Дете НЕЋЕ у воду? Психолог саветује како да му помогнете да се опусти

Током летњих месеци на плажама ћете врло често видети једну не баш тако пријатну ситуацију, некако посебно карактеристичну за наше поднебље. А то су родитељи који инсистирају на томе да њихово мало дете уђе у воду. По сваку цену. И ако плаче. И ако вришти. И ако се опире. Због чега су поједини родитељи толико упорни па чак и бебе од годину или две терају у воду на силу, није сасвим јасно. Можда због тога што и сами уживају у води, па верују да је беби само потребно да осети, па макар и на силу, па ће одмах заволети и она. Али јој то треба дозволити темпом који њој одговара, пратећи природну радозналост детета. О овој теми разговарали смо и са психологом Јеленом Марушић и ево шта она каже.

– У првој години се упознајемо са бебом, учимо шта јој прија, а шта не. Исто то родитељи могу применити и са привикавањем на воду. Узмите дете у наручје, полако ноге оквасите и пратите како реагује. Будите стрпљиви и без наглих убацивања у воду. Није препоручљиво у периоду када смо беби потребни и ослања се на нас, да је нагло излажемо нечему с чим се тек упознаје. Зашто ризиковати поверење које дете има у вас или га гради још увек? Када видите да је за дете велика ствар и не жели да уђе у воду, онда постепено дете прилагођавајте на воду. Када дете форсирате можете повећати страх или изазвати отпор. – каже наша саговорница.

Како дете да се ослободи страха и уђе у воду

Марушић саветује да поставите пешкир ближе мору како би вода тек помало додиривала дете.

– Пратите дечије интересовање и прилагодите игре које би биле интересантне, а детету помогле да уђе у море. Уколико имате мањи базен допустите детету да се купа ту и постепено га привикавајте на воду. Можете чак, док држите дете у наручју да јурите некога кроз плитку воду, детету то може бити забавно. Такође, можете сакрити камење или шкољке и тражити заједно. – предлаже Јелена Марушић, оснивач Компаса васпитања.

Када су у питању деца предшколског узраста, они заволе често ликове из бајки.

– На пример бајку „У потрази за Дором“ можете користити тако што кажете да сте видели Нема како тражи Дору, али не може да је нађе. Деца желе да помогну. Или њихове омиљене ликове прилагодите у причи која би их мотивисала да приђу води. Можда сте први пут дошли на летовање са дететом и имате велику жељу да и дете море заволи, али то се НЕ МОРА догодити. Немојте имати превелика очекивања јер је могуће да ћете се брзо разочарати и притом форсирати дете да се ваша очекивања испуне. Уместо тога припремите стрпљење, подршку, нежан приступ, бајке и игре које могу детету помоћи. – закључује наша саговорница.

У сваком случају, правило које увек важи је – ништа на силу.