7 забавних начина да то саопштите детету да ће добити брата или сестру

Питате се како да учините вашег малишана узбуђеним и веселим због тога што постаје старији брат или сестра? Прочитајте ове забавне идеје које ће вам у томе помоћи…

Вест када сазнате да чекате другу бебу је нешто најлепше што можете сазнати, међутим она подразмева велико прилагођавање за целу породицу, а посебно када је будуће старије дете беба која је тек проходала и која тешко може да разуме шта значи бити брати или сестра. Чињеница да у мамином стомаку расте нови човек је прилично озбиљна ствар да би сте тиме замарали своју главицу, нарочито ако сте беба.


Уколико вам је потребна помоћ да свом малишану саопштите важне вести, доносимо вам неколико забавних начина да то урадите (и наравно, честитамо вам на новом члану породице):

1. Испричајте детету причу
Дајте вашем детету књигу у којој пише о томе како је то бити старији брат или сестра. То је била моја прва тактика са сином. Можете седети и читати је заједно, а затим можете да дискутујете о томе како је то када се роди нова беба. Можете је читати и више пута, док не почне да схвата.

Едриен Кардинал, мајка двоје деце из Монтреала, представила је својој ћерки трудноћу кроз велику сестринску књигу. Годину дана касније, Едриен каже да узбуђење њене ћерке не јењава: „Џулијета и даље тражи да јој читам књигу!“

2. Направите журку на којој ћете објавити ову лепу вест

Направите малу журку. Заправо, тако малу да укључује само вас, вашег партнера и ваше дете. Декоришите кућу као да је у питању рођенданска журка и направите торту. Уколико детету то саопштавате на тако свечан начин, шаљете му поруку да се ради о лепим вестима. При томе, ниједно дете неће бити против нечег што ће му обезбедити парче торте, зар не?

3. Укључите у објаву и вашу сопствену браћу и сестре

Ваше дете можда има омиљену тетку или ујака, али вероватно не разуме да је тај омиљени рођак у ствари мамин или татин брат или сестра. Позовите ту особу и заједно са њом објавите лепе вести. Након тога можете детету објаснити родбинску везу коју имате с том особом и напомените детету да ће ускоро и оно имати такву посебну везу са неким. Можда ће дете почети асоцијативно да везује своју будућу сестру или брата са лепим емоцијама које има према својој тетки или ујаку.

4. Именујте дете за свог помоћника у објављивању лепе вести

Седите са својим дететом и реците му да имате посебан посао њега/њу: Стиже нова беба и вама је потребан посебан помагач који ће то да објави. (Током овог времена које прведете насамо, такође можете одговорити на било које дететово питање.) Затим, када се следећи пут будете видели са својим пријатељима или прородицом, нека ваше дете објави лепу вест свима. Одушевљена реакција на објаву учиниће да се ваше дете осећа лепо, и да мисли да је управо све у просторији учинило срећним.

5. Покажите им албум са сликама када су они били бебе

Отворите албум или споменар вашег детета и прелистајте га заједно. Одвојте време да објасните како је то изгледало када је она била мала беба. Причајте о свим битним тренуцима, као када сте је учили да седне, да пузи и хода. То ће бити начин да објасните вашем детету да нова беба долази и да неће моћи одмах да се игра него ће расти и учити баш као што је и он/она. Причање о успоменама може бити веома узбудљиво за дете и може му помоћи да лакше прими нове вести. Мајка двоје деце, Елен Брајт из Шарлоте, (Северна Каролина), показала је својој тек проходалој ћерки Ејшлин њен бејби фото албум када је објавила да јој стиже нова сестра. Сада када је беба Едисон овде, Ејшлин и даље воли да гледа свој фото албум. Елен каже: „Кладим се да га гледа по три пута недељно!“

6. Погледајте едукативну емисију или филм

Деца су врло визуелна бића, тако да гледање дечијег филма или телевизијске емисије у којој се прича о доласку новог члана продице може им помоћи да прихвате ту информацију. Питајте ваше дете на крају шта мисли о епизоди и одговорите на свако питање које вам постави. Затим искористите ликове из емислије да објасните своју трудноћу. Реците вашем детету да ће ускоро добити малог брата или сестру, баш као лик из филма или ТВ емисије. То ће им помоћи да ту информацију повежу са стварношћу.

7. Направите списак обавеза и одговорности

Деца воле да осећају корисно. Персонализујте листу обавеза њиховим именом и насловите је речима – велики брат/сестра, трудећи се је украсите на начин који се њима свиђа. Направите листу одговорности као што је на пример мењање бебине пелене, стављање или вађење веша из веш машине итд. Ово може бити и иницијална објава вашем детету, чак и касније. „Дала сам мом детету једну листу обавеза шест месеци након што се родила ћерка, зато што је почело да му смета што она добија више пажње. Листа обавеза учинила је да се осећа много важнијим и свидело му се да помаже“, истиче мама Емили.

Како ваша трудноћа напредује, наставите да уклучујете ваше дете како би остало узбуђено због предстојећег доласка његовог брата или сестре:

– Замолите ваше дете да вам помогне да средите бебину нову собу, пре него што дође, тако што ћете је украсити. Након што сте унели креветац, нека ваше дете сортира рамове, или било које декоративне предмете које желите у бебиној соби.

– Поведите своје дете у куповину гардеробе за бебу. Реците детету да морате да купите неку гардеробу за брата/сестру у вашем стомаку и поведите га да купује са вама. Пустите их да одаберу гардеробу у којој ће упознати бебу први пут или пронађите сличне одевне предмете за дете и бебу које ће носити заједно.

Извор:  yumama