9 načina kako detetu reći “ne”

21 maja, 2017

Veoma je teško disciplinovati dete. Ponekad može biti i srceparajuće. Roditelj želi da vidi osmeh na licu svog deteta, a ne mrštenje, suze i strašne izlive besa. Reći detetu “ne” na pogrešan način može prouzrokovati trajnu štetu, ali ako to uradite na ispravan način možete učiniti da dete bude srećno, a sebi priuštiti dugotrajno olakšanje. Ovde možete pročitati devet efektivnih načina kako reći detetu “ne”.

1. Jednom je dovoljno
Morate biti čvrsti kada odlučite da kažete “ne”, tako da nemate potrebe da ponavljate. Koristite ozbiljan izraz lica i recite detetu zašto ne može biti onako kako ono to želi. Ako prvo “ne” ne uspe, nemojte da tražite drugi način, tj. način gde ćete reći “da”. Popuštanje je najveća greška. Ako vaše dete nauči da vas uznemiravanjem može naterati da kažete “da”, manipulisaće sa vama konstantno.
 
2. Objasniti
Nije dovoljno samo reći “ne”. Deca ponekad ne razumeju i najverovatnije će ponavljati negativno ponašanje dok mu ne ponudite objašnjenje. Najefektivniji način da kažete “ne” je da ponudite detetu valjan razlog koji ono može da razume.
 
3. “Da” može značiti “ne”
Deca ponekad mogu čuti previše puta “ne”, a to može uticati na njihov razvoj govora, kao I da izazove ogorčenje. Sasvim je moguće reći detetu “da”, a da pri tome mislite “ne”. Npr. ako dete želi kolač, možete reći: Da možeš da dobiješ kolač, nakon večere. Ako dete želi igračku kada ste u prodavnici, možete reći: Da, ako je to ono što želiš za rođendan ili neki drugi praznik kada treba da dobiješ poklon. Na ovaj način dete dobija priliku da dobije ono što želi u određeno vreme i uči se kompromisu.
 
4. Nemojte vikati
Vikanje na decu može da bude jednako loše kao i udaranje dece, a pored toga može izazvati poremećaje u ponašanju i probleme sa emocionalnim razvojem. Posledice vikanja na decu su puno veće od moguće koristi koju imate jer ste ućutkali dete. Roditelji trebaju biti svesni da konstantno viknje na dete može da izazove depresiju i loše samopouzdanje. Važno je naučiti da komunicirate na miran i prijateljski način.
 
5. Poštujte njihovu privatnost
Nemojte da sramotite dete pred drugim osobama. Pokušajte privući njihovu pažnju, idite na neko privatno mesto i jasno recite vaše razloge zbog kojih ste rekli “ne”. Velika je mogućnost da će vas dete odbiti, ako ga osramotite u javnosti i ako mu se drugari počnu ismejavati zbog toga. Zapamtite, ako vi osramotite dete u javnosti, ono će naučiti da vama uradi istu stvar.
 
6. Recite “ne” sa ponuđenom alternativom
Kada detetu dajete neku drugu alternativu ono što može da shvati je da baš i ne odbijate njihov zahtev u potpunosti. Npr. Ne, drago moje sunce, ne možeš da dobiješ slatkiše, ali možeš dobiti jabuku umesto toga”. Kada ponudite drugu alternativu time sebi dajete mogućnost da objasnite detetu zdravstvenu prednost jabuke nad slatkišima.
 
 
7. Nemojte davati lažne nade
Roditelji često kažu:”Ne sada drago moje.” Ako ne sada, kada? Ako ne ispunite data obećanja, vaše dete može početi da gubi poverenje u vas. Dajte detetu konkretan period vremena kada može očekivati da njegova želja bude ispunjena. Npr. : “Ne sada. Kupićemo to kada bude neki praznik ili rođendan”.
 
 
8. Dozvolite detetu da izabere
Kada dete ima pravo da odabere, time ono stiče utisak da i njegovo mišljenje ima vrednost. Neće osećati da ga ignorišete. Ako dete jede pahuljice za doručak, dozvolite mu da izabere svoje omiljene.
 
 
9. Nikada ne govorite suprotno od drugog roditelja
Često se dešava da jedan roditelj kaže “ne” i sledeće što vidite je kako dete ide do drugog roditelja koji kaže “da”. Ovo može da uzazove konflikte među roditeljima i stvoriti naviku manipulisanja kod vašeg deteta. Vi i vaš supružnik morate da komunicirate i donosite odluke zajedno.
 
Pripremila Slađana Pantović
 
Izvor: predskolska.ba

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama