9 начина како детету рећи “не”

мај 21, 2017

Веома је тешко дисциплиновати дете. Понекад може бити и срцепарајуће. Родитељ жели да види осмех на лицу свог детета, а не мрштење, сузе и страшне изливе беса. Рећи детету “не” на погрешан начин може проузроковати трајну штету, али ако то урадите на исправан начин можете учинити да дете буде срећно, а себи приуштити дуготрајно олакшање. Овде можете прочитати девет ефективних начина како рећи детету “не”.

1. Једном је довољно
Морате бити чврсти када одлучите да кажете “не”, тако да немате потребе да понављате. Kористите озбиљан израз лица и реците детету зашто не може бити онако како оно то жели. Ако прво “не” не успе, немојте да тражите други начин, тј. начин где ћете рећи “да”. Попуштање је највећа грешка. Ако ваше дете научи да вас узнемиравањем може натерати да кажете “да”, манипулисаће са вама константно.
 
2. Објаснити
Није довољно само рећи “не”. Деца понекад не разумеју и највероватније ће понављати негативно понашање док му не понудите објашњење. Најефективнији начин да кажете “не” је да понудите детету ваљан разлог који оно може да разуме.
 
3. “Да” може значити “не”
Деца понекад могу чути превише пута “не”, а то може утицати на њихов развој говора, као И да изазове огорчење. Сасвим је могуће рећи детету “да”, а да при томе мислите “не”. Нпр. ако дете жели колач, можете рећи: Да можеш да добијеш колач, након вечере. Ако дете жели играчку када сте у продавници, можете рећи: Да, ако је то оно што желиш за рођендан или неки други празник када треба да добијеш поклон. На овај начин дете добија прилику да добије оно што жели у одређено време и учи се компромису.
 
4. Немојте викати
Викање на децу може да буде једнако лоше као и ударање деце, а поред тога може изазвати поремећаје у понашању и проблеме са емоционалним развојем. Последице викања на децу су пуно веће од могуће користи коју имате јер сте ућуткали дете. Родитељи требају бити свесни да константно викње на дете може да изазове депресију и лоше самопоуздање. Важно је научити да комуницирате на миран и пријатељски начин.
 
5. Поштујте њихову приватност
Немојте да срамотите дете пред другим особама. Покушајте привући њихову пажњу, идите на неко приватно место и јасно реците ваше разлоге због којих сте рекли “не”. Велика је могућност да ће вас дете одбити, ако га осрамотите у јавности и ако му се другари почну исмејавати због тога. Запамтите, ако ви осрамотите дете у јавности, оно ће научити да вама уради исту ствар.
 
6. Реците “не” са понуђеном алтернативом
Kада детету дајете неку другу алтернативу оно што може да схвати је да баш и не одбијате њихов захтев у потпуности. Нпр. Не, драго моје сунце, не можеш да добијеш слаткише, али можеш добити јабуку уместо тога”. Kада понудите другу алтернативу тиме себи дајете могућност да објасните детету здравствену предност јабуке над слаткишима.
 
 
7. Немојте давати лажне наде
Родитељи често кажу:”Не сада драго моје.” Ако не сада, када? Ако не испуните дата обећања, ваше дете може почети да губи поверење у вас. Дајте детету конкретан период времена када може очекивати да његова жеља буде испуњена. Нпр. : “Не сада. Kупићемо то када буде неки празник или рођендан”.
 
 
8. Дозволите детету да изабере
Kада дете има право да одабере, тиме оно стиче утисак да и његово мишљење има вредност. Неће осећати да га игноришете. Ако дете једе пахуљице за доручак, дозволите му да изабере своје омиљене.
 
 
9. Никада не говорите супротно од другог родитеља
Често се дешава да један родитељ каже “не” и следеће што видите је како дете иде до другог родитеља који каже “да”. Ово може да узазове конфликте међу родитељима и створити навику манипулисања код вашег детета. Ви и ваш супружник морате да комуницирате и доносите одлуке заједно.
 
Припремила Слађана Пантовић
 
Извор: predskolska.ba

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама