8 ствари које би васпитач вашег детета желео да вам каже

Родитељство је, само по себи, довољно тежак посао и без оптерећења тиме шта други људи мисле начину на који васпитавате своју децу. Васпитачи су на вашој страни у тој причи и увек желе да помогну – да решите дилеме и да се боље осећате. Сви ми који смо одлучили да радимо с децом смо (уз ретке изузетке) позитивни и желимо да вам помогнемо да будете што бољи родитељ.

vaspitacica
Видели смо много родитеља који пролазе кроз сличне проблеме, недоумице, тешке тренутке. Ко зна, можда смо научили нешто из њиховог искуства, па можемо да помогнемо?

Ово је списак ствари које се ја трудим да, директно или индиректно, кажем сваком родитељу који доводи дете у вртић први пут.

1. Ви нисте лош родитељ

Родитељство је тежак посао. То је чињеница. Молим вас, немојте се обесхрабривати. Добро вам иде!

Свако дете је посебно и никад, баш никад не можете знати шта вас чека. Само немојте очекивати од детета да се понаша онако како бисте се ви понашали. Сви смо ми другачији, имамо јединствене личности, интересовања, способности.

То ипак није најтежа ствар у родитељству. Проблем је што се ствари непрестано мењају! Таман помислите, добро је, прошли су грчеви, кад крену зуби, прођу зуби, ето првог ударања, па навикавање на вртић и тако у бесконачност. Кад одгајате дете, заборавите на мирну воду. Тешко је, али невероватно лепо, чак и ако вам се у тренутку можда не чини тако.

Након свега, не бисмо ми умели да ценимо оне дивне тренутке, да нема и оних лоших, зар не?

Родитељсство је тешко (не знам да ли сам ово већ рекла?). Али нема исправног и погрешног пута. Постоји само огроман труд који улажете да будете добри родитељи свом детету. А тешки тренуци ће проћи.

2. Преживећете адаптацију на вртић

Полазак у вртић је стресан – не зна се да ли више за дете или за родитеља. Често је то први пут кад се мајка раздваја од детета на више од пар сати. То изазива бурне реакције, емоције које је тешко савладати, нарочито ако се подудара са повратком на посао.

Најбоље што у том тренутку можете да урадите је да се фокусирате на позитивне ствари и покушате да сакријете своје негативне емоције од детета.

3. Немојте осуђивати ни поредити дете с другом децом.

Баш као ви, и ваше дете има своје снаге и слабости. Ни ви не волите кад вас пореде с другим људима, па немојте то радити ни свом детету.
Деца су невероватно добра у запажању и час посла ће приметити ако сте разочарани њиховим постигнућима.

Како деца буду расла и учила, тако ћете ви уочавати да је свако ваше дете личност за себе, са различитим карактером, интересовањима, темпераментом. Те различитости морате сачекати раширених руку и подстаћи их.

4. Ви сте свом детету најважнији узор

Вашем детету сте ви први и најважнији васпитач и учитељ. То што је ваше дете кренуло у вртић ни на који начин не умањује значај ваше улоге у његовом васпитању. Напротив.

Ваше дете имаће много васпитача, учитеља и наставника, али ћете ви увек бити први и најважнији. Од вас ће „покупити” највећи број својих навика, речник, понашање, став. Чак и кад су сасвим мали, они упијају!

Покажите им да сте и ви особа која учи цео живот, жељна знања, упорна и вредна. И ваше дете има веома мале шансе да не постане управо такво.

5. Ви познајете своје дете боље него ико

Зато сте нам драгоцени. И важно је да све то знање поделите с нама. Желимо да из вашег детета извучемо максимум и желимо да с вама радимо као тим.

6. Ваше дете је другачије у школи него код куће

Деца се другачије понашају када су у групи с другом децом. Немојте мислити да то што ваше дете не испољава одређено понашање код куће, да неће то радити у вртићу.

Вртић је могућност за дете да истражи нове ствари и буде изложено новим животним искуствима. Наравно да ми пазимо на ваше дете, али му уједно дозвољавамо да искуси изазове и одрасте.

7. Ваше интересовање, смернице и конструктивне критике су веома добродошле

Молимо вас, дајте нам смернице за рад са вашим дететом, слободно. Ако има нешто важно што треба да знамо а тиче се вашег детета – кажите нам. Желимо да знамо шта мислите и шта осећате и шта ваше дете мисли и осећа.

На овом путу званом живот смо сви заједно и желимо да урадимо оно најбоље за ваше дете.

8. Ми смо такође људи, ми такође грешимо.

Родитељство је тежак посао, али и посао васпитача је подједнако тежак. Молим вас, помозите нам да помогнемо вашем детету. Разговарајте с нама и подржите нас.

Ми смо људи и грешимо. Али, молим вас, немојте о нама ружно говорити осталим родитељима – дођите и кажите нама, разговарајте с НАМА.

Ми уносимо срце и животе у овај посао, са више сати, суза и непроспаваних ноћи него што можете и да замислите. То је за нас много више него посао. Нисмо сигурно постали васпитачи због високих плата у овом послу.

Постали смо васпитачи јер волимо децу, сву децу, укључујући и ваше.

Извор: www.TicTacTeach.com