9 ситуација у којима родитељ мора да каже НЕ

Иако није добро претерано одбијати дете, важно је такође да оно понекад чује реч “не”.
Дечји психолог Лори Маркам објашњава како пронаћи баланс, односно кад треба детету дефинитивно рећи “не”.

1. На паркингу

Деца су премала да се виде иза аутомобила на паркингу, што може бити фатално. Морате их опоменути да вас држе за руку на паркингу, или да се држе за колица. Будите транспарентни, али и емпатични – реците им да не трчу по паркинг већ да буду уз вас јер могу бити озбиљно угрожени, саветује Маркам.

2. Ако ваше дете повређује животиње

Деца не разумеју ако повређују пса или мачку, али кад се то деси морате им рећи “не”. Маркам препоручује да покажете саосећање. Реците детету, на пример: “Јадна маца. Буди добар према јадном псу”.

3. Ако присуствују злостављању другог детета или га чини

Ово је тест за унутрашњи “радар” детета. Најбоље је детету указати да, ако је неко био зао према другом детету, чак и ако је то његов добар пријатељ или оно не познаје злостављано дете, оно не смете учествовати у томе.

4. Ако дете уништава личну имовину

Дете не може да утрчи у собу свог брата или сестре и направи му неред јер се наљутило на њих. Морате га научити да поштује личну имовину друге особе.

5. Ако се скида у јавности

У нашем друштву бити наг у јавности није у реду у одређеним годинама, а Маркам каже да је та граница у 4. години. Неки делови тела су приватни и не деле се са свима, истиче Маркам.

6. Кад се не понашају пристојно у ресторану

Ако се дете не држи правила система у којем живе, морате их зауставити. Велика је вероватноћа да ће неко нагазити дете у пуном ресторану, да ће се наћи конобару на путу или спотакнути неког. Други имају право да на миру вечерају, па обуздајте своје дете.

7. У авиону

Авиокомпаније имају своја правила која се морају поштовати, без обзира на године. Дете не сме да удара ногама у седиште испред себе, повлачи полицу горе-доле, вришти и слично. Ипак, дуго седење је досадно за дете, па га прошетајте по авиону кад је то могуће.

8. Кад их учите о непознатим људима

Странци су деликатна тема, јер ми одрасли стално причамо са њима. Деца морају знати да постоје “безбедни странци”. Већини одраслих се може веровати, али се ово односи на ситуацију у којој је дете само, без одраслог у којег има поверење. Деци треба рећи да никад, ни под којим околностима, не иду негде са људима које не познају, саветује Маркам.

9. Кад дете прави планове са пријатељем

Правило у породици др Маркам је да не можеш прекршити договор о дружењу који си направио с неким, само зато што си добио бољу понуду. На пример, ако је дете испланирало да се дружи с пријатељем после школе, а други га зове на сладолед, оно не може да одбије првог пријатеља само зато што му се друга понуда више допала. Наравно, може да позове тог првог пријатеља на сладолед.
Извор: Србијаданас