7 igara za decu koje pomažu razvoju inteligencije

31 januara, 2015

Najbolje igračke se najčešće ne nalaze u prodavnicama. To su one igračke koje izumimo koristeći materijale koji su nam dostupni, da bismo se sa decom zabavili i da bi ih nečemu podučili. Onda kada je dete zainteresovano za materijal kojim se igra i ako mu je ta aktivnost zanimljiva, dete će spontano i učiti. Predstavljamo Vam par igara koje možete napraviti od materijala koje sigurno imate kod kuće.

1. Štipaljkama do brojeva

Potrebni su Vam papiri (ili kartoni), marker kojim ćete ispisati brojeve (slovima ili ciframa) i štipaljke. 

Isecite papir (ili karton) na na način koji želite. Mi smo ovde prikazali najjednostavniju moguću verziju ove igre. Umesto kružića možete nacrtati druge oblike. Alternativa štipaljkama su spajalice.
Dete ima zadatak da prikači svaku štipaljku na po jedan kružić. Odlična igra za vežbanje spretnosti prstiju (dok se štipaljka otvara), koordinacije ruku (papir treba pridržavati dok se štipaljka kači), sticanju pojma broja, učenje o korespondenciji (šipaljka: kružić, 1:1), a i dobra je priprema za polazak u školu (uče se polako „slike“ cifara)
Igra može postati složenija ako uvedete i različite boje. Tada dete treba da prepozna boju kružića, pronađe štipaljku ili spajalicu iste boje i upari je sa kružićem.

2. Vez bez igle

Potreban Vam je karton ili deblji papir, ekser ili iglica za bušenje papira i konac ili vunica različite debljine i boja.
Iscrtajte različite oblike na kartonu ili papiru. Krenite najpre od jednostavnijih, da bi se dete uvežbalo, a onda usložnjavajte sliku. Iglom ili ekserom probušite rupice kroz koje može proći konac koji ste izabrali. Pokažite detetu svojim primerom kako da provlači konac a onda mu prepustite da ono samo to radi.
Ova igra je odlična za vežbanje pažnje, praćenje redosleda, vežbanje spretnosti prstiju i vizuomotorne koordinacije.
Da igra bude složenija, možete detetu dati jednu gotovu shemu i onda ga pitati da istu napravi i on. Tako vežba i preusmeravanje pažnje sa trenutne aktivnosti (kada veze) na posmatranje sheme i vežba pamćenje te iste sheme koju potom on prati vražajući se na svoj „vez“.

3. Pecamo kuglice

Potrebne su čaše (flaše ili teglice), kuglice (kojeg god materijala) i pinceta.
Ideja je da jednom rukom, koristeći pincetu, dete „upeca“ sve kuglice iz posude u kojoj se nalaze. Dopustite detetu da samo izabere ruku kojom će to raditi. Ne forsirajte desnu ruku.
Ova igra odlična je za finu motoriku i za pažnju, a deci je uvek zabavna.
Igru možete učiniti složenijom ako dodate specifična uputstva; na primer: „Sve crvene kuglice stavi u crvenu čašu, sve plave u plavu...“

4. Hajde da se trkamo!

Potrebno vam je desetak papira, lepljiva traka da biste ih spojili, markeri različitih boja i automobili.
Spojite papire tako da dobijete dovoljnu dužinu. Papiri su Vam potrebni da na njima iscrtate put kojima će deca „voziti“. Potrudite se da iscrtate različite puteve sa različitim krivinama da bi deci bilo zanimljivije. Odlična igra za vizuomotornu koordinaciju.
Možete je učiniti složenijom ako iscrtate puteve različite dužine koji vode do iste „destinacije“ (krivudav, cik-cak i prav put) i pitati dete da jednom izabere najduži, a drugi put najkraći. Možete se igrati sa pojmovima „širok“ i „uzan“ put, učiti dete da upoređuje puteve po različitim karakteristikama; „Kreni plavim putem„. Ukoliko Vam se dopadne ova igra, možete napraviti splet ulica, što može biti pogodno i za razvijanje veština snalaženja u prostoru. („Skreni kod semafora desno, a onda produži pravo...“)

5. Zavrzlame sa kockama

Potrebne su Vam kocke različitih boja i veličina, pipeta i čaša vode.
Igra je jednostavna. Svaki „kružić“ na kocki treba ispuniti vodom. Od uputstva zavisi koliko će igra biti složena; da li ćete dodati uputstvo u vezi sa bojama (što je dobra opcija kada dete uči boje), broj kružića na kockama (ako počinjete da učite brojeve)… Za pažnju i spretnost prstiju, preciznost, ovo je odlična igra!

Evo još jedne igre sa kockama za one koji vole da se igraju rečima; na različitim kockama napišite imenice, glagole, prideve, tako da dete može da slaže kocke i kroz njih pravi rečenice. Igru možete modifikovati; „Poveži u jedan niz sve imenice“, na primer. Ovo je dobra igra za školarce.

6. Igre sa testom

Potrebno je da mame naprave testo i ukoliko im nije teško, dodaju malo boje. Sav ostali materijal je stvar izbora: cevčice, čačkalice, modle, oklagije, itd.
Nema specifičnog uputstva za ovu igru. Samo gužvanje testa, pravljenje „loptica“, „glista“, za decu je zanimljivo a pomaže u radu na finoj motorici. Testo možete koristiti na sličan način kao plastelin, tj. praviti različite figure; možete koristiti makaze (vodite računa da to budu makaze za decu) i „krojiti“ različite oblike od testa; možete crtati čačkalicama ili, kao na slici, ubadati cevčice po unapred datom modelu (od jednostavnih oblika do slova)

7.  Lepimo oblike

Papir, lepak za papir u stiku, različiti sitni, izrezani oblici (konfete, zvezdice, srca).
Iscrtajte različite oblike i pokažite detetu kako da lepi sitnije oblike na krupniji oblik. Lako se, i ovaj zadatak, može iskomplikovati. „Sve kružiće ređaj na ivicu kruga“„Sve trouglove na trouglu“ i tako dalje. Možete uključiti različite boje, veličine i u zavisnosti od toga šta procenite kao zabavni izazov za dete, praviti novu igru.
Takođe, možete i napraviti šemu pazle (poput ove na slici) i prepustiti detetu da prepozna oblike i smesti ih na pravo mesto. Pazle možete usložnjavati (uostalom, kao i svaku igru dosad  )
Ova igra je odlična za vežbanje pažnje, fine motorike, učenje boja, oblika, veličina i mnogo što šta drugo.
Izvor: pokretzaokret.rs/deset-igara/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "7 igara za decu koje pomažu razvoju inteligencije

 1. višnja kaže:

  Recep za idealno testo (može da stoji mesec dana a da se ne ukvari i ne lepi se za nameštaj):
  *2 šoljice brašna
  *1 šoljica soli
  *2 male kašicice limuntusa
  *1 velika kašika ulja
  *2 šoljice vode
  Suve sastojke pomešati u jednoj posudi. Vodu zagrejati do ključanja. Mutiti mikserom (ja mutim rukom mutilicom) dok se ne sjedine sastojci. Prebaciti na sto i mesiti dok se ne ohladi. Ohlađenu smesu i obojiti (jestivim bojama u prahu-ekonomičnije su). testo kasnije čuvati u odvojenim posudicama po bojama.

  1. Jelena kaže:

   Super je testo, moze i da se jede! Hvala!

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama