8 игара које побољшавају дечју пажњу

18 маја, 2015

 
Труд који треба уложити у побољшање мотивације за рад код деце не мора бити превелик, а сам процес мукотрпан ни сложен. У ствари, могуће је помоћи деци да кроз игру и забаву развију способност лакше концентрације, бољег фокуса и задржавања пажње.
rubikИгре којима се може подстаћи дечја пажња су разноврсне, али неке су се ипак показале делотворнијим од других. Издвајамо неколико које бисте могли да испробате са својом децом:
Рубикова коцка – игра која јесте сложена, али управо је сложеност та која узрокује њену ефективност. Ако подстакнете дете да се позабави овом игром, коцка-слагалица ће повољно утицати и на визуелну меморију.
Могуће је изоштрити и додатно развити ову врсту меморије, као и пажњу уз помоћ одређених игара картама, где је задатак детета да пронађе две исте. Исти учинак ће имати и домине, а дете ће такође научити да користи систем елиминације.
Слагалице сваке врсте су такође игре које треба давати деци, јер уклапање различитих делова и формирање сложене слике изискује труда и усредсређености. Када треба одржати пажњу код деце, потребно је укључити активности из различитих сфера. Тако можете детету дати папир или показати на рачунару две наизглед идентичне слике. Задатак који дете треба да испуни је да уочи разлике. Овако се поспешује концентрација, али и воља да се уложи време и стекне доследност приликом испуњавања задатка. Ово је метода која се препоручује за малишане старије од четири године. Такође, у овоме ће помоћи и задаци који подразумевају довршавање цртежа. У том случају је неопходно да дете има способност да конструише готову слику у глави.
Метода која ће имати позитиван учинак када се ради о изоштравању визуелне способности и концентрације је и “избаци уљеза“. Наиме, пред дететом је слика с предметима који су међусобно повезани, а поред њих постоји и један или више предмета који одударају. На детету је да уочи који предмет се не уклапа у постојеће релације. У визуелном сналажењу и јачању меморије и концентрације може помоћи и лавиринт. Играјући се у лавиринту, деца развијају и фину моторику, осећај за оријентацију у простору, опажање и визуелно памћење.
Извор: Еducapeques
Приредила: Татјана Зотовић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама