila koja su efikasna i zaista važna za dobro funkcionisanje vašeg razreda i o tome razgovarajte sa đacima. Postavite pravila na vidno mesto i svakodnevno se podsećajte.

5. Važno je da đaci znaju šta znače pravila koja ste uspostavili

Kad ste ustanovili pravila, upoznali đake s njima, ištampali i zalepili na vidno mesto – posao ni izbliza nije gotov. Deca još ne znaju šta ta pravila znače i zašto oni moraju da ih poštuju. Na primer, vaša verzija onog čuvenog „bez priče” nije isto što i njihova. Važno je da sve bude objašnjeno i da ste sigurni da su deca razumela.

6. Budite uvek spremni za čas.

Čak i ako vam se čini da vam za pojedine časove ne treba nikakva priprema, potrudite se da je imate. Nastavnici tokom dana imaju jako mnogo stvari koje moraju da obave, poslednje što im treba je da se izgube u planiranju časa. Razvijte planove koji su u skladu sa vašim stilom rada, prilagodite se đacima i trudite se da probudite u njima radoznalost. Verujte – dobro isplaniran dan čini veliku razliku, kojim god poslom da se bavite.

Izvor: We are teachers / Zelena učionica

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama