9 разлога због којих сам ја ЗЛА МАМА

24 марта, 2017

То је исцрпљујуће. То је као ментално опорезивање. Захтева да моја лична осећања буду као да су заштићена тефлоном. И веома често, то чини и мене и људе са којима живим мрзовољним, раздражљивим и љутим.

Али заиста, бити „зла мама“ није нешто у чему уживам и у најмању руку није лако, али знате шта, одгајати децу која се неће претворити у безобразнике није за оне са слабим срцем. Потребна је озбиљна храброст и оштар ум. Дакле, само напред децо. Нападните вашом живахношћу, бесом, дрским одговарањем, лењошћу, покушајима да се извучете из казне и свим осталим глупостима, јер сам ментално наоружана и спремна да победим децу која настоје да постану лоше особе. На најбољи могући начин, наравно.

  1. Нисам ваш пријатељ. Нисам ни близу тога.

На почетку, када су деца млађа, лако је одржати ову границу, али када постану мало старији, тинејџери и када почну да се повлаче од вас, тада је веома примамљива идеја о томе „хајде да будемо добри пријатељи“, како бисте и даље били блиски са децом и укључени у њихове животе. Не радите то. Ви сте зрела, одрасла особа са годинама животног искуства и не треба вам 14-годишњи пријатељ. Дакле, држите се тога.

  1. Нисам овде да бих била „кул“. Ту сам да бих одгајила „кул“ децу.

И када кажем „кул“, мислим на пристојну, културну, уљудну и доброћудну децу. То нећете научити од маме која брине о томе да ли је „кул“ и да ли је допадљива. Не свиђам ти се? Није ме брига. Али, једног дана ћеш ме волети због тога.

  1. Зато што зановетање „пали“. Тако каже наука.

Сећате се оног истраживања које каже да мајке које зановетају, одгајају успешне ћерке? Све мајке света су се сложиле са тим. И наравно, све ми опет говоримо деци да среде собу и ураде домаћи, по 150. пут тог дана.

  1. Удала сам се за „кул“ тату.

Да, он је херој куће. Када уђе у просторију, као да је улетео најпознатији и најомиљенији спортиста. Ово значи да он дефинитивно није (или искрено не жели) да буде „лош полицајац“ и зато сам ја и више него расположена да обавим то уместо њега. Ионако ћу одрадити то боље.

  1. Најједноставније тактике

Видите, пробала сам тактику нежне дисциплине. Прочитала сам све позитивне теорије родитељства, као што је Како искористити емоционалну повезаност у кажњавању и то просто није упалило код моје четворице синова. Али знате ли шта јесте? Очи чудно упрте директно у њихове као да истерују ђавола из некога (односно као да заустављају трогодишњака да баци играчку у вц шољу). Да ли желите да видите тинејџера послушног? Ево мале помоћи: дубока и нежна емоционална конекција са петнаестогодишњаком не постоји, али ђаволски поглед чини чуда.

  1. Сви на истој страни

Пре него што дођете до љуљашки у парку, требало би да постоји одређени договор између мајки: „Ако видиш да је неко дете безобразно, не суздржавај се. Реци нешто. Имаш право у таквој ситуацији да будеш зла. Када је то дете твоје дете, дозволи да друга мајка реши то уместо тебе.“ Волим своје комшинице, али морају бити на истој страни материнства са мном.

  1. Деца ће исисати финоћу из вас. Пустите их.

Лепо је што желите да будете фини, али деца нањуше финоћу на километар и исисаће то из вас, оставивши вас да се осећате истрошено. У међувремену, док се ви опорављате, они ће се извући са својим лошим понашањем. Добра вест за вас је та што ће се то десити само једном и то у вашем раном родитељству. Али када нестане та „фина мама“, посао тада почиње.

  1. Одбијам да одгајам мале манипулаторе

Ово је од изузетне важности, зато што васпитавам младе момке и ако само у једном моменту помисле да ми могу измаћи тло под ногама само зато што сам женско, онда нисам успешна у том васпитању. Слаба сам зато што сам жена? Никако.

  1. И даље желите да будете „кул“? Сачекајте да постанете баке.

Најзад, та „зла мама“ излази из вас када деца порасту и када се одселе. Тада имате пар година да напуните батерије – баш на време за ваше унуке. Сви врло добро знамо да ако мама каже не, питајте баку. Тако је, одмах код баке, зато што су оне „да“ даме. И ја ћу бити тако фина.

Приредила: Александра Ивковић

Извор: Scary Mommy

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама