7 jednostavnih načina da poboljšate inteligenciju vašeg deteta

19 novembra, 2016

 
Način na koje dete i vi provodite slobodno vreme može mnogo doprineti razvoju inteligencije vašeg deteta. U ovom članku možete pronaći nekoliko ideja kako da na jednostavan način osmislite igre i aktivnosti sa decom koje pozitivno utiču na razvoj deteta.
Razgovarajte sa svojim detetom o svemu i svačemu i provodite što više vremena u razgovoru. Ovo će pomoći deci da izgrade svoje jezičke veštine, i samim tim budu uspešniji u komunikaciji sa drugima. Istraživanja pokazuju da deca koja rastu u domovima gde se dosta razgovara imaju bolje rezultate na razičitim testovima veština. Evo nekoliko ideja za razgovor:
Kako je protekao dan u vrtić/školi?
Kako je bilo na treningu?
Mišljenje o filmu/crtanom filmu koji ste zajedno gledali
dete
Čitajte knjige zajedno. Dokazano je da deca kojima se čitaju knijge, posebno knjige u kojima deca mogu naučiti o svetu oko njih, pozitivno utiču na razvoj inteligencije deteta. Od dece koja se testiraju za polazak u školu se očekuje da znaju boje, oblike, godišnja doba, nazive voća i povrća, domaće životinje – a svim ovim informacijama deca su izložena kroz knjige i slikovnice koje su predviđene za decu predškolskog uzrasta. Ako vaše dete zna sve što je pokriveno u ovim knjigama, biće spremno za testiranje.
 
Testirajte pamćenje vašeg deteta. Nakon što ste pročitali detetu knjigu, pitajte ga da vam ispriča priču u svojim rečima. Još jedan način da testirate pamćenje deteta je da napravite niz koristeći kartice sa pojmovima koji su detetu poznati ili koristeći obojene perle. Sledeći korak je da pokrijete kartice ili perle, i vidite da li dete može da napravi isti niz bez gledanja. Ovakve aktivnosti pospešuju vizuelno pamćenje vašeg deteta.
Upotrebite matematičke operacije u razgovoru. “Večera će biti spremna za pet minuta.” “Da li želite ceo kolač ili pola kolača?” “Hajde da prebrojimo igračke.” “Imaš tri čokoladice. Daću ti još dve. Sada ćeš imati pet.” Možete čak upotrebiti matematiku kada se čita slikovnica. “Pogledaj hobotnicu kako je smešna. Koliko nogu ima?”
Dajte svom detetu kockice ili slagalice da se igra. Ovakve igre za decu će uticati na razvoj snalaženja u prostoru. Takođe možete raditi zadatke koje karakteriše skrivena slika u drugim slikama, povezivanje slika ili situacije kada je potrebno nastaviti niz na osnovu šablona koje dete treba da uoči.
Neka vaše dete rešava probleme. Osmislite situacije i tražite od deteta da nađe rešenje za tu situaciju. Nije potrebno da svaki problem bude neki zadatak iz matematike, već koristite primere sa kojima se dete može suočiti svakog dana. “Kada ne možeš da se obučeš na vreme za polazak u školu, da li postoji način da se spremiš brže.” Podržite dete u donošenju odluka. Deca kojoj je dozvoljeno da misle svojom glavom i na taj način razvijaju jake kognitivne sposobnosti.
Uključite se u razne projekte sa decom. Omogućite vašem detetu da pravi razne predmete, posebno primpremite aktivnosti za kišne dane kada će dete provesti dosta vremena u kući. Papri u boji, bojice, makaze, lepak, flomasteri, karton, četkice, plastelin, konac – rad sa ovim materijalima jača motoričke sposobnosti, koje su jednostavno sposobnost vašeg deteta da kontroliše svoje ruke i prste.
Najbitnije od svega je da sve ove aktivnosti predstavite deci kao igru. Svaki od ovih načina vam pomaže da poboljšate inteligenciju vašeg deteta, ali je jako važno da je deci zabavno, jer dok god im je zababno oni će rado prihvatiti neke od ovih aktivnosti koje su od velikog zanačaja za njihov razvoj.
 
Izvor: Aktivnostizadecu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama