Правило три поклона: Све више родитеља следи овај нови тренд

Прави је ужитак гледати лица малишана кад испод јелке угледају поклоне које је донео Деда Мраз, односно мама, тата, баке, деде, тетке, ујаци, стричеви, кумови и пријатељи.

Узбуђење и радост трају док се поклони одмотавају, док се открива што се налази испод шареног папира, док се играчке и остале дечије стварчице прегледају и с осмехом стишћу у крилу, али већ после неколико минута та фасцинација новим стварима понекад се стишава, а следећег дана деца већ траже нова изненађења.
Стога не чуди да се многи родитељи питају да ли је вредно “бацати” сав тај новац за 15 минута радости и оно важније – какве се деци тиме поруке преносе и хоће ли фокусирани само на поклоне уопште схватити бит и важност празника?
Из тог разлога појавио се нови тренд назива “правило три поклона” према којем родитељи празнично даривање ђеце, како и сам назив каже, своде на највише три поклона. Идеја се базира на библијској причи према којој је и мали Исус, приликом рођења, примио три поклона од три краља или мудраца. Но маме је заправо користе и као методу смањивања празничног стреса и јурцања по продавницама, штедње и одгоја деце да буду промишљенија и умеренија око захтева који ће се наћи на попису њихових жеља.
Наиме, деца морају да сузе листу жељених поклона на три која би им највише значила, а сваки мора спадати у једно од следећих категорија:
1. Нешто што желе (обично су то играчке или слаткиши)
2. Нешто што требају (одећа, ципеле и сл.)
3. Нешто за читање (сликовница, стрип, роман, енциклопедија и сл.)
Kада деца изаберу по један поклон из сваке категорије, родитељи се могу договорити с бакама и дедама и онима који желе да дарују децу, да сватко купи по једну жељену ствар. На тај начин деца добијају све што су желела, али тек након што су добро промислила и схватила какву вредност тај поклон за њих има.
Поента је учинити празнике смисленијима, а поклоне кориснијима. Родитеље ионако већ боли глава од гомилања играчака које често заврше у кутији или на полици, а да се с њима уопште није играло.
Једна мама на свом блогу наводи да се одлучила на правило три поклона како би децу научила захвалности, односно одучила их од похлепности. Некада би само механички отварали поклоне и грабили следећи, а да претходни нису уопште ни погледали. Сада знају што ће добити и то одузима нешто од чаролије изненађења, али с пуно већом пажњом и захвалношћу се односе према стварима које су добили испод јелке.
Осим тога, нагласак се лагано пребацује са ствари, играчака и слаткиша на оно што је важније – провођење времена с члановима породице у угодној и топлој атмосфери дома уз мирис колача и свећа те светлуцање лампица и украса.
Јелена Kовачић
Извор: klinfo.rtl.hr