Када деци морате рећи „не“?

24 јуна, 2021

Родитељи својој деци често говоре „не“. Често се ради о рефлексу, инстинкту. Међутим, на децу реч „не“ често нема дуготрајан утицај, пише The Independent. .

Photo: Huffington post

Према психолошкињи Лаури Маркхам, ауторки књиге „Peaceful Parent, Happy Kids“ („Мирољубив родитељ, срећна деца“) и оснивачи интернет странице Аха! Parenting, када деци кажете „не“, терате их да размишљају унутар задатих оквира.
„Деца се тада гасе“, каже Маркхам. „Осећају да се њихова иницијатива гуши.“

„Као родитељи, настојим својем сину рећи „да“ што је више могуће. Чак и када морам рећи „не“ потрудим се некако га подстаћи. Но, рећи „не“ такође је јако важно“, појашњава Маркхам те додаје да је потребно деци поставити границе како би се емотивно, физички и психички развили. „Ако никада не кажете деци „не“, то ће их уназадити када се ради о суочавању с правим светом.“

Маркхам је међутим издвојила девет ситуација у којима родитељи својој деци обавезно морају рећи „не“.

1. Када се налазите на паркингу или у саобраћају
Деца су прениска да би их се видело из аутомобила. „Врло лако могу настрадати“, каже Маркхам. „Ту нема места за шалу.“
Морате рећи деци да вас држе за руку када су на паркиралишту и у саобраћају те да око тога нема расправе. Када им дајете упутства, морате бити транспарентни, али и саосећајни. „Не смеш трчати по паркиралишту. Мораш стално бити уз мене. Можеш умрети. Тако морате приступити ситуацији“, каже Маркхам.

2. Када ваше дете неком наноси бол
Деца предшколске доби не разумију да псу или мачки наносе боле, међутим ако су у доби када разумеју, онда им се треба јасно рећи да такво понашање није прихватљиво. Маркхам каже да родитељи треба децу да уче да саосећају с онима који трпе боле те да својој деци говоре да буду добри према свима.

3. Када сведоче или учествују у злостављању
„Ако се неко лоше понаша према другом детету – чак и ако је та особа ваш добар пријатељ, а особа према којој се лоше понаша неко кога не волите – не придружујете се злостављању“, каже Маркхам те саветује родитеље да се тако поставе у тој ситуацији.

4. Када ваше дете уништава нечије ствари
„Не можете ући у братову или сестрину собу и разбити нешто његово само зато што сте на њега љути“, објашњава Маркхам. „Туђе се ствари морају поштовати.“

5. Када се ваше дете скида на јавној површини
У нашем је друштву непристојно бити го у јавности након што особа напуни четири године, каже Маркхам те додаје да тога треба да се држе и родитељи и деца.

6. Када се непримерено понашају у ресторану
Ако се ваша деца не могу придржавати правила ресторана у који идете, онда их немојте повести са собом. Маркхама каже да ће деца вероватно сметати конобарима те да ће им неко вероватно стати на ногу. Други посетиоци ресторана заслужују да једу у миру па родитељи својој деци морају јасно дати до знања шта се од њих очекује.

7. Када путују авионом
Авио компаније имају посебна правила за понашање у својим авионима и деца се тога морају држати. Деца не смеју ударати седиште испред себе, дизати и спуштати столић на седишту испред себе те бити гласни.
„То је заједнички простор“, објашњава Маркхам те додаје да је путовање авионом напорно за било кога те да с децом повремено треба прошетати како би им било лакше.

8. Када их учите о интеракцији са странцима
Као одрасли људи стално разговарамо са странцима и Маркхам каже да је упутно деци објаснити да постоје добронамерни странци. „Већини се може веровати“, рекла је Маркхам.
Међутим, деци се мора рећи да ни под којим увјетима не сме негде ићи с особом коју не познају и с одраслом особом с којом не желите да негде иде.

9. Када ваше дете испланира неку активност с пријатељем
Породица Маркхам има правило – није дозвољено поништити договор ако добијете бољу понуду. „Морате водити рачуна о другој особи“, каже докторка.

На пример, Маркхам каже да обећање бољег провода, таман и да се ради о активности коју обожавате, не може послужити као разлог за поништење постојећег договора. „Ако се договорите нешто с једним пријатељем, а други вас позове на сладолед, морате га одбити или у ту активност укључити пријатеља с којим сте се прво договорили.“

Извор: Јутарњи.хр

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама