8 заборављених манира којима сваки родитељ треба да научи дете

Многима се чини да су деца данас другачије васпитана и да су неки манири којима су учене претходне генерације просто искорењени и новим генерацијама родитељи немају бог зна шта да пренесу. Ово су заборављении манири којима сваки родитељ треба да научи дете, преноси Телеграф.

Како пролазе године, чини нам се да све мање манира и норми понашања које смо имали остаје млађим генерацијама у наслеђе. Ово су само некиод заборављених манира којима родитељи одавно не уче своју децу.

Једите затворених уста

Неки од нас већ имају пред очима баку која виче на нас да се пуних уста не прича. Детету је можда природно да жваће отворених уста, али зато су родитељи ти који треба да га науче да то није лепо и исправлајју такво понашање.

Никад “извини”

Постоји много ситуација у којима можете да се нађете и да урадите нешто што није у реду. Уколико налетите на некога у пролазу и случајно га згазите или ударите обавезно се извините.

Отварање врата

Важно је не само научити децу да некоме отворе врата, већ и да се окрену и погледају да ли иде неко иза њих и да ли требају некоме да придрже врата.

Не причати пуних уста

Ово иде раме уз раме са жвакањем пуних уста. Прво сажваћите и прогутајте храну па тек онда разговарајте. Иначе ће вас многи сматрати некултурним.

Држите салвету у вашем крилу

Послушајте ваше родитеље и држите салвету у крилу где ће вам бити на дохват руке кад вам затреба да обришете уста или руке.

Лактови на столу

Лактовима, телефону, играчкама – никако није место на столу!

Извините се ако устајете са стола

У питању су манири који важе за столом док траје обедовање. Извините се уколико устајете са стола када завршите оброк, а остали још увек једу.

Реците “молим вас” и “хвала”

Један од манира који најчешће заборављамо је да кажемо “молим вас” када желимо нешто и “хвала” када то добијемо. Научите децу да “молим вас” и “хвала” никада није доста.