9 врста токсичних очева који уништавају детињство

14 септембра, 2022

Сам појам токсични родитељи звучи помало страшно. Зар је могуће да постоје родитељи који својој деци чине лоше? Да, постоје. Међутим, многи од њих то раде несвесно. Има, наравно, случајева кад није тако, али углавном је жеља огромне већине родитеља да им дете буде срећно и успешно и све што раде, раде с намером да то тако и буде.

Ипак, нека понашања и односи у породици могу створити лошу атмосферу која ће код детета оставити последице за читав живот. Зато је важно да се, као родитељи, стално преиспитујемо и своје понашање и поступке посматрамо и из угла детета. Да ли смо ми данас онакав родитељ какав нам је био потребан кад смо и сами били деца?

О токсичним мајкама писали смо раније, а овде представљамо 9 типова токсичних очева.

1. Очеви који су више другари него тате

Можда делује као најбоље решење поставити се као најбољи другар детету. И премда је сасвим јасно да наша деца немају већег и искренијег пријатеља од својих родитеља, важно је да упамтите да сте им пре свега РОДИТЕЉИ. И да им, пре него другар, у вама треба неко ко ће им поставити јасне границе, учинити да се унутар тих граница осећају сигурно, ко ће их учити одговорности, толеранцији, емпатији. Када на прво место ставите другарски однос, врло је вероватно да дете од вас заправо неће добити оно што му је потребно, а то никако није добро.

2. Отац нарцис

Тата нарцис верује да је он тај који је у праву – УВЕК. Све се око њега врти и врло лако ће кривицу за своје грешке пребацити на друге чланове породице, а дете изманипулисати да се повинује његовој вољи, како би сачувао контролу. Толико је тога лошег и погрешног у оваквом стилу родитељства.

3. Одсутан отац

Отац који се појављује само онда када је то њему згодно. Посао, хобији, пријатељи, врло често су испред деце и породице. А деца, нажалост, његово одсуство плаћају дубоком празнином у емоционалном развоју.

4. Отац злостављач

Овде се не мисли само на физичко злостављање, већ и на емоционално психичко и свако друго, подједнако болно. Било који облик да је у питању, он оставља дубок траг. А најгоре је то што средина углавном то не може да препозна, па се таква деца у вртићу, школи, друштву, етикетирају као лоша, неваспитана, бахата. А заправо су најчешће само жељна љубави. А то је штета коју је касније врло тешко поправити.

5. Отац зависник

Било да је реч о пићу, наркотицима, кладионици или нечему другом, код зависника је предмет њихове зависности увек испред деце, а врло ретко су спремни да то признају, још ређе да потраже помоћ. За оне очеве који препознају и потраже помоћ, можемо рећи да су посебно храбри. За ове друге, да ће њихова деца сигурно читав живот имати ожиљак на души због детињства испуњеног стрепњом.

6. Tата из Дизниленда

Ово је она врста оца који се појављује само да би купио сладолед и одвео децу у лунапарк. “Прљаве” послове попут забране још једног слаткиша, одузимања екрана и борбе с тантрумима остављају мамама. Он заправо и не преузима улогу оца, већ више неког ујака ког деца обожавају. Али, његова деца на крају не добију оно што им је од оца заправо потребно.

7. Ометен тата

То је онај тата који обично одлута често кад је с децом и лако изгуби фокус. Узима телефон, мисли на посао или планира нешто за касније. У свом је свету. Ретко је стварно посвећен деци и пропушта најважније тренутке.

8. Мачо-тата

Мачо-тата не верује да дечаци имају право на сузе. Говори им да не плачу као неке стрине и да буду мало мушкарци. Увек су сувише строги и ретко емоционално приступачни и топли. У тренуцима кад је деци потребно, не умеју да пруже утеху.

9. Захтеван тата

Овај тата стварно има најбоље намере и верује да ће, подижући лествицу за децу баш високо, за њих учинити најбољу ствар. И шта год да деца ураде, никад им то није довољно добро. Сигурно се у свом окружењу сећате неког од тих очева који нису никад своју децу желели да хвале пред њима, да се не би покварили. Е, то су ови очеви. Њихова деца, на крају, никад неће умети да цене себе и увек ће им се чинити да све што раде – није довољно добро.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама